Analiza drafta, Denver Nagets

Analiza drafta Denver Nuggets

Analiza drafta, Denver Nagets

Analiza drafta Denver Nuggets
Autor: Datum objave: 17.08.2021. Foto: VCU Athletics

26. pik Nešon Hajland

Hajland igra na poziciji beka, visok je 1.88m, ima idealan raspon ruku i odličan je šuter za 3 poena.

Denverov jedini ruki ove godine rodjen je 14. septembra 2000. godine u Vilimingtonu, Delaver. Tu  je i započeo da igra košarku sa svojom braćom. Dobio je nadimak “Bizzy Bones”, kasnije samo “Bones” (u bukvalnom prevodu – Kosti) koji i dan danas nosi, zbog svoje gradje. Išao je u srednju školu u svom rodnom gradu. Kada je za malo izgubio život u požaru, iskočio je sa 2. sprata kroz prozor i pokidao tetivu, zbog čega nije igrao košarku 6 meseci. U tom požaru izgubio je baku i brata. Kao senior imao je sjajnu sezonu u kojoj je beležio 26.6 poena, 6.6 skokova, 4.6 asistencija i 3.4 ukradene lopte po meču. Doveo je svoj tim do polufinala državnog takmičenja, dobio nagradu za najboljeg Delaverovog igrača godine i bio prvi put “All-Star”. Otišao je na “VCU” koledž sa ocenom skauta od “4 zvezdice”.

Početak koledž karijere nije bio lak, jer je ulazio u igru iza seniora, pa shodno tome nije imao dovoljno prostora, beležio je 9 poena, 2.2 skoka i 1.8 asistenciju kao ruki, šutirao je izvanrednih 43.4% za 3. U drugoj godini napravio je veliki napredak, gde je beležio 19.5 poena, 4.7 skoka, 2.1 asistenciju i 1.9 ukradenu loptu po meču. Nažalost, slučajevi korone unutar tima oduzeli su Hajlandu šansu da nastupi na završnom turniru koledž košarke. Nedugo nakon toga se prijavio za NBA draft.

“Bones” je ofanzivno jako zanimljiv igrač i tip kakve navijači vole, odličan šuter za 3 poena, preferira šuteve iz driblinga, ali dobro pogađa i posle dodavanja. Prepoznatljiv je po step beku iz kog je često pogađao tokom koledž karijere. Kvalitet u šutu potvrdjuje iz godine u godinu, konstantan je. Solidan je i na prodoru, zbog građe ga je teže čuvati, koristi svoju slabiju ruku savršeno da zagradi prodor, često ide niže sa loptom tokom prodora. Nije previše eksplozivan, ali  zbog odličnog šuta lakše dolazi do prodora bez kontakta, jer mu defanzivci prilaze, nakon čega ih on lako zaobiđe. Manjak eksplozivnosti nadoknadio je kreativnošću u završnici, često su to pokušaji sa slabije noge ili iz okreta, mekana ruka i stabilnost doveli su ga do čak 55.4% šuta u reketu.”Pick-and-roll” igra mu nije strani pojam, izvanredno otvara sebi prostor koristeći fleksibilnost tela. Tranzicija takodje jača strana, zbog šuta igrači se trude da ga zatvore, što mu otvara prostor za prodor ili eventualnu brzu asistenciju. Zavalan igrač čak i bez lopte, pogađao je 72.7% iz  situacija gde je pobegao  čuvaru i primio pas uz brzu završnicu.

Odbrambeno je dobar u zonskoj odbrani gde njegov raspon ruku pravi problem igračima, što govori i sama statistika ukradenih lopti. Ali nije građa jedini razlog ukradenih lopti, Bouns odlično čita igru protivnika. U defanzivnoj igri jedan na jedan – može se reći solidan. Perimetar zatvara efikasno uz pomoć svojih dugih ruku.

Naravno, svaki igrač ima mane, pa tako i 26. pik Denver Nagetsa. Gubi dosta lopti, čak 3.1 po utakmici, takođe više puta krene na prodor i ne primeti otvorene saigrače u korneru, pa se zabije u protivničku odbranu i izgubi loptu. Problem koji je veliki broj mladih momaka ima kada udje u ligu, previše je mršav, što ga limitira i ofanzivno i defanzivno. Loše izlazi iz pika, više puta je nakon izlaska iz pika padao na zemlju, što protivniku daje laganu 2 na 1 završnicu. Nedovoljno dobar rad nogu za beka. Mora da poradi na kreativnošću pasa, umeo je da zablista par puta, ali uglavnom ga lako čitaju u tom segmentu. Iako izvanredan šuter, mora da poradi na selekciji šuta, nekad previše forsira. Eksplozivnost je danas jedna od najbitnijih karakteristika, jer su odbrane u reketu znatno slabije, ‘Bones’ ona nedostaje u određenoj meri.

Podelite vest: