Denver – Portland, ocene.

Denver Nuggets NBA Plej-of Portland Trail Blazers

Denver – Portland, ocene.

Denver Nuggets NBA Plej-of Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 23.05.2021. Foto: Denver Stiffs

Kao što smo najavili na društvenim mrežama, probaćemo da napravimo reportažu ovogodišnjeg plejofa malo zanimljivijom i pokušati da objektivno ocenimo igre svakog igrača, kao i trenera, pojedinačno.

Portland je već u prvom meču “oteo” brejk Denveru, čini se kao da Nagetsi nisu bili spremni za prvi meč, a zna se na čiju dušu to ide. Ajde da krenemo.

Denver Nagets

Nikola Jokić – 8

Jokara je odigrao odličan meč, ali može, a pre svega mora bolje ako Denver želi dalje. U nekoliko navrata defanzivno nije dovoljno brzo iskočio ili anticipirao pik, iz koga je Dejmijen Lilard pre svih, imao otvorenu trojku. Ofanzivno nezadrživ, ali nije bilo dovoljno. Najveći problem Denvera bio je i biće u nastavku serije taj što oni nakon silnih povreda jednostavno nemaju dovoljno opasnu pik en rol opciju koju bi uparili sa Jokićem. U smislu da Portland ne sme da ide ispod bloka, čime bi otvorili teren. Njihova igra je trenutno nažalost jednodimenzionalna, samim tim predvidiva.

Majkl Porter mladji – 7,5

Porter je odigrao korektnu utakmicu, na momente bio odličan, ali je Denveru falio njegov šut spolja, jako. Ukoliko on ne pogadja “trojke” Nagetsi su jako limitirani. Porter je sinoć postao jedan od samo četvorice igrača koji su odigrali plejof utakmicu bez promašaja u šutu za dva poena, sa najmanje 11 pokušaja. Medjutim, nedostajali su pogoci van linije za 3 poena, koji jako često podignu i ostatak Nagetsa. Imao je Porter par finih defanzivnih poseda, ali moraće mnogo bolje, žustrije u rotacijama, onako kako je to radio u prethodna dva meseca.

Fakundo Kampaco – 8

Argentinac ima nesumnjivo najtežeg rivala u ovoj seriji i koliko god to glupo zvučalo pored velikog broja poena Lilarda, Kampaco je igrao odličnu odbranu. Verovatno i jedini igrač Nagetsa koji time može da se pohvali. Otežavao je život Lilardu koliko je to moguće, a Dejm je u najvećoj seriji bio kada je Kampaco sedeo. Ofanzivno jako korektno u šutu, očekivano perfektan u organizaciji napada. Dobar početak plejof karijere u NBA ligi za bivšeg igrača Real Madrida.

Eron Gordon – 7

Puno želje, puno htenja, ali ne previše kvaliteta na obe strane terena. Očekivali smo Gordona u još boljem izdanju, pogotovo defanzivno.  Ali u napadu ponovo nekoliko situacija u kojima ne da je mogao, već morao bolje. Šutevi i polaganja u blizini koša, kod bar 3 promašaja je morao situaciju da pretvori u poene.

Ostin Rivers – 6,5

Igru Ostina Riversa ćemo sumirati u jednoj slici.

(FOTO: Ryan Blackburn Twitter)

Očigledan je plan Portlanda, Denver nema pik en rol igrača koji im predstavlja pretnju kada igra sa Jokićem. Rivers je zbog ovoga doveden, da koliko toliko zameni u tom segmentu nedostatak Džamala Murija i Vila Bartona. Juče je bio daleko od uspešnog.

Monte Moris – 7,5

Monte je odigrao kvalitetnu utakmicu, bio je agresivan od samog starta, dolazio na mesta na koja je želeo da dodje sa lotpom i poentirao. Denveru će zbog širine u napadu trebati više njegovih šuteva spolja. Kao i većina tima, može u odbrani mnogo bolje.

Markus Hauard – 7,5

Verovatno i najveće iznenadjenje za Portland, ali ne i navijače koji su gledali prethodnih mesec dana utakmice Denvera. Hauard je najbolji poenter koledž košarke i taj svoj kvalitet neprestano dokazauje u prethodnom periodu. Par bitnih, teških pogodaka, borbeno u odbrani. Jedini promašaji došli su u vidu “vrućih” krompira na isteku napada.

Džamajkl Grin – 6,5

Nedostajali su Grinovi poeni. Ne toliko u prelazu iz prve u drugu četvrtinu, kada su Nagetsi odradili dobar posao dok je Jokić bio na klupi, ali u najbitnijem periodu meča – na početku četvrte četvrtine da. Moraće da se izbori za dodatne pozicije za šut.

Pol Milsap – 6

Bledo izdanje Pola Milsapa, koji je imao fine utakmice sa klupe u prethodnom period i bio glavni poenter Denvera u tim minutima kojim dominiraju rezervisti. Plejof je totalno druga priča.

Majk Meloun – 6

Lično sam veliki poštovalac lika i dela trenera Melouna, ali sinoć je odradio jako slab posao što se pripreme meča tiče. Mnooogo toga treba da se uradi na ofanzivnom planu kako bi se izvukao makismum iz trenutnog tima u plejof utakmicama, ali veći problem Nagetsima je predstavljala odbrana. Slaba rotacija u više navrata, nakon prvog menjanja strane u posedu Portlanda odbrana je pucala. Nije bilo višestrukih rotacija i pokušaja koje su krasile odbranu Nagetsa, pogotovo posle povrede Murija.

Portland Trejl Blejzers

Dejmijen Lilard – 8,5

Odlična utakmica lidera Portlanda. U ključnim momentima bio je pravi, u finišu treće četvrtine odlepio je svoj tim na dvocifrenu razliku, kao i na samom kraju meča kada su se Nagetsi prikrali na 4 poena zaostatka. Nije dozvolio Portlandu da ne overi pobedom meč u kojem su bili bolji tokom većeg dela.

Si Džej Mekolum – 7,5

Pristojan meč Mekoluma, imao je naravno i bolje nastupe u plejofu, ali sinoć je odradio dovoljno sa svoje strane da pogura Portland ka pobedi.

Jusuf Nurkić – 8,5

Vrhunski meč centra Portlanda i pored činjenice da je Jokić postigao 34 poena. U velikom delu je igrao “1 na 1” sa srpskim centrom i u toj situaciji naš as će jednostavno doći do svojih poena, ali bio je tu kada je trebao da se oteža šut ostalim igračima Denvera u reketu, pomagao koliko je mogao i generalno naterao Jokića da se muči prilikom svakog šuta. Ofanzivno je bio ključ iz kratkog rola nakon iskakanja Jokića, nije srljao kada primi loptu u srcu odbrane Denvera i kao po pravilu nalazio slobodnog igrača na perimetru.

Norman Pauel – 7

Tiha utakmica za Pauela, na obe strane terena, nije bio preterano u očima. Promašio je neke otvorene šuteve, ali nije naštetio protoku lopte, a ni pravio preterane greške u odbrani.

Robert Kovington – 7,5

Prava “kovingtonska” partija, ono što su tražili kada su ga dovodili, u prvom plejof meču su i dobili. Pogodio je 2 od 4 trojke, igrao odličnu odbranu, sve kako treba.

Karmelo Entoni – 8

Zapalio je Nagetse u prvom poluvremenu i ostavio Portland u igri u momentima najboljeg naleta domaćih. Pogodio je 5 od 6 prvih šuteva za 3 poena. Čini se da su ga zvižduci dodatno motivisali. Kada se lomio meč u poslednjoj četvrtini napravio je nekoliko ključnih poteza, pre svega u odbrani.

Enferni Sajmons – 8,5

Momak koji je verovatno prelomio ovaj susret u korist gostiju. Sajmons odlično šutira tokom cele sezone (43% za 3 u regularnom delu) ali sinoć je bukvalno spržio Nagetse. 5/6 iz igre, 4/5 za 3 poena, svaki pogodak kao kap, svaki zlata vredan.

Enes Kanter – 6,5

Nije Kanter bio faktor u ovom meču, Jokića ga je uništio u posedima kada ga je branio. Nije ga bilo ni na ofanzivnom skoku, a Nagetsi su prilično lako rešavali situacije sa njim u pik en rolu. Najslabiji igrač, tačnije jedini slab šraf u timu Portlanda sinoć.

Teri Stots – 8

Perfektno postavljen meč od strane Stotsa sinoć. Naterao je Nagetse da ih pobede šutem spolja, snažno su iskakali samo na Jokića i Portera u tim situacijama i Denver jednostavno nije imao dovoljno oružja. Branili su Jokića u većem delu “1 na 1”, ali su zatvarali njegove asistencije u srce reketa i terali ga da baca na perimetar, to je dalo rezultat, Portlandove puške su jednostavno bile veće i jače.

Igrač utakmice – Dejmijen Lilard

“X” faktor – Enferni Sajmons

Podelite vest: