Džejson Teri novi trener Denverove filijale

Dallas Mavericks Denver Nuggets Legende NBA

Džejson Teri novi trener Denverove filijale

Dallas Mavericks Denver Nuggets Legende NBA
Autor: Datum objave: 20.08.2021. Foto: Bleacher Report

Još u igračkim danima Teri je izrazio želju da jednog dana postane šef stručnog štaba neke ekipe, a danas mu se ista i ispunila.

Proslavljeni kombo bek posle jedne sezone u Arizoni kao pomoćni trener, dobio je prvi trenerski posao u karijeri. Sledeće sezone vodiće ekipu “Grand Rapids Gold-a” koja se takmiči u G ligi i nova je filijala Denver Nagetsa, koji se nadaju da će ovaj bivši košarkaš pomoći razvoju bekova poput Bounsa Hajlenda i Markusa Hauarda.

Terijev odlazak iz Arizone, uprkos tome što ga je novi trener Tomi Lojd zadržao u timu, nije preveliko iznenađenje. Tokom celog leta pojavljuju se spekulacije pored njegovog imena, a u jednom trenutku spominjao se kao glavni kandidat da se pridruži stručnom štabu Džejsona Kida u Dalasu.

Težnju ka tome da bude glavni trener na profesionalnom nivou Džejson je još jednom iskazao u radijskom intervjuu sa Zekom Gelbom još 21. juna.

Ovo neće biti njegovo prvo iskustvo sa G ligom, s obzirom na to da je odmah nakon završetka profesionalnog bavljenja košarkom postao deo uprave ekipe “Texas Legends”, tačnije filijale Dalas Maveriksa, njegove bivše ekpe u kojoj je proveo osam godina i sa kojom ima jedinu titulu u karijeri.

Džejson Teri izabran je na draftu kao deseti pik od Atlante Hoksa. Pet sezona kasnije putem trejda završio je u Dalasu, franšizi u kojoj se proslavio. 2009. godine proglašen je za najboljeg šestog igrača lige, dok je 2011. sa Maveriksima osvojio prvi i jedini prsten u svojoj karijeri. U istom plej-ofu izjednačio je do tada rekord po broju postignutih trojki na jednom meču plej-ofa. Tada je protiv Kobijevih Lejkersa pogodio devet šuteva van linije 7,25 što su pre njega učinili samo Reks Čepmen, Vins Karter i Rej Alen.

U finalu protiv Majamija bio je najbolji igrač posle Dirka Novickog. Beleživši u proseku oko 18 poena i uz Dirkovu, a i pomoć kompletne ekipe Dalasa učinio je slavnom sada već legendarnu generaciju Maveriksa.

U karijeri je pored Atlante i Dalasa nastupao još za Boston Seltikse, Bruklin Netse, Hjuston Roketse i Milvoki Bakse.

Podelite vest: