Jedan meč koji odlučuje sve: ko će na megdan Voriorsima?

Denver Nuggets Plej-of Portland Trail Blazers

Jedan meč koji odlučuje sve: ko će na megdan Voriorsima?

Denver Nuggets Plej-of Portland Trail Blazers
Autor: Uroš Živković Datum objave: 12.05.2019. Foto: nba.com

Odlučujući, 7. meč serije u plej-ofu. Kažu da je to nešto najbolje i najgledanije što NBA košarka može da ponudi.

Večeras ćemo imati dva takva duela, prava poslastica za sve ljubitelje košarke, a prvi će se odigrati u Pepsi Centru u Denveru, koji će biti poprište bitke između domaćih Nagetsa i gostujućih Trejlblejzersa.

(Foto: Craig Mitchelldyer/Associated Press)

Domaći su već bili u ovoj situaciji pre samo par nedelja. Njihova cela serija protiv Portlanda, zapravo, neodoljivo podseća na duel prve runde koji su imali protiv San Antonija. Usponi, padovi, teška situacija iz koje ipak pronalaze izlaz uzvraćanjem brejka, poraz pri meč lopti i prednosti od 3:2 i na kraju povratak kući za odlučujući, 7. meč. Ekipa iz Oregona je, sa druge strane, imala poptuno drugačiju seriju prve runde protiv Oklahome. Sigurna igra na domaćem terenu, napravljen brejk u gostima u pravom trenutku i dovršavanje posla kod kuće, onom sjajnom Lilardovom trojkom, za ubedljivih 4:1 i prolaz dalje.

Ta, za nijansu veća svežina koju imaju igrači Portlanda zbog manjeg broja odigranih utakmica može biti blaga prednost za njih u predstojećem duelu. Mada, kada je svežina u pitanju, Nagetsi su uspeli da se oporave posle istorijskog iscrpljujućeg 3. duela i slave u gostima samo dva kasnije, tako da to očigledno i neće baš biti presudan faktor. Generalno, kada jedan meč sve rešava, kada jedna osvojena lopta, jedan pogodak, jedan skok ili blokada mogu biti presudni za celu seriju, prognoze, analize i bitni faktori brzo padaju u vodu i ovakve utakmice često mogu da iznedre neke neočekivane junake. Probaćemo ipak da izdvojimo neke od tih faktora koji mogu, i trebalo bi, da budu od značaja za ovaj susret.

Spoljna linija Nagetsa

Da se ne ponavljamo previše, ali kao ni u duelu protiv Sparsa, neće ovde previše toga zavisiti od Nikole Jokića. Odnosno, naravno da hoće, i to dosta, ali on je kroz čitav ovaj plej-of ta jedina sigurna pokretačka snaga u svom timu. Jedini igrač sa konstantnošću u igri i neko od koga i večeras treba očekivati, ako ne tripl-dabl, onda bar brojke koje su vrlo blizu tom učinku. I tu je ono ključno pitanje koje se postavlja za igrače Denvera večeras – hoće li Jokić imati pravu podršku saigrača? Da bi domaći uopšte imali šansu da dobiju ovaj susret, spoljna linija tima je ta koja će morati da odigra, možda i iznad svojih mogućnost. To se, pre svih, odnosi na Džamala Mareja, a već toliko puta i tokom sezone i tokom doigravanja bilo je i više nego očigledno da, kada je Marej u svom elementu, on i Jokić su nezaustavljivi tandem. Trebalo bi možda očekivati i neku “eksploziju” Gerija Herisa. On je bio solidan kroz ovu seriju i njegovih 13.5 poena, pri šutu iz igre 41% i jako slabih 23.1% za tri poena po meču, jeste upravo to, samo solidno i ništa više i sigurno je da Heris može mnogo bolje od toga. Od Torija Krega ne treba previše očekivati u napadu, iako je pokazao da može i te kako da bude pretnja, naročito u šutu spolja, njegov prevashodni zadatak će ponovo biti igra u odbrani, agresivnost i frenetična borbenost, ali i obavljanje svih tih, takozvanih “prljavih zadataka”, koje nijedna statistika nikada ne može da prikaže, a koji izuzetno koriste ekipi.

(Foto: Garrett Ellwood/Getty Images)

Lilard i Mekolum

Ovde ne treba mnogo trošiti reči. Ukoliko udarni dvojac Blejzersa bude imao svoje veče, neće se previše igrači Nagetsa pitati na ovom meču. Jednostavno, od dvojice najboljih igrača gostiju se puno očekuje, od njih će zavisiti velika većina akcija i trebalo bi, kao i do sada da budu glavne napadačke opcije svog tima. Dejm je možda imao za nijansu slabiju seriju nego protiv Tandera, mada je to i dalje bilo na prilično visokom nivou, ali se zato Si Džej probudio u pravo vreme i bio vrlo napadački raspoložen u poslednja dva zabeležena trijumfa sa po 41 i 30 ubačenih poena.

(Foto: Bruce Ely/Trail Blazers)

Doprinos sa klupe

Nakon prošlog poraza u Portlandu, trener Denvera, Majk Meloun, bio je vrlo kritičan prema svojoj klupi. A kako i ne bi, njegovi igrači su ubacili svega 13 poena uz jako loših 4/18 u šutu iz igre. Tu su, pre svih, prednjačili Malik Bizli sa katastrofalnih 0/8 iz igre, a za tri poena 0/4, i standardno nepredvidivi Vil Barton koji je šutirao 3/8, trojke 1/4. Od Bizlija se mnogo više očekuje na večerašnjem susretu, to su izjavljivali i on i njegovi saigrači, a teško je da može da odigra lošije od prethodnog meča.

Sa druge strane, kada se pomene klupa Portlanda, uglavnom je dovoljno samo reći Rodni Hud! Ovaj momak trenutno igra najbolju košarku u svojoj karijeri i sve više preuzima odgovornost, naročito u neizvesnim završnicama. On kroz ovu seriju prosečno beleži 16.2 poena, u odnosu na prvu rundu protiv Oklahome kada je postizao svega 3.2 poena po meču. Impresivan iskorak, nema šta! Što se tiče ostalih igrača sa klupe Blejzersa, tu je Zek Kolins koji odlično može da odmeni Enesa Kantera i koji na prethodnih par mečeva ima sasvim solidan doprinos u napadu, a tu je i Evan Tarner koji je ta spona koja odlično povezuje igru rezervista. On na prethodna dva susreta, zanimljivo, nije uputio nijedan šut ka košu, ali je zato zabeležio 10 skokova i 9 asistencija i jako dobro vodio igru svog tima u trenucima kada su Lilard i Mekkolum odmarali. Treba spomenuti i Seta Karija kao veliku pretnju u šutu spolja, mada je na prethodna dva meča malo usporio, ali nemojte nikada otpisati nekoga ko se preziva Kari, to zaista ne treba ni naglašavati. Mlađi od braće Kari u ovom doigravanju šutira odličnih 44.1% za tri poena.

(Foto: Steve Dykes/Getty Images)

(Ne)Iskustvo, odnosno Pol Milsap

Za kraj se samo na kratko treba osvrnuti na te famozne priče o iskustvima ovih timova. Činjenica je da su i jedni i drugi dosta mladi i da nemaju preteranog iskustva u plej-of mečevima. Možda je čak Denver i u blagoj prednosti, s obzirom da su u prošloj rundi već bili u ovoj situaciji, a kada govorimo o njihovom iskustvu, prevaga može biti igrač koji jedini, u obe ekipe gledano, zaista ima zavidnog iskustva, a to je Pol Milsap. On je u ovoj seriji konačno zaigrao onako kako se od njega i očekuje i može se reći da je posle Jokića najkonstantniji igrač Nagetsa. Prosečno beleži 18.7 poena, 9 skokova i nešto ispod 2 blokade i ukradene lopte po meču. Milsapu je ovo 10. učešće u doigravanju i mnogi analitičari su složni u oceni da upravo u ovom igra svoju najbolju košarku. Sigurno je da će njegovo, i više nego dovoljno, iskustvo biti od velikog značaja za ovaj mladi tim Nagetsa.

(Foto: Ron Chenoy/USA Today)

Da li će nešto od ovoga zaista biti bitno i presudno, hoće li u prvi plan iskočiti neko sasvim neočekivan, kakve odbrane i sa kojom agresivnošću će igrati timovi, jer će, sasvim logično, i od toga mnogo zavisiti, saznaćemo večeras. Početak susreta zakazan je za 21:30h po našem vremenu.

Pepsi Centar, Denver, Kolorado. Odlučujuća bitka za plasman u finale Zapadne konferencije.

Podelite vest: