Kako Denver može da se vrati u seriju?

Denver Nuggets Minnesota Timberwolves Plej-of

Kako Denver može da se vrati u seriju?

Denver Nuggets Minnesota Timberwolves Plej-of
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 10.05.2024.

Presek Denverovih poseda

Plej-of je komplikovano košarkaško okruženje. Timovi imaju napadačke i defanzivne zamisli koje se od utakmice do utakmice, zavisno od stope uspešnosti, menjaju. Kao što je Majk Meloun i javno rekao, na njihovu sreću, nisu morali previše ofanzivnih karata da pokažu protiv Lejkersa, mogli su da sačuvaju nekog “keca u rukavu”, ali gde su ti kečevi protiv Minesote?

Denver je, tokom ovog doigravanja poprilično nekreativan, što najviše ide na dušu upravo Melouna, ali takođe i Nikole Jokića, koji sigurno ima puno uticaja na to šta će i na koji način Denver igrati.

Vrapci na grani već znaju, da je u poslednjih par godina, statistički gledano igra Nikole Jokića na niskom postu najbolji napadački posed među svim tipovima napada u čitavoj ligi. Problem je taj, što su odbrane sve spremnije i spremnije za taj vid napada Denvera, a oni su tokom plej-ofa prelako upadali u zamku i igrali ono što protivnici najviše očekuju. Kako protiv Lejkersa, tako i sada protiv Minesote, Denver je prečesto spuštao Jokiću loptu “dole” i tako jednog od najraznovrsnijih napadača ikada sveo na praktično jednu dimenziju.

Većinu njegovih poseda na postu, oba protivnika u doigravanju branila su tako što su pomagali sa prvog pasa, na koji se spuštao defanzivac sa suprotnog krila i to je mnogo češće bilo dobro rešenje za protvnike, negoli za Nagetse. Jokić će, po prirodi, uvek odigrati taj izlazni pas, koji je najlogičnije rešenje, ali u ovom momentu sezone više šteti Denveru. Razlog je taj što Nagetsi igraju neodlučno sa viškom 4 na 3, kada je Jokić udovojen, a pre svega imaju premalo samopouzdanja u šut spolja.

Denver pogađa tek 33.9% potpuno otovrenih trojki tokom ovog plej-ofa, ubedljivo najslabije od svih timova koji i dalje igraju utakmice. Gore su šutirali samo Lejkersi, Pelikani i Medžik.

Naravno da Denver ne treba potpuno zanemariti ovaj vid napada, daleko od toga, ali ofanzivnim posedima Nagetsa u ovom trenutku toliko silno fali jedna injekcija raznovrsnosti. Gde je Jokić iz blokova? Gde je obrnuti pik&rol? Gde je Jokić na vrhu kapice gde je mnogo teže udvajati?

Prošli smo nekoliko puta kroz sve posede Denvera na prošloj utakmici, a ovo su rezultati najučestalijih akcija koje su igrali:

  • Nikola Jokić na niskom postu, 12 poseda, iz kojih je Denver postigao samo 6 poena.
  • Nikola Jokić na visokom postu, 9 poseda, iz kojih je Denver takođe izborio 6 poena, ali i 4 prekršaja protivnika.
  • 1-5 pik en rol, tačnije pik en rol Džamala Murija i Nikole Jokića, akcija koja je bila praktično zaštitni znak Nagetsa u prethodnom periodu odigrana je čak 12 puta, a Denver je postigao tek 6 poena, uz doduše 3 prekršaja protivnika i čak 4 izgubljene lopte.
  • Obrnuti pik en rol, u kojem je Nikola Jokić igrao kao nosioc lopte, odigran je samo 5 puta. Tek 3 puta je blok postavio Eron Gordon, po jednom “KCP” i Porter mlađi… Denver je postigao 11 poena iz ovih 5 poseda koji su za Minesotu bili neodbranjivi.

Nagetsi su odigrali samo jedan posed, na čitavoj utakmici, u kojem je Nikola Jokić izlazio iz blokova, nešto što je bio način za “maltretiranje” protivničkih centara u prethodnim godinama. Prilika da se napravi pometnja u protivničkoj odbrani i način da se visoki igrači protivnika potpuno poremete trčanjem kroz blokove, što nije prijatno ni bekovima, a kamoli mnogo višim igračima. Jokićeva fizička sprema je na nivou višem od bilo kog centra u ligi, pa su na ovaj način Nagetsi umarali protivnike.

Ono što je jasno vidljivo, jeste da su posedi Džamala Murija prečesto, tokom ovih 7 plej-of utakmica bili neefikasni. Da li je to bio pik sa Jokićem ili par situacija izolacije, očigledno je da Džamal nije na svom nivou, da list pravi preveliki problem i da fizički jednostavno nije tu. Još jedan dodatan razlog zbog kojeg će Nagetsima biti potrebna istorijska partija Jokića večeras, a za tako nešto, kreativnost i raznovrsnost u načinu na koji ga koriste će biti presudan.

Podelite vest: