Nestvarna sezona Nikole Jokića

Denver Nuggets

Nestvarna sezona Nikole Jokića

Denver Nuggets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 09.12.2021. Foto: NBA.com

Ređaju se hvalospevi na račun Nikole Jokića. Kako i neće? Kako samo igra MVP, usudiću se reći još bolje negoli prošle sezone, kada je krunisan najkorisnijim igračem lige.

Sinoć je po ko zna koji put pokazao moć. Čistom voljom i dominacijom pogurao je Denver do pobede u Nju Orleansu. 39 poena, od čega 11 u produžetku i 17 od poslednjih 25 svog tima. Dodao je 11 skokova i 11 asistencija, u svom stilu, sa efikasnih 17/23 iz igre.

“Pomislio sam u jednom trenutku, koliko sam u stvari srećan što MVP lige igra za mene. Ovde, na teškom gostovanju, u neizvesnoj utakmici”, rekao je nakon meča Majkl Meloun, pa nastavio: “39, 11 & 11. Nastavlja da se odvaja od Lerija Birda (po broju tripl dablova) što je neverovatno. Svi znamo da kada je utakmica neizvesna, kada nam treba koš, da će lopta ići njemu. Lopta će ići MVP-ju, svi ostali ostani spremni.”

(FOTO: NBA.com)

Na pitanje novinara tokom konferencije za štampu, kako bi opisao šta traži kada skenira teren u napadu, Jokić je odgovorio: “Ne želim da ti kažem to.”

Zašto i bi? Pa, nije lud da odaje tajne. Koliko dobro igra Jokić ove sezone, potvrđuju i brojke. Nikola beleži 26.3 poena uz 63.3% “efektivnog” procenta šuta. eFG% je danas najčešće upotrebljeni procenat šuta iz igre, koji za razliku od običnog procenta šuta ne računa samo krute uzete šuteve, već u kombinaciji sa brojem postignutih poena, kako bi se napravila bolja paralela efikasnosti između šuteva za 2 i 3 poena.

Ako uspe da zadrži ovu efikasnost do kraja sezone, Jokić će biti jedini igrač u istoriji koji je postizao preko 26 poena, a pritom ima eFG% veći od 63%. Stef Kari je 2015-16 šutirao tačno 63%. Da stvari stavimo u perspektivu – te sezone bio je jednoglasni MVP lige. Jedini u istoriji. Takvu sezonu (za sada) igra Nikola Jokić.

Da sumiramo stvari, Jokić je na putu da odigra najefikasniju sezonu u istoriji NBA lige, a pritom na terenu nema dva najbolja saigrača.  To bi trebalo u stvari da mu oteža posao, bar što se efikasnosti tiče, zar ne?

Džamajkl Grin je po završetku utakmice izjavio kako bi NBA2K trebalo da Jokiću da sve 99 ocene, u svim kategorijama. Podaci koje smo izneli govore da Džamajkl ima pravo.

Podelite vest: