Nikoli Jokiću je hitno potrebna pomoć

Denver Nuggets

Nikoli Jokiću je hitno potrebna pomoć

Denver Nuggets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 24.04.2021. Foto: The Denver Post

Nikoli Jokiću je pod hitno potrebna pomoć.

3 najbolja pik en rol partnera, povredila su se u prethodnih 6 utakmica. Džamal Muri će, nažalost, biti odsutan duži vremenski period. Monte Moris je već u narednom meču povredio zadnju ložu, da bi sinoć na samom startu utakmicu napustio Vil Barton. Uz grimasu na licu koja govori da ni njegova loža nije u dobrom stanju, verovatno će propustiti nekoliko nedelja.

Golden Stejt je očekivano popunio reket, nekoliko igrača je gradilo Jokića na skoku, uz standardna udvajanja. Već skučeni prostor za manevrisanje u napadu je dodatno smanjen.

Eron Gordon, koji je oduševio po dolasku iz Orlanda, igrajući u ulozi koja mu mnogo više odgovara sada ima veću odgovornost, samim tim znatno više podseća na igrača iz vremena provedenog u dresu Medžika… To nikako nije dobro.

Gordon je igrač koji je defanzivnu igru Nagetsa podigao na takav nivo, da je Denver konačno izgledao kao legitimni kandidat za naslov šampiona. Jednostavna uloga u napadu, igrača koji je imao zadatak da postavi blok i utrčava u prazan prostor, te popunjava rupe koje se stvaraju u odbranama protivnika zahvaljujući pažnji koju posvećuju Jokiću i Muriju, sada je znatno komplikovanija. Od Erona situacija zahteva više kreativnosti i manevrisanja, “izmišljanja” da se tako izrazimo, ali Gordon u tome nije preterano kvalitetan.

Porter mladji je očigledno napredovao ove sezone, ali i dalje s vremena na vreme Meloun mora da leči dečije bolesti. Mnogo više nego što bi trebalo to da radi drugom najboljem igraču potencijalno šampionskog sastava. Verovatno je nerealno tražiti više od momka koji igra svoju drugu sezonu u ligi. Porter je napravio iskorak u odbrani, šutira sa puno samopouzdanja i fenomenalno napadak skok, na obe strane terena. Pored svega navedenog, Nagetsi će opet trebati više.

Ofanzivni repertoar Denvera je sveden na minimum. Neodbranjivi pik en rol Jokić-Muri u prethodne tri utakmice, tri pobede Nagetsa, “imitirali” su Barton i Jokara. Nije to izgledalo isto, naravno, ali je bio jako upotrebljiv i enigma za odbrane protivnika. Nakon povrede Bartona, najopasniji P&R koji Denver može da formira je Jokić-Moris. Priča je već poznata, Moris je takodje povredjen.

Faku Kampaco je bio vanserijski pik igrač u dresu Reala, ali kako bi jednako bio produktivan u NBA ligi, morao bi da bude znatno opasniji poenter, što Argentinac jednostavno nije. Meloun bi i to mogao da nadomesti, da ima luksuz da oko njega postavi dobre šuter, ali ih nema.

Klupa predvodjena Dozierom, Milsapom i Grinom igra odličnu odbranu, ali su u nevidjenim problemima u napadu. U prethodnim nedeljama veliki deo poena s klupe dolazi nakon borbenosti, skoka u napadu, korektan protok lopte i broj otvorenih šuteva ne materijalizuje se poenima.

Nagetsi su nedavno potpisali Ostina Riversa na desetodnevni ugovor, očekujemo da ostane u taboru tima do kraja sezone. Rivers donosi iskustvo igranja plejof utakmica, korektnu kreaciju i odličan prodor. Nakon nekoliko meseci van lige muči muku sa šutem spolja, ali trebalo bi da procenti dodju do solidnog nivoa kako bude gomilao minute.

Jokić je protiv Golden Stejta izgledao umorno, istrošeno. Nije ni čudo s obzirom da nije propustio niti jedan meč ove sezone, te da je drugi u čitavoj ligi po broju odigranih minuta, odmah iza Džulijusa Rendla.

Dovodjenje Riversa bio je kvalitetan potez uprave tima nakon povrede Murija. Dobar fit, ali Nagetsima će trebati više. Kako i odakle? Ne znamo, ali ako šampionske aspiracije i dalje postoje, Jokić mora dobiti pomoć.

Podelite vest: