Sjajni Si Džej Mekolum, Portland u finalu Zapada!

Denver Nuggets Plej-of Portland Trail Blazers

Sjajni Si Džej Mekolum, Portland u finalu Zapada!

Denver Nuggets Plej-of Portland Trail Blazers
Autor: Uroš Živković Datum objave: 12.05.2019. Foto: nba.com

Velika pobeda Portlanda u Denveru u 7. odlučujućem meču polufinala konferencije, 100:96 i plasman u finale Zapada, gde ih već čekaju Golden Stejt Voriorsi.

Možda su samo oni najverniji navijači Trejlblejzersa, nakon užasnog starta i zaostatka od čak 17 poena verovali da će njihov tim preokrenuti i na kraju dobiti ovaj meč. Mada, i to je diskutabilno, pošto nije u pitanju bila samo ta velika razlika, gosti u tom delu meča nisu postojali, kao da su zakasnili na početak i rešili da se uključe u utakmicu negde na polovini druge deonice. U tom lošem početku prednjačio je Dejmijan Lilard, igrač od koga se sigurno najviše očekivalo, ali u prvoj četvrtini Dejm i drugovi nisu mogli da pogode apsolutno ništa i imali su 0/9 za tri poena.

(Foto: bsndenver.com)

Nisu ni Nagetsi šuterski blistali na samom startu, ali su ipak imali mnogo bolja rešenja u napadu i nošeni odličnom atmosferom davali sve od sebe u odbrani, a silni promašaji gostiju su samo dodatno davali podstreka i publici i igračima domaćih.

Večeras smo po ko zna koji put videli zbog čega je košarka sport kakav jeste – mnogima omiljen, dinamičan, zanimljiv za praćenje. Košarkaška utakmica, jednostavno, ne može da se dobije nakon prve, ili na polovini druge četvrtine, ma koliku razliku do tada vaš tim stekao! Povratak gostiju na 17 poena zaostatka i preokret nije ništa novo, niti je nešto previše iznenađujuće, ali je naravno, za svaku pohvalu i treba im apsolutno odati priznanje na tome, naročito ako se sagledaju sve okolnosti ovog meča.

Uprkos velikim napadačkim problemima koje je imao Lilard, tu je bio Si Džej Mekolum da uskoči i preuzme njegovu poentersku, pa i lidersku ulogu. Održavao je goste u igri u prvoj polovini meča, a u drugoj podigao svoju igru samo na još viši nivo i na kraju bio apsolutni junak pobede sa 37 poena (17/29 iz igre) i 9 skokova.

Dejm je, kada je uvideo da ga šut definitivno neće služiti na ovom meču, potpuno promenio svoj stil igre, više koristio prodor, razigravao, a na samom kraju, u završnici, prepustio loptu svom saigraču da rešava i to se pokazalo kao pravi potez. To su, uostalom, i odlike velikih igrača, ne mora lopta po svaku cenu da ide njemu u završnici, ako već nije njegovo veče. Lilard je utakmicu završio nadomak tripl-dabla sa 13 poena, 10 skokova, 8 asistencija i 3 ukradene lopte, a nakon ovog trijumfa niko neće pamtiti njegovih katastrofalnih 3/17 iz igre.

Uz najbolji dvojac Blejzersa, treba svakako spomenuti i Evana Tarnera. Momak koji se već smatra veteranom u najjačoj ligi na svetu je upravo tako i odigrao ovaj susret, zrelo, uvek sa pravim rešenjima i sa mirnom rukom u završnici kada je bio gotovo nepogrešiv sa penala koje je ukupno šutirao 8/9. Ubacio je 14 poena, uz 7 skokova i 2 asistencije.

Ono što je delovalo kao veliki problem, kada su ambicije gostiju u ovom meču u pitanju, a nije isključeno da će tek biti u finalu konferencije, bila je povreda Rodnija Huda. On je zapeo u jednom bloku, tačnije, udario u Torija Krega tokom treće deonice i nije se više vraćao na teren. Kolika je ozbiljnost njegove povrede kolena, znaće se u narednim danima. Dobre minute nakon povrede Huda pružio je Mo Harkles, koji je sa nekoliko dobrih poteza i bitnih poena anulirao izostanak najboljeg igrača sa klupe svog tima.

Nagetsi sigurno imaju za čime da žale. Razloga za ovaj poraz je zaista dosta, reklo bi se i previše. Po ko zna koji put je Nikola Jokić bio jedini raspoložen igrač tokom većeg dela meča, da bi pred sam kraj, konačno i njega savladao umor. Ne dajte da vas zavara podatak da je Jokić imao samo 2 asistencije, da su njegovi saigrači pogađali otvorene šuteve, meč bio završio sa svojih standardnih 10-ak uspešnih dodavanja. Uz te 2 asistencije, imao je 29 poena, 13 skokova i 4 blokade. Srpski košarkaš je pogodio i jedine dve trojke svog tima i to na samom startu meča, da bi nakon toga on i njegovi saigrači gađali katastrofalnih 0/17.

Džamal Marej je potpuno podbacio, njegov šut je bio na jako lošem nivou, a isto se može reći i za najiskusnijeg igrača u oba ova tima, Pola Milsapa. Marej je ubacio 17 poena, pri šutu iz igre 4/18, a Milsap 10, uz 3/13 iz igre.

Uz loš učinak ove dvojice, kao i jako loš doprinos sa klupe, što se dešavalo kroz čitavu ovu seriju, ostaje veliko pitanje zbog čega više prostora i upotrebljivih lopti nije dobio Geri Heris, koji je sjajno započeo ovaj meč, a i kasnije ga je šut sasvim solidno služio, ali je uputio svega 11 pokušaja ka košu, od kojih je pogodio 7, što je isto koliko su ukupno pogodili Marej i Milsap, ali iz 31 pokušaja.

Blejzersi neće imati previše vremena za odmor, s obzirom da će gostovati u Ouklendu već za dve večeri kada i počinje finalna serija Zapadne konferencije.

Podelite vest: