Veliki preokret Denvera za produžetak serije

Denver Nuggets LA Clippers Plej-of

Veliki preokret Denvera za produžetak serije

Denver Nuggets LA Clippers Plej-of
Autor: Datum objave: 12.09.2020. Foto: Associated Press

Sjajan preokret Nagetsa protiv Klipersa i trijumf 111:105 za smanjenje zaostatka 2:3 u polufinalu Zapadne konferencije.

Moraju igrači Denvera da bude ponosni na sebe, zaista! Svi su ih otpisali i pre početka ovog susreta, a naročito nakon ranog visokog vođstva favorizovane ekipe iz Los Anđelesa. Postepeno su “krckali” prednost rivala, bili strpljivi i na kraju dočekali svoju šansu i stigli do velikog preokreta.

Izuzetno loše je krenulo po njih, delovali su kao da su primorani da igraju ovaj meč i bili su nekako nezainteresovani. Bezidejno u napadu, “šuplje” u odbrani i zato i ne čudi brzih +8 Klipersa na samom startu. Tajmaut koji je tražio Majk Meloun je malo trgao ekipu, pa su počeli od bolje odbrane, a onda su borbenost i živahnost preneli i na napad i vrlo brzo vezuju 7 poena i prilaze na poen zaostatka. Klipersi se ponovo blago odlepljuju, ali Nagetsi dobijaju novu energiju s klupe u vidu Morisa i Plamlija koji vrlo dobro finiširaju ovaj period.

Lu Vilijams je nastavio da se muči, kako kroz čitavu ovu seriju, tako i krajem prve i početkom druge deonice ovog meča. Uprkos njegovom srljanju i nerezonskim šutevima, Klipersi zahvaljujući Džordžu i Lenardu prave seriju 11:0 i odlaze na velikih +15. Ponovo su Nagetsi imali velikih problema u odbrani na preuzimanju, skoro svaki šut za tri poena protivnika je bio otvoren, pa im samim tim i nije bilo teško da pogađaju u visokim procentima. Na drugom kraju terena, previše promašaja Denvera, previše početničkih grešaka, a ponovo su se mučili i u samoj organizaciji napada. Sve se svodilo na individualne pokušaje, odnosno, Muri je uzimao loptu na početku akcije i držao je sve do samog kraja kada bi upućivao neki nemoguć šut koji bi uglavnom promašio. Treba biti realan pa reći da je prednost od 12 poena za ekipu iz El Eja bila čak i nerealna i Nagetsi su mogli da budu zadovoljni sa tako “malim” zaostatkom na poluvremenu.

Sličnu situaciju gledamo i u nastavku, Muri prosto “carini” loptu, a čak i kada on i saigrači uspeju nešto dobro da proizvedu na ofanzivnom delu terena, Kavaj i Džordž to vrlo lako neutrališu na drugoj strani. Lenard je jedino imao problema u šutu za tri, sve ostalo je u njegovoj igri funkcionisalo gotovo bez greške. Konačno počinju polako da se bude i neki drugi igrači Denvera, Jokić je preuzeo organizaciju napada, a Kreg i naročito Milsap su pokrenuli igru svog tima i smanjili razliku na prihvatljivih 7 poena na kraju trećeg perioda. Videlo se tada da Denver igra s nekom drugačijom energijom, da ih je iskusni Milsap potpuno trgao i mogu i da žale što nisu već tad skroz ušli u rezultatski egal. Upravo je sjajni Milsap u tom delu igre bio ubedljivo najzaslužniji za “vaskrsnuće” svog tima sa 14 poena i 4 skoka i sigurno je jedan od junaka ove pobede.

Nastavili su Nagetsi i u poslednjoj deonici da igraju mnogo bolje, vrlo brzo prišli na samo 2 poena zaostatka, a zanimljivo je da su to uspeli bez Jokića na terenu. Srpski reprezentativac je u tim trenucima dobio produženi odmor na klupi, delovao je zaista poprilično iscrpljeno i neki šutevi koje je uzimao su to najviše i pokazivali, jednostavno, to nije bila ta njegova igra. A onda se odmorna zver iz Sombora vraća na teren i potpuni šou u režiiji Nagetsa može da dobije svoj krešendo! Potpuno zamenjene uloge na terenu, Klipersi prosto nisu znali šta ih je snašlo, pokretljiva i agresivna odbrana, tečni napadi, odlično istrčavanje u tranziciji posle dobre defanzive i Denver odlazi na maksimalnih +8 na ovom meču. Pokušava Lenard da vrati i konačno pogađa za tri poena, ali na drugoj strani uzvraćaju trojkama Grent, pa potom i maestralni Jokić i deluje da će ovaj meč vrlo brzo prelomiti do kraja u svoju korist.

Ipak, ne daju se Kavaj i ekipa i uspevaju ponovo da priđu na samo 2 poena zaostatka. Majk Meloun je u toj završnici meča uradio nešto što apsolutno niko nije očekivao, nešto za šta bi se moglo reći da je imao više sreće nego pameti, a to je da je ostavio u igri mladog Portera, dok je Milsap koji je sam vratio Nagetse u igru i bio odličan na oba kraja terena do tad, i dalje sedeo na klupi. Možda je on imao neku viziju koju mi ostali nismo, ali taj rizik mu se na kraju i isplatio i Porter pogađa možda i ključnu trojku na ovom meču, što su ujedno bili i njegovi prvi poeni. Bilo je to +5 za Denver na nešto više od minut do kraja i ponovo zahvaljujući svom, još uvek zvanično, rukiju koji odigrava sjajnu odbranu na drugoj strani, a potom pogađa i sa linije penala, uspevaju da odbiju poslednje napade protivnika i trijumfuju.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Džamal Muri sa 26 poena, uz ne baš pohvalnih 9/25 iz igre, ali je pogađao kad je to najviše trebalo, naročito za tri poena. Imao je i 8 skokova i 7 asistencija. Jokić je završio sa 22 poena, 14 skokova i 5 asistencija, a Milsap je upisao 17 poena i 6 skokova.

U poraženoj ekipi standardno najefikasniji Kavaj Lenard sa 36 poena, a na to je dodao 9 skokova, 4 asistencije i 3 ukradene lopte. Pol Džordž je zabeležio 26 poena i po 6 skokova i asistencija.

Podelite vest: