Golden Stejt Voriorsi, priprema za veliko finale

Golden State Warriors NBA Plej-of

Golden Stejt Voriorsi, priprema za veliko finale

Golden State Warriors NBA Plej-of
Autor: Datum objave: 02.06.2022. Foto: NBA

Prvi put od 2019. i šesti put u proteklih osam sezona, Voriorsi su se vratili u finale NBA lige.

Od 2014. godine sve do 2019. godine, Voriorsi su bili dominantni u ligi. Svi su tada znali da će oni otići u finale i uvek se gledalo ka njima u tom periodu. No, pre samo dve godine, Voriorsi su imali najgori skor u NBA ligi. Prošle godine su propustili plej-of nakon što su izgubili obe utakmice u plej-inu.

Klej Tompson je propustio prvu polovinu ove sezone, pošto se oporavio od uzastopnih povreda prednjih ukrštenih ligamenata i ahilove tetive. Debitovao je u januaru nakon pauze od 941 dana. No, tada je Voriorse zadesio jedan peh, Grin je povredio leđa baš na utakmici kada se Klej vratio u tim. Drejmond se vratio dva meseca kasnije, ali su ih opet zadesili problemi već nakon prve utakmice. Kari je povredio skočni zglob i nije igrao sve do kraja regularnog dela sezone.

U svom tom haosu, pojava Džordana Pula, Endrjua Viginsa i Kevona Lunija omogućila je Voriorsima da ostanu među prva tri tima u Zapadnoj konferenciji. U plej-ofu, oni su dali ključni doprinos vraćanju Voriorsa na najveću scenu.

Ratnici jedva da su igrali kompletni. Andre Igudala je propustio skoro ceo plej-of do sada odigravši samo 3 utakmice. Oto Porter je propustio tri utakmice. Geri Pejton je usled povrede van parketa od serije sa Memfisom. Ali ti igrači će se ove nedelje ponovo vratiti na timske treninge, i svaki bi mogao biti važan dodatak nadi Voriorsa za titulu. Posebno Pejton.

Ove sezone se pojavio kao defanzivac izolacije na igračima. Rano je pronašao rotacione minute tako što je branio najbolje igrače protivnika, bilo da se radi o krilnom ili velikom igraču. Njegov učinak na parketu doneo mu je startno mesto u polufinalu Zapadne konferencije pre nego što mu je slomljen lakat, nakon kontraverznog faula Dilona Bruksa. Pejtonova odbrana će biti ključna za Voriorse u finalu. Dok je Golden Stejt poznat po svom napadu, neprestano ističu kako njihova odbrana pokreće njihov tim. Svakako, ovaj X faktor, u vidu Pejtona daje Voriorsima mnogo više mogućnosti kada žele da igraju sa niskom petorkom, što će Bostonu biti problem da brani u finalu, obzirom da imaju Horforda koji je i te kako važan igrač u timu, te Vilijamsa koji ima problema sa čuvanjem niskih igrača i pored toga što je pokretan.

Najveći problem za Voriorse jeste broj izgubljenih lopti na utakmici. Golden Stejt beleži 14.8 izgubljenih lopti po utakmici u plej-ofu, iz kojih primaju 15,9 poena. To ne zvuči toliko loše po nominalnoj vrednosti, ali kada se analiziraju dosadašnje pobede i porazi Voriorsa, mnogo je izraženije. Sreća pa nisu imalu puno poraza. Od Nagetsa jedan, od Memfisa dva i od Maveriksa jedan. U četiri poraza Voriorsa u plej-ofu, oni u proseku imaju 16.3 izgubljenih lopti iz kojih primaju 20.8 poena. U pobedama, smanjili su taj broj na 14.2 izgubljene lopte iz kojih primaju samo 14.3 poena, što je najbolje u plej-ofu.

Statistika igrača u plej-ofu:

Stef Kari – 25.9 poena, 4.9 skokova i 6.2 asistencije.
Drejmond Grin – 8.7 poena, 6.9 skokova i 6.3 asistencije.
Klej Tompson – 19.8 poena, 4.3 skoka i 2.4 asistencije.
Endru Vigins – 15.8 poena, 7 skokova i 1.7 asistencija.
Kevon Luni – 6.1 poen, 7.7 skokova i 2 asistencije.
Džordan Pul – 18.4 poena, 3.2 skoka i 4.5 asistencija.
Džonatan Kuminga – 6.9 poena, 2.2 skoka.
Oto Porter – 5.5 poena, 4.1 skok i 2.2 asistencije.
Nemanja Bjelica – 3.4 piena, 2.3 skoka i 1.6 asistencija.
Geri Pejton – 6.1 poen, 3 skoka.
Andre Igudala – 1.3 poena, 2.3 skoka, 2.3 asistencije.
Demion Li – 2.7 poena i 2.2 skoka.
Huan Toskano-Anderson – 4.1 poen i 1.1 skok.
Mozes Mudi – 4.3 poena i 0.9 skokova.

Podelite vest: