Meč lopta za Toronto, novi brejk za velikih 3:1!

Golden State Warriors Plej-of Toronto Raptors

Meč lopta za Toronto, novi brejk za velikih 3:1!

Golden State Warriors Plej-of Toronto Raptors
Autor: Datum objave: 08.06.2019. Foto: stadiumastro.com

Predvođeni ponovo fenomenalnim Kavajem Lenardom, Reptorsi dolaze i do druge pobede u gostima nad Voriorsima, ovoga puta 105:92, i sada ih samo još jedna pobeda deli od titule šampiona NBA lige!

Početak ovog susreta obeležilo je dosta promašaja, izgubljenih lopti, ali za to su delimično zaslužne i dobre odbrane na obe strane i velika agresivnost s kojom su timovi krenuli u defanzivi.

I jedni i drugi su počeli sa po 0/4 iz igre, a u prvih par napada viđeno je i ukupno čak 6 izgubljenih lopti. Prvi pogodak postignut je tek nakon dva i po minuta igre, ali to nije previše pokrenulo rezultat, s obzirom da se nastavilo u sličnom ritmu. Ipak, domaći nošeni odličnom podrškom s tribina u Orakl Areni, u kojoj su gotovo svi navijači bili na nogama do samog kraja prve deonice, prvi stižu do kakvog takvog ritma u napadu i stiču blagu prednost. Ta prednost je polako rasla, gosti nikako nisu uspevali da pogode ništa spolja, a u promašajima je prednjačio Deni Grin, koji je odigrao vrlo dobru 3. utakmicu, ovoga puta je krenuo sa 0/5 iz igre, trojke 0/3.

Na kraju prve četvrtine, Reptorsi su imali svega 17 poena, a da nije bilo Lenarda, koji je sam držao svoju ekipu u igri, ko zna kakvim tokom bi ovaj susret dalje išao. Kavaj je od tih 17 poena, postigao 14, uz 5/8 iz igre, dok je ostatak tima imao katastrofalnih 1/13 iz igre.

(Foto: Steve Dykes/Associated Press)

Ipak, razlika ni u jednom trenutku nije bila prevelika i nakon što su na obe strane postepeno u igru počeli da ulaze igrači sa klupe, gosti polako dolaze do igre, pojačavaju odbranu i konačno uspevaju da pogode i po neki šut, a sve to najviše zahvaljujući Seržu Ibaki, koji je u drugoj deonici ubacio više poena nego u bilo kom prethodnom susretu finala za čitav meč.

Na drugoj strani, vladajući šampioni su se poprilično mučili u napadu. Osim Kleja Tompsona, koji je sa velikom željom, ali i vidljivim problemima pri određenim pokretima i kretnji zbog još uvek nezalečene povrede, ušao u ovaj susret, niko drugi nije uspevao da pogodi za tri poena, pa ni generalno, bilo šta van reketa. Kada već spominjemo povređene igrače Voriorsa, Kevon Luni je momak za koga se pretpostavljalo da je ovo finale završeno, međutim, on je zaigrao na ovom meču, uz očigledne bolove koje i dalje trpi, ali pružio je sasvim solidnu partiju, a naročito je svoj doprinos imao po prvom ulasku u igru, i sa 6 poena, 2 skoka i nekoliko odlično odigranih odbrana, pokrenuo saigrače u tim trenucima.

Na poluvreme se otišlo sa, za Reptorse odličnih, svega plus 4 za domaće, iz prostog razloga što je delovalo da oni teško da su napadački mogli lošije da odigraju jednu polovinu meča, a i dalje su bili i te kako u igri. To se ubrzo ispostavilo i tačnim i u trećoj četvrtini na scenu, pre svih, stupa Kavaj Lenard, a ko bi drugi! Sa dve brze trojke donosi prvu prednost svom timu na ovoj utakmici, a zatim i u potpunosti preuzima kontrolu igre, organizuje napade, sam ih završava, upošljava saigrače, ali ne posustaje ni u odbrani. Naročito je bilo za uživanje gledati kako Kavaj strpljivo i pametno igra svaki napad i kako koristi to što su Voriorsi brzo ušli u bonus, pa je dolazio do lakih poena sa linije penala i ovaj kvartal završio sa ukupno 17 poena i tako doneo prednost svom timu od 12 poena.

Naravno, nije Lenard sam igrao za Toronto i jedan od junaka ove pobede uz njega, bez ikakve dileme, je i Serž Ibaka. On je ponovo doneo sjajnu energiju s klupe u drugom poluvremenu, a njegov učinak u odbrani je kao i uvek bio na izuzetnom nivou. Meč je završio sa 20 poena, 4 skoka i 2 blokade za nešto manje od 22 minuta igre, a odličan je bio i u šutu iz igre 9/12.

U poslednjoj deonici može se reći da je gostima iz Kanade preostalo samo da odrade posao do kraja. Možda to zvuči isuviše lako, ali tako je zaista i bilo. Mnogo više se očekivalo od Golden Stejta, ne samo u ovoj završnici, nego i generalno na ovoj utakmici. Reptorsi su u poslednjih 12 minuta konstantno održavali prednost koja je uglavnom iznosila od 10 do 15 poena, a u samom finišu su se probudili i Sijakam i Lauri i uspeli da osiguraju trijumf već na nekoliko minuta do kraja za velikih 3:1 u pobedama.

Što se tiče pojedinačnih učinaka igrača, pored već pomenutih Ibake i Lenarda, ipak bi najboljeg igrača Toronta trebalo još jednom posebno istaći. On je meč završio sa 36 poena (11/22 iz igre, odličnih 5/9 za tri poena), 12 skokova i 4 ukradene lopte, ali njegova zrelost u igri, sposobnost da uvek donese pravu odluku i da ima rešenje za svaku situaciju je nešto od čega vam zaista zastaje dah. Kavaj je po četvrtinama beležio redom: 14, 0, 17 i 5 poena, iz prostog razloga što je takav raspored postizanja koševa u datim trenucima bio tako potreban, odnosno, on je procenio da tako treba! Kada je bilo najpotrebnije, preuzeo je na sebe svu odgovornost, odigrao nestvarnu treću četvrtinu koju je njegov tim dobio sa 37:21 i do kraja susreta je mogao da prepusti napadačke zadatke i saigračima, on je svoje na ovoj utakmici uveliko već bio odradio…

Od ostalih igrača gostiju, Paskal Sijakam je upisao 19 poena i 5 skokova, s tim što se dosta mučio većim delom susreta i tek pred sam kraj je konačno proradio i u napadu. Kajl Lauri nije imao sjajno šutersko veče, svega 3/12, za 10 poena, ali je imao 7 asistencija i 3 ukradene lopte i ipak imao značajan doprinos u ovom trijumfu. Fred Vanvlit je zabeležio 8 poena, 6 asistencija i 4 skoka, a zaradio je i jedan nenameran lakat u lice od strane Šona Livingstona, zbog čega je morao na ušivanje i nije odigrao poslednju deonicu.

Kod Ratnika, mora se reći da je poprilično zakazao Stef Kari. Nakon izuzetne partije u prethodnom susretu, Kari se mučio tokom većeg dela ove utakmice, nije nikako uspevao da dođe do svog ritma, a često je imao i krajnje nerezonske pokušaje iz daljine iz kojih je mašio čitavu konstrukciju koša, dok je u odbrani bio krajnje odsutan i dekoncentrisan, često ostavljajući protivničke igrače da neometano šutiraju. Meč je ipak završio sa 27 poena, ali uz svega 9/22 iz igre i 2/9 u šutu za tri poena, a imao je i 6 asistencija i 4 skoka.

(Foto: The Athletic)

Klej Tompson je bio najbolji pojedinac domaćih sa 28 poena i jako dobrih 11/18 iz igre i još boljih 6/10 za tri poena, dok je Drejmond Grin bio nadomak tripl-dabla sa 10 poena, 12 asistencija i 9 skokova, međutim, za razliku od prethodnih mečeva u doigravanju, ponovo je, kao i većim delom sezone, bio izuzetno nervozan, konstantno je ulazio u raspravu sa sudijama, a kada je konačno zbog prigovora zaradio i tehničku grešku tokom treće deonice, gosti su upravo od tog trenutka krenuli da dižu svoju prednost.

Da li je ovo bio poslednji susret koji su Voriorsi odigrali u Orakl Areni, saznaćemo u noći između ponedeljka i utorka, kada će Reptorsi kod kuće imati prvu meč loptu. Ukoliko igrači Golden Stejta dođu do trijumfa u Torontu, imaće makar tu poslednju priliku da se oproste od svojih navijača i čuvene hale, pre preseljenja u komšiluk, u San Francisko.

Podelite vest: