Povratak Ratnika

Golden State Warriors

Povratak Ratnika

Golden State Warriors
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 26.10.2020. Foto: EssentiallySports

Kao da je večnost prošla od odlaska Kevina Durenta i silnih povreda koje su okončale novi pohod Golden Stejt Voriorsa ka NBA tituli. Fanovi tima iz Kalifornije su 5 godina, od 2015. do 2019. gledali finala u kojima su učestvovali njihovi miljenici. Okitili su se sa 3 šampionska prstena.

Početak kraja bio je već u tom, tako davnom finalu 2019. godine. Ahilova tetiva Kevina Durenta je stradala, nešto kasnije i prednji ukršteni ligamenti Kleja Tompsona, bilo je očigledno da naredna godina ni blizu neće biti ista. Početkom ove, najduže sezone u istoriji lige, Stef Kari je slomio ruku. To je označilo samo jedno, kompletno tankovanje i jurnjavu za što boljim mestom na draftu.

(FOTO: The Mercury News)

Drejmond Grin je igrao, ali kao da nije. Grin je igrač naboja, energije, a to jednostavno nije moglo da dodje do izražaja igrajući za, uz dužno poštovanje, ekipu koja je bila na Evrokup nivou. Krajnji rezultat – 15 pobeda i čak 50 poraza, propušten plejof prvi put još od 2012. godine.

Voriorsi nisu imali sreće na draftu. Lutrija im je dodelila drugu poziciju iako su imali ubedljivo najgori skor u ligi. Ipak i pored toga, nalaze se u dobroj situaciji. Bob Majers i uprava tima maksimalno su iskoristili odlazak Kej Dija i uspeli da putem potpisa pa trejda u svoje redove prošlog leta dovedu Diandjela Rasela. Mladi bek očigledno ne bi bio sjajan fit uz Stefa Karija, pre svega u odbrani, ali jeste doneo vredan čip u razgovorima za buduće razmene.

To su i iskoristili kada su u zamenu za Rasela dobili Endrjua Viginsa, Minesotinog pika prve runde za 2021. godinu, kao i jedan pik druge runde. Vigins, pik Voriorsa sa ovogodišnjeg drafta, kao i Minesotin pik prve runde sa narednog, čine odličan “trejd” paket za Ratnike. Pitanje je za koga?

Šampionskom sastavu “pre KD-a” fali Andre Igudala. MVP prvog od navedenih finala, defanzivni stoper kakvog trenutni roster Golden Stejta nema. Voriorsi su bili odličan tim i pre njega, ali je Igi bio lepak koji je od talentovanog sastava napravio šampionski. Da li će Majers i ekipa ići u tom smeru, ili će pak potegnuti obarač ka nekom od na oko atraktivnijih igrača čija se imena pominju, kao što su Bredli Bil ili Džru Holidej? Postoji mnogo zanimljivih varijanti (što ćemo ostaviti za drugi tekst koji će verovatno biti objavljen sutra) a danas ćemo sagleda situaciju mimo fantastike i kreativnosti.

(FOTO: NBC Bay Area)

Postoji i druga solucija, a to je da ovaj “trejd” paket ostane samo zamišljeni paket. Golden Stejt bi na draftu mogao da izabere igrača koji najviše odgovara trenutnim potrebama, a Endrjua Viginsa transformišu u defanzivca kojeg smo pominjali, pravog stopera. Ovo je solucija o kojoj se sve više priča, nešto o čemu je Drejmond Grin i javno govorio. Vigins ima sve atletske elemente da bude napast u odbrani.

Ono što je bitno, imaju opcije. Glavni igrači Golden Stejta su konačno zdravi. Pored četvorke koju smo pominjali, Kevon Luni, momak koji je nagomilao minute u NBA finalima je takodje tu. Erik Paskal, otkrovenje i jedna od retkih sjajnih tački iz prošle sezone biće zadužen za poene sa klupe. Džordan Pul, mladić u kojeg polažu velike nade, a nije imao briljantnu prvu sezonu sada je godinu dana iskusniji. Ali pre svega, učiće od majstora i neće imati toliki teret na plećima. Uz drugog pika na draftu, ovo čini ozbiljno jezgro ulazeći u narednu sezonu. Medjutim, da li i dovoljno za napad na preotimanje šampionskog trona? Pitanje od milion dolara za rukovodeće u timu iz Ouklenda.

Ono što raduje prave fanove je da ćemo ove čarobnjake ponovo gledati na terenu u, po svemu sudeći, jednoj od najzanimljivijih NBA sezona ikada!

Podelite vest: