Golden Stejt – Hjuston: Može li bolje od ovoga?

Golden State Warriors Houston Rockets Plej-of

Golden Stejt – Hjuston: Može li bolje od ovoga?

Golden State Warriors Houston Rockets Plej-of
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 28.04.2019. Foto: capitalgazette.com

Što su tražili, to su i dobili – Hjuston Roketsi imaju šansu za revanš protiv najbolje ekipe na planeti.

(FOTO: sfchronicle.com)

Verovatno ne postoji navijač, igrač ili bilo koja osoba kojoj su Hjuston Roketsi bliski srcu, a da i dan-danas ne izgovara:”Imali smo ih!”

I jesu. Imperija zvana Golden Stejt bila je pred rušenjem, a Džejms Harden i kompanija bili su na pragu prvog velikog finala još od doba Hakima i osvajanja uzastopnih titula sredinom ’90.

Roketsi nisu uspeli da završe posao. Vodili su 3:2, u utakmicama 6 i 7 imali su veliku dvocifrenu prednost, ali nisu to uspeli da kapitalizuju. Povređeni Kris Pol propustio je upravo pomenute utakmice zbog povrede, što je znatno uticalo na seriju. Voriorsi su pokazali da protiv njih ne postoji nedostižno i iako su ih Roketsi iznenadili, nadmudrili, zadali im dosta muka, šampion je prošao u veliko finale.

Svoju šansu za revanš Hjuston dobija ranije nego što su verovatno očekivali. Znali su u organizaciji Roketsa da pad na 4. mesto donosi potencijalno polufinale protiv Golden Stejta, a košarkaška javnost je željno iščekivala ovu seriju. Relativno lako je pala Juta, a Voriorsi su imali poteškoća sa borbenim Klipersima, ali se prolaz dalje nije dovodio u pitanje.

(FOTO: washingtonpost.com)

Gubitkom Demarkusa Kazinsa zbog povrede, Golden Stejt ostao je bez najveće promene u svom rosteru u odnosu na prošlosezonski duel u finalu konferencije.

Ekipa Hjustona ostala je bez defanzivnih specijalista Trevora Arize i Luka Mba A Mutea, pa je odbrana Roketsa znatno slabija nego prošle sezone.

Era Stiva Kera na klupi Voriorsa počela je 2015. i od tada su samo dve ekipe uspele da savladaju Golden Stejt 3 puta u sezoni – Juta prošle i Hjuston ove sezone. Od dolaska Krisa Pola, sa njim i Hardenom u ekipi, Roketsi su 7-4 protiv Golden Stejta.

Pitanje na koje nemamo odgovor je sa kako će izgledati startna petorka Voriorsa. Četvorica startera su sigurna, a da li će na centarskoj poziciji početi Bogut, Luni ili će se pak Ker odlučiti za Igudalu i “Odred smrti” videćemo.

Sa druge strane, Majk D’Antoni će se najverovatnije držati standardnog recepta sa Polom, Hardenom, Takerom, Gordonom i Kapelom.

Neke od najvažnijih stvari u ovoj seriji biće zdravlje Krisa Pola, konstantnost Džejma Hardena i vrlo važno pitanje za Hjuston – ko će čuvati Kevina Durenta?

(FOTO: sbnation.com)

Kris Pol važi za igrača koji je podložan povredama. Mnogi ljubitelji košarke će vam reći da bi Hjuston dobio Voriorse prošle godine da se Pol nije povredio u 5. utakmici. Možda je to tačno, ali nikada nećemo saznati. Na jednoj od 3 pobede u regularnom delu sezone, Pol je ubacio Golden Stejtu 23 poena i podelio 17 asistencija, bez Hardena u ekipi. Pokazao je koliko je značajan za Hjuston i ukoliko ostane zdrav, samopouzdanje Roketsa može da bude na najvišem nivou.

Aktuelni mvp Džejms Harden u prvoj utakmici prošlogodišnje serije postigao 41 poen, uz 14/24 iz igre. Na narednih 6 utakmica šutirao je malo manje ispod 39%, uz mizernih 20% za tri poena. Na tri poslednje utakmice za tri poena šutirao je 6-36. Hjustonu će biti potreban Džejms Harden na najvišem nivou tokom svih utakmica u ovoj seriji.

Pitanje Kevina Durenta je nerešiva enigma za većinu (dobro, dobro, recite “za sve”) odbrana. U prošlosezonskom duelu, Trevor Ariza bio je zadužen za Durenta. On i Mba A Mute nisu više u rosteru pa će dužnost čuvanja prve zvezde Voriorsa pasti na Pi Džeja Takera. Ako je Taker gledao Durentove poslednje dve utakmice protiv Klipersa, verovatno sada negde plače u kupatilu.

Hjuston je ozbiljna ekipa. Predvodi ih aktuelni mvp i jedan od najpotetnijih napadača u istoriji košarke Džejms Harden. Sa zdravim Kris Polom i  dobrim procentima šuta za tri Roketsi mogu da se nose sa Golden Stejtom. Ne znamo mogu li da ih pobede, ali da im zadaju muke – svakako. Ukoliko budu na najvišem mogućem nivou, postoji šansa…

Ovo će biti 4. put da se Hjuston i Golden Stejt sastaju u plej-ofu. Voriorsi su dobili sva prethodna 3 duela.

Golden Stejt u 6.

Podelite vest: