Najava plej-ofa: Na Zapadu samo Voriorsi sigurni, ostale serije donose neizvesnost

Denver Nuggets Golden State Warriors Houston Rockets LA Clippers Oklahoma City Thunder Plej-of Portland Trail Blazers San Antonio Spurs Utah Jazz

Najava plej-ofa: Na Zapadu samo Voriorsi sigurni, ostale serije donose neizvesnost

Denver Nuggets Golden State Warriors Houston Rockets LA Clippers Oklahoma City Thunder Plej-of Portland Trail Blazers San Antonio Spurs Utah Jazz
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 12.04.2019. Foto: slamonline.com

Pročitaćete naslov i zapitati se kakvu to neizvesnost donosi taj Zapad, ako se zna da će Golden Stejt biti šampion. Velike su šanse da hoće, ali da ipak sačekamo malo i posvetimo se prvoj rundi.

Za razliku od Istoka, u koferencije čini su dugogodišnji vladari Voriorsi znamo samo da će oni sigurno u drugu rundu. U svakoj drugoj seriji postoji bar trunka neizvesnosti.

(FOTO: sr.wikipedia.org)

Golden Stejt Voriors (57-25) – Los Anđeles Klipers (48-34)

Na klupi Klipersa sedi čovek koji drži čarobni štapić i kad niko ne gleda izgovori neke reči i bum – ekipa mu igra sjajno. Ne znam kako bih drugačije objasnio sjajnu sezonu Klipersa, pogotovo kad ti trejduju najboljeg igrača i prvog strelca. Čini koje je bacio na ovaj tim Klipersa su bile uspešne i odvele su ih u plej-of (zaista, ljudi, kako?) ali bajka prestaje. U principu, sve bajke se završe srećno, ali ovaj zmaj je previše ozbiljan i ne bljuje samo vatru, već grize, kida, ponižava, uništava i nema mnogo mana. Te koje ima, Klipersi ne mogu da eksploatišu.

Taj zmaj je možda dosadio svima, ali njihov posao je pobeđivanje i osvajanje, a ime im je Golden Stejt Voriors. Regularan deo sezone odigrali su u laganom ritmu, bez mnogo napora i znoja. Svom rosteru dodali su Demarkusa Kazinsa, koji se poprilično dobro uklopio u tim, pa je najveća zabava Voriorsa bila upravo to – privikavanje centra na stil igre ekipe. Ekipa Stiva Kera je u njegovoj eri kao trenera pobedila u 16 od 18 utakmica u prvoj rundi, ne znojeći se mnogo. Neće to biti slučaj ni sada. Dve stvari koje mogu da vas raduju ako ćete gledati ovu seriju su to što će Kazins zaigrati u plej-ofu (hej, konačno!) i to što će Patrik Beverli pokušavati na sve načine da isprovocira Stefa Karija (i sve druge ljude u hali?). Ostalo će biti prilično dosadno.

Golden Stejt u 4.

Portland Trejl Blejzers (52-29) – Oklahoma Siti Tander (49-33)

Svi znamo da je Rasel Vestbruk kompetetivan do granica ludila. Problem je što se to ludilo završi u prvoj rundi plej-ofa, a onda odmor od silnih tripl-dablova i rekorda. Ove godine bi to moglo da se promeni, a Vestbruk će biti silno motivisan. Nema nikakve sumnje u to, a imaće veliku pomoć u vidu mvp kandidata Pola Džordža. Ras je shvatio koliko je sati, prepustio diregentsku palicu Džordžu, koji je to vratio mvp sezonom. Ovaj duo je potpuno nekontrolisan, može da vas uništi bez problema, a Blejzersi…to znaju. Videćemo koliko Džordža muči povreda ramena koju vuče, ali on je više puta isticao da može da igra kroz bol.

Posle prošlogišnje katastrofre i metle od strane Nju Orleansa, ekipa Portlanda će, takođe, imati šta da kaže. Prva zvezda ekipe Demijen Lilard bio je na meti kritika posle te serije, a ove godine će ispred sebe imati ludog Rasela Vestbruka i jednu sjajnu defanzivnu ekipu Oklahome. Opcija broj 2 kod Blejzersa Si Džej Mekkolum vratio se iz povrede nedavno, tako da ne znamo koliko će spremno dočekati ovu seriju, a najvažniji šraf odbrane Portlanda završio je sezonu zbog preloma noge. Naravno, reč je o Jusufu Nurkiću. Enes Kanter svakako nije dobra zamena za bosanskog centra, pogotovo defanzivno, a njegov drugar – centar Oklahome i Kanterov bivši saigrač, poznaje ga bolje od ikoga.

Ova serija nam donosi krvoproliće i vrlo je nezahvalna za prognozu. Oklahoma je pobedila u sve četiri utakmice u regularnom delu, ali to ništa ne znači u doigravanju. No, motivacija Rasela Vestbruka i ludilo Pola Džordža su za nijansu bolja priča.

Tander u 7.

Hjuston Rokets (53-29) – Juta Džez (50-32)

Osim ako neko ne ukrade talenat igrača Golden Stejta i prebaci ih putem lopte u protivnike im iz Los Anđelesa, u drugoj rundi će vladajući šampioni čekati boljeg iz serije između Hjustona i Jute. Ovo će biti repriza prošlogodišnjeg polufinala Zapadne konferencije, koju su Roketsi dobili prelako sa 4-1.

Neće biti toliko lako ovoga puta. Ekipa Jute je godinu dana zrelija u odnosu na prošlogodišnji poraz od istog rivala, a Hjuston nije isti tim. Gubitak Mba a Mutea i Trevora Arize se i te kako osetio u defanzivi Roketsa. Iako napadački deluju zastrašujuće, velikim delom zahvaljujući Džejmsu Hardenu, defnazivno su znatno pali od odlaska pomenute dvojice igrača. Sa druge strane, Juta je drugi najbolji defanzivni tim lige, pa će ovo biti sudar dva stila.

Hjuston će imati svoju priliku za revanš sa Golden Stejtom već u polufinalu Zapada. Ukoliko uspeju da prođu silno motivisanu i sjajnu ekipu Jute, koja, takođe, želi revanš i šansu da pokaže da igraju sjajnu košarku. Ukoliko su Harden i drugari već mislima u seriji sa šampionom, može da im se to obije o glavu. Mada, kvalitet je svakako na njihovoj strani.

Hjuston u 6.

Denver Nagets (54-25) – San Antonio Spars (48-34)

Zamislite da odigrate jednu od najboljih sezona u istoriji franšize i onda za nagradu dobijete da u prvoj rundi igrate protiv Sparsa. Koliko god da ste dobri, a Denver to jeste, Greg Popovič i ko god da je u rosteru, će vam zadati muke. A to je ono što očekuje Nagetse u ovoj seriji.

Ukoliko ne znate podatak, ovo je 22. sezona u nizu da San Antonio igra plej-of. Denver je poslednji put bio u doigravanju 2013. Iskustvo je zaista na strani Sparsa. Međutim, iako tradicionalno San Antonio ima širinu rostera, ovog puta je Denver taj koji ima veću rotaciju i igrače koji mogu da donesu nešto na sto, što bi se reklo.

Najbolji igrač u obe ekipe je Nikola Jokić. Srpski centar ima fenomenalnu sezonu iza sebe i ukoliko nastavi da izvodi svoju magiju na terenu, muke će imati i momci iz Teksasa. Bitka između Lamarkusa Oldridža i Nikole Jokiće biće krvava, a veliko je pitanje da li će Demar Derozan uspeti da pobedi svoje plej-of demone i postane faktor u ovoj seriji.

Isto važi i za Gerija Herisa, koji ne može da se pohvali svojom, povredama osakaćenom sezonom. Iskustvo Pola Milsapa biće od izuzetne važnosti za Denver.

Greg Popovič je stari lisac, čije iskustvo igra veoma bitnu ulogu u ovoj seriji. Ali Sparsi igraju loše na gostovanjima, a Denver je gladan dokazivanja i pobeda. Ova serija će imati mnogo krvavih bojeva, a rat će dobiti Nagetsi.

Denver u 7.

 

 

Podelite vest: