Prva pobeda Oklahome, postaje zanimljivo

Houston Rockets Oklahoma City Thunder Plej-of

Prva pobeda Oklahome, postaje zanimljivo

Houston Rockets Oklahoma City Thunder Plej-of
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 23.08.2020. Foto: Thunderous Intentions

Iako su ponovo gubili sa dvocifrenom razlikom i našli se u nezavidnoj situaciji u završnici meča, košarkaši Oklahome uspeli su da pronadju način do produžetaka, a nakon toga i pobede – 119:107.

Prvi utisak sa meča je, da skoro nismo videli igrača koji je toliko efikasno i toliko vidljivo golim okom branio Džejmsa Hardena, kao što je to činio Lugenc Dort. Da, Harden je završio sa 38 poena na svom kontu, nesumnjivo jedan od najboljih napadača u istoriji košarke. Ali protiv Dorta kao direktnog čuvara Bradati u ovoj seriji šutira tek 4 od 19, odnosno 21% iz igre. Prosto je neverovatno koliko je Dort brz lateralno, s obzirom da ima gradju i snagu ozbiljnog rvača.

Zaista ne mogu da se setim igrača koji je zadavao ovoliko problema Džejmsu Hardenu. Hjuston je uvek dizajnirao pik en rol kako bi Harden nakon preuzimanja napadao najgoreg defanzivca protivničke ekipe. Sada se pik en rol igra samo kako bi “pobegao” od Dorta.

Sa svim što je rečeno, Bili Donovan je ponovo razočarao i umalo nije izgubio ovaj meč za Oklahomu. Dort je minus faktor na ofanzivnom delu terena, ali to više nego nadoknadjuje u ovoj seriji odbranom nad najboljim ofanzivcem u ligi. Kada je došlo ključno vreme utakmice, poslednjih dva minuta, Dort se našao na klupi, a Donovan je nastavio sa petorkom koja je iznela većinu neizvesnih završnica ove sezone – Pol, SGA, Šruder, Galinari i Adams. Problem je taj što ovo nije tek neki meč regularnog dela sezone, ovo je plejof utakmica, mečevi koji znače mnogo više, utakmice u kojima sitne taktičke promene donose razliku. Dort se morao naći u petorci umesto Adamsa. Da Tanderi koriste stamenog centra u napadu pričali bi smo drugu priču, ali kako je on jednak faktor kao i Dort na toj strani terena, a “bek” Oklahome je nemerljivo značajniji u odbrani – ova računica je bila jasna.

Bez njega na parketu Harden je ponovo dominirao i doneo prednost Hjustonu u samoj završnici, samo lukavstvo Pola i smušenost Hjustona doneli su produžetak Oklahomi. Da nije bilo sreće danas bi gubili 3-0 u seriji, a svu krivicu snosio bi Bili Donovan.

U produžetku sreća u nesreći, povreda Adamsa značila je petorku Pol-Šei-Šruder-Galo-Dort na parketu, što je rezultiralo sa 15:3 u pet minuta igre i laganom pobedom Oklahome. Pomogla je naravno i šesta lična greška Hardena. Ali kako se utakmica odvijala, da je Donovan zadržao ovaj sastav na parketu, ona bi bila rešena u korist Oklahome još u regularnom delu.

Treba pomenuti i da su “sporedne uloge” Hjustona bile u dosta slabijoj formi u odnosu na prva dva meča, mimo Džefa Grina, koji šutira kao sumanut. Ipak, ni blizu veliki faktor nisu bili kao u dve pobede Raketa.

Situacija se sada znatno menja u seriji, Oklahoma u četvrtu utakmicu ulazi puna samopouzdanja nakon što je rešila tešku jednačinu u vidu Hjustonove pokretljive odbrane. Pokušali su tokom celog meča da im što više trče u ledja i rešavaju rano napade. Daleko je to još uvek od perfektne egzekucije, ali je mnogo bolje izgledalo od prethodnih mečeva, što daje dodatni motiv za nadu.

Hjuston je, čini se, malo spustio nogu sa gasa nakon prve četvrtine. Činilo se tada da imaju Oklahomu u šaci, nakon dve perfektne partije, na isti način su ušli i sinoć, ali… Brzo se pokazalo da su prva dva meča dominantno rešili u svoju korist baš zbog te urgentnosti i želje sa kojom su igrali u svakom posedu.

U svakom slučaju, čini se da dobijamo najzanimljiviju seriju prve runde. Sledeći meč je na programu u ponedeljak od 22 časa.

Podelite vest: