Raspad Oklahome u nastavku, 3:2 za Hjuston

Houston Rockets Oklahoma City Thunder Plej-of

Raspad Oklahome u nastavku, 3:2 za Hjuston

Houston Rockets Oklahoma City Thunder Plej-of
Autor: Uroš Živković Datum objave: 30.08.2020. Foto: Bleacher Report

Na kraju ubedljivih 114:80 za Hjuston, što je bila i najveća razlika na čitavom meču, za prednost od 3:2 u seriji.

Ukoliko pogledate konačan rezultat, pomislili bi da je Hjuston dominirao tokom čitavog meča. Prvo poluvreme nam ipak govori drugačije i, šta više, reklo bi se u jednom trenutku da Tanderi imaju igru, da su našli rešenje u odbrani, dok su se u napadu ponovo oslonili na fenomenalnog Šrudera. Na njihovu žalost, upravo je Šruder i bio tragičar, s obzirom da je (ne)zasluženo isključen u trećoj deonici.

Mnogo bolje otvaranje utakmice od strane Hjustona, Harden je delovao vrlo raspoloženo, imao je dobra rešenja u napadu, pa čak ni Lugenc Dort, koji mu je toliko problema zadavao u prethodne dve utakmice nije baš imao pravi odgovor braneći ga.

Ono što i dalje ostaje misterija je ta odluka trenera Oklahome, Bilija Donovana, da uporno igra sa Adamsom na poziciji centra, dok njegov kolega svakako forsira tu “small ball” košarku. Pisali smo već o tome, sigurno i više puta, previše puta verovatno, krajnje razumljivo bi to bilo da Adams ima nekog prevelikog uticaja u napadu, a ovako, kada ga saigrači ne hrane loptama dok ga čuvaju znatno niži i slabiji Kovington i Taker, zaista nema poente. Sve veći problem je što Novozelanđanin ima poteškoće i u odbrani, pokretljivost i nije baš njegova najbolja odlika, makar ne kada brzo treba da izleće iz pika i da brani šut za tri poena, što je, znamo, ubedljivo najveće oružje Rokitsa.

Još jedna od samo brojnih neshatljivih odluka Donovana je i da ostavi Dorta na terenu u trenucima kada je Harden na klupi. Mladi krilni igrač je jedna posebna zver u odbrani, to su svi videli u samo dve, tri utakmice, mnogi i dosta pre toga u regularnom delu sezone ali je, kolokvijalno rečeno, još uvek “mala maca” u napadu. Naime, on je imao katastrofalno šutersko veče i krenuo je sa 0/7 iz igre, a nije se nešto previše proslavio ni kasnije (završio je 0/9 šutirajući trojke). Fascinantan podatak je da je na kraju poluvremena imao više šuteva od bilo kog drugog igrača na terenu, a ovde govorimo o jednom Hardenu, Polu, Vestbruku, Šruderu…

Treći period nam donosi i već pomenuti ključni detalj na utakmici. Hjuston bolje počinje, pogađaju više šuteva od protivnika, Erik Gordon je sjajno ušao u ovaj deo igre, a onda Šruder pravi jedan totalno nesmotren i nepotreban potez kada u bloku udara Pi Džej Takera u međunožje. Prvobitno to nije bilo toliko uočljivo, međutim Takerova burna reakcija je sve zbunila pa su sudije rešile da pregledaju snimak. Isključen je i on, zbog te reakcije, ali je to svakako nanelo mnogo manje štete njegovom timu, nego Šruderov raniji odlazak u svlačionicu, koji je ostavio svoje saigrače na cedilu. Da, to možda ne zvuči baš najbolje, da je imao kakvu takvu podršku, možda bi ih i ostavio na cedilu.

Zakazali su oni najiskusniji, počev od Krisa Pola, koji je neshvatljivo bio poprilično pasivan, morao je mnogo više odgovornosti da preuzme na sebe, sve do Danila Galinarija koji je odigrao, najverovatnije i svoju najgoru utakmicu u karijeri. Nije se previše proslavio ni mladi Gildžis-Aleksander, od koga se mnogo više očekivalo.

Sve u svemu, nepotrebno je dalje bilo šta pisati o nastavku utakmice i njenom kraju, Roketsi su lagano dizali svoju prednost i ona je rasla sve do samog kraja, pa je poslednja deonica poslužila i da neki igrači s manjom minutažom dobiju šansu.

Ono što može da raduje sve navijače Hjustona je povratak Rasela Vesbruka na teren. Ne u punoj snazi, niti u punom kapacitetu, što se i dalo primetiti uz brojne promašaje iz povoljnih pozicija, a bilo je tu i dosta forsiranja, što je sasvim razumljivo, Ras nije igrao više od dve i po nedelje. Zanimljivo je i da je ovo bila prva utakmica u poslednje 4 godine da Vestbruk nije zabeležio ni jednu izgubljenu loptu.

Džejms Harden je odigrao svoju najbolju partiju u ovoj seriji. Odlično ga je služio šut, iako nije nešto previše ni forsirao, pa je završio sa 31 poenom, 11/15 iz igre, uz 5 asistencija, za svega 28 minuta igre.

Denis Šruder je, pre isključenja, igrao još jednu fenomenalnu utakmicu i ubacio je čak 18 poena u drugoj deonici.

Meč loptu imaju Rakete, hoće li je i iskoristiti, saznaćemo već za dve večeri.

Podelite vest: