Analiza Drafta, Los Andjeles Klipers

Analiza drafta LA Clippers

Analiza Drafta, Los Andjeles Klipers

Analiza drafta LA Clippers
Autor: Datum objave: 21.08.2021. Foto: tennessee athletics

21. pik, Kion Džonson

Džonson je rođen 10. marta 2002. godine u Šelbivilu, Tenesi. Visok je čak 195 centimetara, sa rasponom ruku od 203 centimetra, što mu daje mogućnost da iako je njegova prirodna pozicija bek, igra i nisko krilo. Broj 45 odabrao je jer je i njegova majka, Konsuela Sperou, nosila taj broj na univerzitetu. Igrao je za univerzitet Tenesi, gde je došao kao najbolje rangirani igrač svoje generacije u istoimenoj državi, a top-30 u celoj Americi. Nije se dugo zadržao na koledžu, jer je već u svojoj prvoj godini pokazao o kakvom se igraču radi. Kion je atleta kakvog koledž košarka dugo nije videla, na treningu pred draft je oborio rekord star 20 godina, odrazivši se 122 cm, skoro 8 cm više u odnosu na rekord Kenija Gregorija iz 2001. godine.

Prednosti

Prošle sezone beležio 11.3 poena, 2.5 asistencija i 1.1 ukradenu loptu, a igrao je u proseku 25.4 minuta. Brojke ne govore puno, ali Kion je odličan atleta sa neverovatnom energijom na terenu, željom za pobedom i eksplozivnošću. Njegovu igru odlikuju odlična zakucavanja, eksplozivni prodori i vrsna odbrana. Jedan od retkih igrača koji ne posustaju u defanzivi, čak i kada ispadne, daje sve od sebe da zasmeta protivniku pri šutu. Često je pogađao poludistancu iz driblinga iako nije prepoznatljiv po svom šutu, jer je fokus ljudi na njegovom atleticizmu. Obožava igru ledjima, uglavnom tako i napada protivnike, odlikuje ga odličan okret iz posta, a voli da šutira i ‘fadeaway’.

Mane

Previše prostora ima za napredak, pre svega treba početi od njegovih odluka na terenu. Igrač pun želje, ali prečesto “izgori” u toj želji i izgubi loptu. Čak 2,6 izgubljenih lopti po utakmici. Jedna od posledica je i kontrola lopte. Zna da udje u problem prilikom polaska, a i sam driblong je previsok.

Često ulazi u problem sa faulovima, jer je previše agresivan u odbrani i stalno pokušava da ukrade loptu protivniku. U proseku je imao oko 2.4 prekršaja po utakmici, ali kada god je provodio više vremena na terenu, faulovi su se povećavali.

Jedan od najvećih problema za današnju košarku, pogotovo za njegovu poziciju, je loš šut za 3 poena, siromašnih 27.1%. Jedan od razloga je i problem sa selekcijom šuta, uzima previše nepotrebnih i brzopletih, što je njegov ukupni procenat iz igre dovelo do 44.9%. Može da popravi i slobodna bacanja, koja šutira solidno, ali ni blizu perfektno – 70.3%.

Situacija

Kion neće imati puno prostora za igru, ako uopšte. Moraće da nastavi da radi u “senci”, jer najbolji igrači Klipersa igraju upravo na krilnim pozicijama. Srećom, najbolji mogući primer imaće upravo u svojim redovima. Terens Men je neko ko se našao u sličnoj situaciji, ali je uspeo da se izbori za minute. Ne samo to, oteo je mesto u rotaciji i tokom plej-ofa imao neke briljantne predstave.

Podelite vest: