Sjajna igra Dalasa za poravnanje u seriji

Dallas Mavericks LA Clippers Plej-of

Sjajna igra Dalasa za poravnanje u seriji

Dallas Mavericks LA Clippers Plej-of
Autor: Uroš Živković Datum objave: 20.08.2020. Foto: espn.com

Odličan odgovor košarkaša Dalasa nakon prvog susreta i velika pobeda 127:114 za izjednačenje u ovoj seriji prve runde doigravanja protiv Los Anđeles Klipersa.

Luka Dončić standardno je bio najefikasniji u svom timu sa 28 poena, uz 8 skokova i 7 asistencija, ali je odigrao svega 28 minuta zbog problema sa ličnim greškama. Porzingis je ubacio 23 i upisao 7 skokova, dok je Boban Marjanović za nepunih 10 minuta na terenu imao učinak od 13 poena i 9 skokova.

Na samom startu gledamo obrnute uloge u odnosu na prvi meč – ovoga puta Mevsi kreću silovito i sa brzih 8:0, a onda i 15:2 fenomenalno otvaraju ovaj susret.

Naravno da su gotovo sve poene postigli Dončić i Porzingis, dok su s druge strane Klipersi katastrofalno krenuli sa samo jednim pogotkom iz 10 pokušaja, pa prosto i ne čudi velika razlika već na samom startu. Vrlo brzo u igru ulaze najveći džokeri Doka Riversa, prvo Lu Vilijams, a ubrzo za njim i Montrez Herel i upravo njihovim ulaskom se i pokreće igra ekipe iz El Eja. Na drugoj strani Trej Burk je taj koji s klupe donosi novu energiju i svojom eksplozivnošću i prodorima pomaže da njegov tim vrati prednost na onu početnu.

Kavaj Lenard je ipak čovek oko koga se sve vrti u napadu Klipersa u završnici prve deonice i on svojom raznovrsnošću u napadu pravi velike muke Mevsima i koliko toliko vraća svoj tim u igru. Ispostaviće se da do kraja utakmice nije dobio pravu podršku i da su njegovo angažovanje i dobra igra ostali nenagrađeni kada se pogleda konačan rezultat. Meč je završio sa 35 poena i 10 skokova.

Na početku druge četvrtine na scenu stupaju Luka i Boban! Izuzetna sekvenca dvojice “naših” momaka, koji u vrlo kratkom periodu potpuno sluđuju odbranu rivala. Za nešto manje od tri minuta njih dvojica sami prave seriju 11:0 i prednost ponovo odlazi na dvocifrenu razliku.

Pol Džordž je još na kraju prve deonice napravio svoju treću ličnu grešku i to je možda čak i prelomilo ovu utakmicu! Ne samo da je bio van terena dobar deo prvog poluvremena, nego je to imalo svog uticaja i u nastavku, na njegovu igru naročito, kao i na čitav tim. Totalno van ritma, čak i kada se vratio na teren krajem poluvremena nije nikako uspevao da dođe do svoje igre i do svojih šuteva i to je zaista predstavljalo veliki problem kod Klipersa.

U nastavku meča slična situacija je mogla da zadesi i Mevse, pošto je Dončić napravio svoj 4. faul bukvalno u prvom minutu treće četvrtine. Ostao je na parketu još nekoliko minuta, ali ga je trener Karlajl ipak ubrzo povukao na klupu, a taj odmor je Luki svakako dobro došao, delovao je krajnje iscrpljeno, a kako i ne bi, Klipersi su konstantno menjali čuvare na njemu, udvajali ga i kad god su mogli koristili priliku da ga fauliraju. Koliko je Luka bio iscrpljen najbolje govori podatak da je u tim trenucima vezao 3 promašaja sa linije penala, da bi u samoj završnici, kada je ponovo svež zakoračio na parket pogodio sva 4 koja je šutirao.

Do samog kraja susreta ekipa iz Teksasa, bez nekih većih muka, uspeva da održi prednost. U odsustvu Dončića, Porzingis je preuzeo odgovornost u napadu, konačno je Hardavej pogodio neke važne šuteve, a na pravi način svoju priliku koriste i rezerve.

Neverovatno je da je klupa Dalasa nadigrala klupu tima iz Los Anđelesa, Klipersi po učinkovitosti u napadu sigurno imaju najbolje rezervne igrače u ligi, ali čak ni Lu Vilijams ni Montrez Herel nisu mogli da prate Seta Karija, Treja Burka i Bobana Marjanovića. Možda niko od njih ne bi toliko ni došao do izražaja da Luka nije napravio svoj 5. prekršaj vrlo brzo po povratku u igru i morao je ponovo da ide na hlađenje.

Uz njih treba svakako pomenuti i startnog centra, Maksija Klebera koji, ako se pogleda samo suva statistika, baš i nije imao neku utakmicu, ali Nemac je dobar deo meča bio direktan čuvar na Lenardu, sjajno je pravio blokove svojim šuterima, gradio svoj koš kao pravi centar, a imao je i neka vrlo uspešna dodavanja u samim začecima akcija, koja su prouzrokavala lagane poene saigrača.

Zaista je fascinantno da su Mevsi uspeli da održe prednost do samog kraja bez svog najboljeg igrača, upravo zahvaljujući gore spomenutim igračima, što može da bude samo dodatni plus, na više načina. Samo jedna, potencijalno bitna stavka –  Dončić je odigrao svega 28 minuta, dok je na drugoj strani Lenard proveo čak 41 minut na parketu. Koliko će ta svežina imati uticaja u ovoj seriji, videćemo već za dva dana, kada se ovi timovi ponovo sastaju.

Podelite vest: