Tajron Lu je novi trener Los Andjeles Klipersa

LA Clippers

Tajron Lu je novi trener Los Andjeles Klipersa

LA Clippers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 15.10.2020. Foto: The New York Times

Dosadašnji pomoćnik Doka Riversa, a nekadašnji šampion NBA lige kao trener Klivlend Kavalirsa, Tajron Lu, uskoro će staviti paraf na petogodišnji ugovor i postati novi glavni trener Los Andjelese Klipersa!

Tajron Lu možda ne uvidja poštovanje NBA javnosti koje zaslužuje, ali šampionski karakter mu se ne može osporiti. Lu je osvojio tri NBA prstena do sada, dva kao igrač u manjoj roli u dresu Los Andjeles Lejkersa i jedan kao trener Klivlenda, nakon čuvenog preokreta u finalu protiv Golden Stejt Voriorsa.

Te, 2016. godine, Lu je postao prvi trener novajlija koji je pobedio u svojih uvodnih 10 plejof utakmica. Na krilima Lebrona Džejmsa i Kajrija Irvinga, predvodjeni mladim stručnjakom sa klupe, Kavsi su doneli prvu titulu u istoriji franšize iz Ohaja.

Po odlasku Irvinga, ali pre svega Lebrona Džejmsa, Kavsi su očigledno ušli u fazu rekonstrucije tima. Početak sezone 2018-19 obeležilo je šest uvodnih poraza Klivlenda i odlazak Tajrona Lua. On je do kraja te sezone radio kao neformalni savetnik Doka Riversa, da bi narednog leta potpisao najunosniji ugovor jednog pomoćnog trenera u ligi i zvanično postao prvi Dokov savetnik.

Njegov prvi pomoćnik u taboru Klipersa biće niko drugi do – Čonsi Bilaps! Veliki plejmejker je tako nakon nekoliko godina previranja konačno prihvatio posao u NBA karavanu. Pominjao se kao potencijalni generalni menadžer nekoliko timova, ovog leta navodno bio u trci i za poslovima glavnog trenera, ali na kraju će ipak krenuti kako dolikuje, od pozicije u stručnom štabu iskusnijeg trenera. Nema sumnje da će Bilapsovo poznavanje košarke biti od velike koristi Luu. U igračkim godinama važio je za jednog od najinteligentnijih igrača lige.

(FOTO: Detroit News)

Lu je verovatno najbolje “opremljen” onime što je potrebno kako biste bili trener takvim zvezdama kao što su Kavaj Lenard i Pol Džordž. Ljudi iz sporta znaju da košarkaško znanje nije sve što je potrebno u ovim situacijama, već pre svega stav i odnos prema igračima, psihološki pristup. Sve ono što je Lu mogao dodatno da rafiniše u godinama u kojima je bio trener jednom superstaru “veličine” Lebrona Džejmsa.

Posao neće biti lak, a pre svega moraće da poradi na popravljanju odnosa unutar ekipe. Po navodima, niko od igrača nije zadovoljan. Zvezde su očekivale veću podršku, igrači uloge veruju da su bolji od pojedinih zvezda (čitaj Pola Džordža). Bilo kako bilo, sa talentom koji poseduju, Klipersi će svakako biti u najužem krugu favorita za podizanje Leri O’Brajan trofeja 2021. godine.

Podelite vest: