Klipersi gladni, bacili senku na ceremoniju Lejkersa

LA Clippers LA Lakers

Klipersi gladni, bacili senku na ceremoniju Lejkersa

LA Clippers LA Lakers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 23.12.2020. Foto: USA Today

Šampioni NBA lige sinoć su i zvanično krunisani. Lebron, Dejvis i ekipa su u nesvakidašnjim uslovima, bez ovacija navijača, primili svoje šampionsko prstenje.

Što se samog meča tiče, od samog starta moglo je da se vidi koja ekipa je sa većom željom ušla u sezonu. Klipersi su odlično pomerali loptu i taj protok je dovodio do otvorenih šuteva u prvoj četvrtini u kojoj su Lejkersi obično za korak kasnili. Ibaka je odigrao odličan meč i jasno pokazao već na startu da su Klipersi dobili ono što su želeli – čvrstinu u odbrani, odličnog pik en rol defanzivca i pretnju na perimteru, samim tim više prostora za manevrsianje pre svega Kavaja Lenard u reketu.

Sam Lenard je krenuo dosta usporeno, pomalo rdjavo, šutevi su bili daleko od preciznih, ali je tokom utakmice polako ali sigurno ulazio u ritam i dolazio na mesta na koje je želeo da dodje. Videli smo i dosta najavljenih napada iz trougla, nakon koji je ledjima sa poludistance Lenard napadao u stilu Kobija i Majkla.

Ipak, apsolutni “meč viner” i najbolji igrač na terenu sinoć je bio Pol Džordž. Sa razlogom osporavana zvezda Klipersa očigledno silno motivisano ulazi u novu sezonu. Sinoć je bukvalno prelomio meč u korist svog tima, sa 12 vezanih poena na prelasku iz treće u poslednju deonicu i odvojio Kliperse na razliku koja je na kraju bila nedostižna za Lejkerse. Nije bilo igrača koji je mogao da zadrži Džordža sinoć, bilo da je napadao iz pika ili iz izlaska iz blokova.

Generalno je čitav tim Klipersa izgledao naštimovano i spremno za sezonu. Batum je radio male stvari koje su se od njega očekivale u odsustvu Morisa i ta petorka bez istinskog plejmejkera nije imala problema u organizaciji igre jer su Francuz, Džordž i Lenard jako kvalitetni sa loptom u rukama i prenosu. Beverli je po običaju davao ton igri tima pre svega borbenošću, ali i sa par pogodjenih šuteva. U drugom poluvremenu u periodu kada je Džordž dominirao, Beverli je obezbedjivao dodatne napade svom timu u bar tri navrata skokom u napadu.

Lu Vilijams i Kenard su sa klupe odigrali odlično u svojim rolama iako se to možda neće primetiti u statistici. Stvarali su situacije za šut saigračima, uzimali dobre za sebe i nisu štetili protoku lopte. Ipak, Lu će morati da se pozabavi petorkama u smislu da će Klipersi imati dosta defanzivnih problema u periodima kada su Lu i Kenard zajedno na terenu, ključna stvar za njih biće mogu li broj primljenih poena da nadoknade u napadu. Trebaće im dosta.

Odličnu rolu imao je i Ivica Zubac, nakon što mu je u početnim minutima na suvu borbenost i želju dosta problema pravio Montrez Herel. Zubaka se konsolidovao i odličnom igrom u odbrani gradio sebi samopouzdanje za ofanzivni deo terena. Pamtiće odličnu blokadu Lebronu Džejmsu u trećem periodu igre.

U timu Klipersa jedini se kao “špijun” činio Patrik Paterson. Po svemu što je pružio u prošloj sezoni, bilo je začudjujuće kako je uopšte dobio novi ugovor. Par cigli kojima bi pozavideli i najveći NBA “zidari” iako je u tim situacijama bio potpuno sam. Lejkersi su ga evidentno u svakoj situaciji gde su Klipersi stvarali višak s namerom ostavljali samog. Neće verovatno Paterson ni videti puno minuta kada se Markus Moris vrati na teren.

Što se šampiona tiče, jasno se videlo koliko su (ne)motivisani. Jaaako spor ulazak u igru, slabo prisustvo u odbrani i puno driblanja u mestu Lebrona Džejmsa na samom početku meča katapultirali su Kliperse u ubedljivo vodjstvo. Ipak, trgli su se i dve četvrtine igrali sasvim korektnu košarku, iskrckali prednost Klipersa, sve dok Džordž nije vratio sigurnost manje popularnom timu iz Los Andjelesa.

Pomenuti Džejms odigrao je korektan meč nakon početnih problema, ali nije bilo žara u njegovoj igri, razumljivo. Isti slučaj bio je i sa Entonijem Dejvisem. Doduše, Klipersi su ga udvajali u gotovo svakom trenutku kada je loptu primao okrenut ledjima, ali izostalo je njegovo defanzivno prisustvo na koje nas je navikao u plejofu.

Najviše želje u timu Jezeraša pokazale su novajlije, Šruder i Herel. Medjutim, dok Nemca nije služio šut (što iz igre, što sa bacanja, neočekivano) Herel je krenuo dobro, statistički imao odličnu utakmicu. Ono što je vidljivo jedino golim okom jeste da će biti puuuno problema sa Herelom u odbrani. Što u pik en rolu, što u rotacijama, nije najbriljantniji defanzivni um Herel i tu će se verovatno osetiti odsustvo Hauarda i Mekgija.

Čudi što više minuta nisu dobili poletniji igrač Lejkersa, pre svega Karuzo i Horton-Taker. U momentima kada ekipa još uvek nije napunila baterije, što fizički, ali više emocionalno, očekivali smo da Vogel veći teret stavi na ove momke i oslobodi Lebrona i Dejvisa prevelikog posla.

Suma sumarum, Klipersi su bili očigledno bolji tim, ali verovatno više odlazi na konto samog motiva. Navijači ovog tima ne bi trebali preterano da polete, dok ovi sa suprotne strane ne moraju preterano da brinu, Lejkersi će izgledati sve bolje kako sezona bude odmicala.

Podelite vest: