Kobijev neverovatni niz

LA Lakers Legende NBA

Kobijev neverovatni niz

LA Lakers Legende NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 23.03.2020. Foto: Twitter / Bleacher Report

Na današnji dan, 2007. godine Kobi Brajant je kompletirao jedan od najneverovatnjih nizova utakmica u istoriji lige. Brajant je na četiri meča beležio 56,3 poena u proseku, a njegovi Lejkersi su zabeležili četiri pobede.

(FOTO: KTLA)

65 poena protiv Portland Trejlblejzersa

16. mart, bitan je datum u karijeri još jednog velikog Lejkera. 35 godina pre ovog Kobijevog momenta, Karim Abdul Džabar je odigrao svoj jedini meč u karijeri na kom je postigao 50 poena. Kobi je učinio isto, a onda dodao još 15!

To je najveći broj poena koji je Kobi postigao na jednom meču, posle onog čuvenog – 81, njegova treća 60+ utakmica u karijeri. Ono što se izdvojilo na ovom meču jeste spektakularan učinak van linije za 3 poena, nešto što nije bio Kobijev zaštitni znak kroz karijeru, pogodio je 8 “trojki” iz 12 pokušaja, uz dve veoma bitne u poslednja dva minuta regularnog dela.

Krajnja statistika glasila je:

65 poena, 7 skokova, 3 asistencije, 3 ukradene / 23 od 39 iz igre, 8 od 12 za tri, 11 od 12 sa linije penala.

50 poena protiv Minesota Timbervulvsa

Nakon dana odmora, Kobi je bio spreman da se suoči sa Kevinom Garnetom i njegovim Vulvsima. Postao je na tom meču prvi Lejker sa uzastopnim 50+ utakmicama još od Eldžina Bejlora i 1962. godine, koji je tada nanizao tri slične utakmice. Takodje, to je bila tek treća sekvenca sa uzastopnim 50+ utakmica u čitavoj ligi u prethodnih deset godina. Pre njega to je za rukom pošlo Ajversonu 2004. godine, ali i Entoanu Džejmisonu 2000. godine. Ono što je zanimljivo, jeste da je na drugom meču u kojem je Džejmison postigao 50 poena, to na istoj utakmici učinio baš Kobi Brajant.

Krajnja statistika glasila je:

50 poena, 6 skokova, 3 asistencije, 3 ukradene lopte / 17 od 35 iz igre, 4 od 9 za tri, 12 od 14 sa linije penala.

60 poena protiv Memfis Grizlisa

Četiri dana nakon proslavljanja “back to back” 50 i više poena utakmica, Kobi je uništio Memfis. Izjednačio je pomenuti rekord Eldžina Bejlora star 45 godina i pridružio se legendi Lejkersa, Viltu Čembrlejnu i Majklu Džordanu kao jedinim članovima kluba “tri uzastopne 50+ utakmice”. Kao da nije bilo dovoljno što je u proseku postizao 58,3 poena tokom niza, Kobi je šutirao 54% iz igre i postizao više od pola poena svog tima.

Krajnja statistika glasila je:

60 poena, 5 skokova, 4 asistencije / 20 od 37 iz igre, 3 od 7 za tri, 17 od 18 sa linije penala.

50 poena protiv Nju Orleans Hornetsa

Noć nakon što je postao deo istorije, Kobi Brajant je oformio novi klub, udruživši se sa Viltom – jedini igrači koji su postigli 50 ili više poena na četiri uzastopne utakmice u istoriji lige.

“Najboljih” tri poena na meču došlo je u trećoj četvrtini. Tada je klincu pored terena rekao da će postići trojku za njega, učinio je to i bacio mu “kosku”.

Nakon meča Kobi je izjavio da je najbolji deo ovog niza to što će mladje generacije više razmišljati o veličinama koje su došle pre njih, misleći pre svega na Eldžina Bejlora, ali i Vilta Čembrlejna naravno.

Krajnja statistika glasila je:

50 poena, 7 skokova, 1 asistencija / 16 od 29 iz igre, 2 od 5 za tri, 16 od 16 sa linije penala.

Svim dobrim stvarima dodje kraj, tako je i Kobijev niz prekinut naredne noći.

Kobi je u prvih 9 minuta meča postigao 17 poena, ali je na kraju stao na 43. Lejkersi su nastavili niz pobedivši Golden Stejt, a Kobi je u svom stilu, kroz smeh, odgovorio:

“Bilo je to samo loše veče.”

Podelite vest: