Lebron postaje milijarder

LA Lakers Legende

Lebron postaje milijarder

LA Lakers Legende
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 08.07.2021. Foto: Sportsnaut

Lebron Džejms. Jedan od najboljih košarkaša ikada. Svakako najbolji svoje generacije, samo u jednoj sezoni kroz čitavu karijeru bio je najbolje plaćeni igrač NBA lige.

To ga nije sprečilo da svoje znanje, ličnost, voljenost od strane fanova – sveukupno gledano brend zvani “Lebron Džejms” unovči kao malo koji sportista u istoriji. Džejms je na putu da u 2021. godini premaši zaradu od milijardu dolara, čime bi se pridružio Flojdu Mejvederu, Tajgeru Vudsu, Kristijanu Ronaldu i Lionelu Mesiju kao peti sportista u istoriji koji je do “trećeg” zareza stigao dok je još bio aktivan sportista.

Forbs navodi da je Džejms sedmu godinu za redom broj jedan po zaradi medju NBA igračima, uključujući prihode van terena. Očekuje se da će ove godine zaraditi 95.4M$, od čega 64M$ od strane sponzora i raznih ulaganja. To je najveća godišnja zarada jednog sportiste u okvirima timskog sporta.

Poslovni poduhvati Lebrona Džejmsa uključuju učešće u lancu brze hrane “Blaze Pizza”, partnerstvo u investitorskoj sportskoj grupi “Fenway”, vlasništvo u multimedijskoj platformi “Uninterrupted” i produciskoj kući “SpringHill Entertainment” sa dugogodišnjim prijateljem Maverikom Karterom.

Što se sponzorskih ugovora tiče, izdvaja se onaj sa Najkijem – doživotni, za koji se veruje da sam po sebi iznosi više od milijardu dolara. Takodje, Džejms je u januaru napustio Koka-Kolu nakon dugih 18 godina i potpisao sponzorsku saradnju sa kompanijom Pepsi.

(Lebron i Maverik Karter, foto: SportsPro Media)

Nema sumnje da je brend Lebrona Džejmsa jedan od najvećih i prepoznatijih u svetu i čini se da je tek zagrebao površinu što se finansijskih ostvarenja tiče.

Džejms je još 2014. godine, u intervjuu za “GQ” govorio o ovom potencijalnom uspehu:

“To je moje najveće postignuće. Očigledno, želim da maksimalno uvećam svoj biznis. Pa ako uspem to da uradim, ako uspem da postanem sportista od milijardu dolara… O, čoveče. O, moj Bože, biću jako uzbudjen.”

Jedna od najvećih javnih ambicija legendarnog košarkaša jeste da jednog dana postane vlasnik NBA tima. S obzirom da “tek” sada dolazi do milijarde, ima još dosta posla pred sobom. Kao najjeftinija franšiza u ligi trenutno se procenjuju Memfis Grizlisi (1.3 milijarde $) a ako direktna želja budu “njegovi” Kavalirsi, Lebron će morati da izdvoji oko milijardu i po dolara.

Jedini bivši igrač koji je vlasnik nekog od timova lige je Majkl Džordan i to Šarlot Hornetsa.

Podelite vest: