Kako smo se zaljubili u Dža Morenta?

Memphis Grizzlies NBA

Kako smo se zaljubili u Dža Morenta?

Memphis Grizzlies NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 10.01.2022. Foto: Sporting News

Godina je 2012. a plej-of na samom početku. Bulsi vode protiv Seventisiksersa 12 razlike, na 82 sekunde do kraja utakmice. Svi znamo šta je usledilo. Svi ljubitelji NBA lige tog trenutka postali su uskraćeni za magiju loptanja pod obručima najmlađeg MVP-a lige ikada. I da, znali smo to. Svi. Koliko god verovali i nadali se oporavku, radovali se svakoj dobroj partiji, plakali na 50 Kavsima u dresu Minesote, svi smo znali da je kraj. Derik Rouz nikada više nije bio onaj isti. Svakih 5 ili 6 utakmica izvukao bi po jedan potez koji posjeti na onu staru ružu, a nas je zakovao za stolice i gledanje Jutjuba. Kucanje preko Dragića, otpor Bostonu 2009. godine, kucanje preko pola ekipe Majamija, koš za pobedu Kavsima, itd. Dugo smo čekali da ponovo imamo priliku gledati takve stvari uživo. Danas je imamo, a ona se zove Dža Morent.

Drugi izbor drafta 2019. godine svoj košarkaški put počinje tamo gdje je i rođen, na Južnoj Karolini. Mama Morent bila je košarkaški plejmejker u srednjoj školi, a bejzbol igračica na koledžu, dok je tata Morent na koledžu bio saigrač velikom Rej Alenu. Stoga je put malog Dža bio logičan, reklo bi se. Dža je košarku zavoleo i počeo trenirati uz svog oca s kojim je najviše radio na skok-šutu. Morent je zaigrao u Amaterskoj Atletskoj Uniji predstavljajući Stršljenove iz Južne Karoline, gde je jednu sezonu bio saigrač sa Zajonom Vilijamsonom. Majka se često brinula jer je Dža većinom bio najmlađi igrač na terenu, a on joj je odgovarao da se ne boji velikih dečaka. Morent odlazi u srednju školu Krestvud gde ruši apsolutno sve moguce rekorde i postaje najbolji igrač te škole ikada. Poenterski postavio je granicu od 47 poena na jednom meču, a ukupno je za Krestvud postigao 1679 poena što je, naravno, rekord.

Nakon srednje škole dolazi koledž. Krajem 2017. godine Morent se priključuje Marej Stejtu i u svojoj prvoj godini proširuje svoj košarkaški dijapazon. Mali problemi u napadu, ali veliki napredak na svim ostalim poljima, pa se utvrđuje kao ozbiljan svestrani igrač. Sezonu završava sa 13 poena, 7 asistencija i 6 skokova u prosjeku. Svoju sofmor godinu Morent privlači pažnju javnosti i biva pozvan na Kris Polov “Elite guard camp”, što za Morenta u tom trenutku predstavlja ogromnu čast. Morent uništava protivnike i njihove odbrane i vodi Marej Stejt do dobrog otvaranja sezone. U decembru 2018. biva proglašen jednim od top 5 igrača za naredni draft. 19. Januara 2019. odigrao je i jednu od najboljih koledž utakmica ikada. 40 poena, 11 asistencija i pet ukradenih uz šut 21/21. Neverovatno. Kraj sezone Marej Stejt igra lošije, te je Morent odlučio da se prijavi na NBA draft. Koledž napušta kao najbolji asistent sezone i jedan od najboljih igrača Marej Stejta ikad.

NBA put Dža Morenta ispratili smo, maltene, svi. Zakucavanja, akrobacije, jak ulaz, pristojan šut, neverovatan osjećaj za prostor i dodavanje.
Memfis igra odlično, Tejlor Dženkins napravio je od jedne prosječne ekipe ovo što danas gledamo. Memfis je četvrti na Zapadu, a pored Moranta tu su još i sjajni Dezmond Bejn, Dilon Bruks, iskusni Stiven Adams i “Slow-mo”, Kajl Anderson.

Dža Morent postaje jedan od omiljenih igrača svim ljubiteljima američke profesionalne košarke, i to s razlogom. Nešto najbliže Deriku Rouzu što smo imali priliku da vidimo, nadamo se ovaj put bez povreda. Svaki tvoj nebeski skok letimo i mi ispred TV ekrana i skupa s tobom uživamo u tvojoj igri. I zato ti hvala, nastavi da nas oduševljavaš, a mi ćemo nastaviti da te volimo. Sretno, Dža.

 

 

Pisao Almir Nakić, januar 2022. godine.

Podelite vest: