Autor: Datum objave: 01.05.2022. Foto: NBA

Finiks Sans – Dalas Maveriks

Uha, kakav će ovo duel biti. Devin Buker na Luku Dončića. Dva mlada superstara, koja to pokazuju iz utakmice u utuakmicu. Neverovatno je šta rade za svoje timove. Imali su po tri propuštene utakmice u prvom delu plej-ofa, ali vratili su se kada je to bilo najpotrebnije i pomogli svojim timovima da upišu pobede u serijama.

Posle niza od šest uzastopnih poraza u prvoj rundi serije plej-ofa, Dalas je prošao prvu rundu po prvi put od osvajanja NBA titule 2011. godine. Te godine su Maveriksi rušili sve pred sobom, pa tako i neočekivano pobedili Majami u finalu, koje su predvodili Džejms, Boš i Vejd, dok je sa druge strane bio Stojaković, Kid i Novicki. Sjajna serija, ali Novicki je pokazao da je za klasu u tom trenutku bio bolji od velike trojke Majamija. No, da se vratimo sadašnjim timovima. Oba tima su u tom procesu pronašla načine da se oporave od povreda svojih prvih violina i da upišu pobede u utakmicama bez njih.

Dončić je doživeo istegnuće levog lista na nozi u samom finišu regularnog dela sezone, što je izbacilo mladog kralja u prve tri utakmice protiv Jute. No, tu je bio Branson koji je igrao nestvarno, te uz Dinvidija uzeo dve pobede iz tri utakmice. Dončić se vratio u poslednja tri susreta sa Jutom, i tako u šetoj utakmici uspeo da upiše pobedu nad njima i povede svoju ekipu u polufinale Zapadne konferencije. Finiks je imao sličan problem sa Bukerom koji je imao problema sa tetivom ,te je propustio utakmice 3,4,5, te se vratio u šestoj utakmici upisavši 13 poena, te uz sjajnog Krisa Pola koji je imao 14-14 šut iz igre, upisali su pobedu koja ih je odvela u polufinale Zapada i megdan sa Maveriksima.

Dok je Dončić bio van stroja, Džejlen Branson je prosečno postizao 32 poena uz 50.7% i šut iz igre u prve tri utakmice, dok je sa druge strane Diandre Ejton malo više zapeo i upisao 51 poen u 3. i 4. utakmici, pre nego što je Mikal Bridžis upisao u petoj utakmici 31 poen i tako pomogao svojoj ekipi da u petoj utakmici odnese pobedu nad Pelikansima.

Na šta treba obratiti pažnju!

  • Kris Pol! “Point God” kako ga zovu ljubitelji košarke, kao da živi svoju drugu mladost pa u skladu sa tim i igra. Postavlja se pitanje, može li on protiv Bransona da ima isti ritam kao protiv Pelikansa, obzirom da je u regularnom delu sezone protiv Maveriksa imao prosečno 15 poena i 13 asistencija, ali uz jako loš šut iz igre 42.5% i šut za tri poena mizernih 25%. Naravno, ovo je plej-of gde su veliki igrači i te kako bolji i verujemo da će Pol biti sjajan, ali opet, treba obratiti pažnju na to kako će Dalas zatvarati njega i pokušavati da onemogući njegov prilazak na poludistancu, kao i pik sa Ejtonom.
  • Dončić i Buker su sjajni strelci, ali i Finiks i Dalas imaju sjajne defanzivce koji su spremni u svakom momentu da onemoguće najbolje strelce da stignu do poena. Bridžis će verovatno dobiti taj zadatak da čuva Dončića kada je to potrebno. Ali verujemo da neće samo njega čuvati. Nakon što se mučio sa Ingramom koji je igrao sjajno, Finiks je u celoj šestoj utakmici slao udvajanje na njega kako bi pomogao Bridžesu i “zaustavili” su ga na 8 od 17 u šutu iz igre. Možete očekivati da će Sansi primeniti više strategija da neutrališu Dončića. Dorian Fini-Smit verovatno preuzima ulogu primarnog defanzivca protiv Bukera. Njegova odbrana protiv Donovana Mičela pokazala se značajnom u prvoj rundi, pošto je Mičel šutirao samo 37.7% iz igre u poslednja tri susreta protiv Maveriksa.
  • Ejton je prosečno beležio 15 skokova protiv Maveriksa tokom regularne sezone, dok je Dončić predvodio Dalas sa 8 skokova. U ovoj seriji, Maveriksi će takođe morati da se pozabave Ejtonovim košgeterskim sposobnostima, posebno ako posvete dodatnu pažnju usporavanju Bukera, a posvetiće se sigurno. Ejton je igrao u samo dve od tri utakmice u regularnom delu sezone protiv Maveriksa, ali je upisao samo 27 poena za te dve utakmice. Dalas ima samo dva prava centra na svom spisku, Dvajta Pauela i našeg Bobija koji ne dobija minute. Nijedan od njih nije dovoljno atletski sposoban da konstantno brani Ejtona, koji pikom sa Polom lako dolazi do poena iz reketa. Sansi će definitivno imati prednost pod košem, dok bi Maveriksi mogli da odgovore smol-bol postavom protiv njih.

Memfis Grizlis – Golden Stejt Voriors

Uvertira za ovaj duel? Dame i gospodo, uzmite kokice i uživajte.

Prethodne sezone su se ova dva tima sastala u plej-inu i pobedu su odneli Memfis Grizlisi. Ipak, tadašnji sastav Voriorsa nije ni izbliza dobar kao ovaj danas, pre svega mislimo tu na Kleja koji je jedan od najvažnijih šrafova same ekipe.

Iako je Grizlisima bilo potrebno šest utakmica da eliminišu sedmog nosioca ovogodišnjeg plej-ofa koji je dospeo kroz plej-in, Minesota Timbervulvse, oni imaju jak spoj mladih talenata koji poseduju izuzetnu zrelost, a tu mislimo na Morenta i Bejna, kao i jednog od najboljih defanzivaca u ligi, Džerena Džeksona. Što se tiče Voriorsa, oni imaju poznate likove koji su im pomogli da osvoje tri NBA titule u pet velikih finala. Imaju verovatno najboljeg šutera ikada, Stefa Karija, zatim i drugog najboljeg šutera, Kleja Tompsona i najboljeg defanzivca lige kada je zdrav, Drejmonda Grina.

Na šta treba obratiti pažnju!

  • Kari i Morent će sigurno želeti da se pokažu. Oni to žele pre svega jedan protiv drugog, obzirom da su u pitanju generacije. Sećate se kada je Kari želeo da brani Morenta tokom njihovog prvog meča prošle sezone? Ili kada je Kari upisao 36 poena, te Morent 30 poena i polaganje za pobedu Grizlija nad Voriorsima sa 104-101 u produžetku ranije ove sezone? Mi očekujemo pravu borbu ovde. Kari se vratio na svoje mesto u startnih pet i izgledao je sjajno, kao i uvek nakon mesec dana odsustva zbog povrede skočnog zgloba. Iako je Morent šutirao samo 38.6% u pobedi Grizlija u prvoj rundi sa Minesotom. Naravno, Kari možda nema primarni odbrambeni zadatak na Morentu. Svakako da očekujemo mnoge igrače na njemu, kao što su Tompson, Endru Vigins i Gerij Pejton. Ali Kari će definitivno želeti da preuzme taj duel sa Morentom, kao i on sa njim, ipak su različite generacije, te mi tu dajemo blagu prednost Morentu obzirom na godine.
  • Pul, od razvojne lige do glavnog aduta Voriorsa. Nije se tek tako on našao u trci za jednog od igrača koji su najviše napredovali tokom sezone. Kari je na početku plej-ofa imao ograničenje minuta, te je Pul to odlično iskorstio i pokazao od čega je pravljen. Završio je prve tri utakmice sa 86 poena, dok je jedino ispred njega u Voriorsima Vilt Čemberlejn koji je upisao neverovatnih 116 poena. Uz sve to, postao je neizostavan član petorke, iliti smol-bol petorke koja ubija svojim tempom. Pul ima luksuz da se osloni na kvalitetne šutere Kleja i Karija, kao i plejmejkera u telu centra, Drejmonda Grina. Verujemo da će Grizlisi i te kako obratiti pažnju na njega i njegove napadačke sposobnosti.
  • „Drejmond ima zeleno svetlo da u suštini radi šta god želi“, rekao je trener Voriorsa, Stiv Ker. Voriorsi su svoju prvu rudnu plej-ofa uglavnom posvetili  fokusu na to kako zaustaviti Nikolu Jokića koji je motor ekipe Denvera. Sada kada Voriorsi neće morati da brinu o odbrani najboljeg igrača lige, malo je verovatno da će u ovom plej-ofu morati nekoga tako da brane. Grizlisi su retko igrali sa centrom, Stivenom Adamsom, pošto su u prvoj utakmici izgubili od Minesote, a tu se najviše gleda ka Adamsu obzirom da ga je Tauns balgo rečeno, razbio. Grizlisi su prevashodno igrali sa niskom postavom Bejn, Tajus Džons, Dilon Bruks i Brendon Klark uz Morenta, te verujemo da će tako i u ovoj seriji igrati, pa Grin neće imati preteranih problema sa fokusom na jednog igrača. Suma sumaru, biće sjajno videti kako će izgledati ove dve ekipe koje su pretežno igrale sa niskim petorkama, a verujemo da će tako nastaviti.
Podelite vest: