Ima li Janis odgovor za Kavaja?

Milwaukee Bucks Plej-of Toronto Raptors

Ima li Janis odgovor za Kavaja?

Milwaukee Bucks Plej-of Toronto Raptors
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 25.05.2019. Foto: Sporting News

Milvoki se mučio u prvoj utakmici serije, ali je na kraju odneo pobedu. U drugom susretu su prosto razneli Reptorse i javnost je požurila da otpiše tim iz Kanade. Sledeća tri meča pripala su ekipi Toronta koja sada ima set meč loptu, da pred svojim navijačima overi vizu za veliko finale.

Jedna stvar koincidira sa uspesima Toronta u ovoj seriji. U prva dva meča, na Janisu Adetokunbu su se smenjivali Paskal Sijakam i Deni Grin. Od utakmice broj tri primarni čuvar grčkog superstara je Kavaj Lenard.

Kavaj je čuvao Janisa u samo 19 poseda tokom prva dva susreta. U poslednja tri imali su 113 okršaja. Milvoki Baksi postižu tek 85.6 poena na 100 poseda u situacijama kada je “Kandža” prvi čuvar Grka. Poredjenja radi, najneefikasnija ekipa lige u regularnom delu sezone bili su Njujork Niksi. Oni su postizali 101.6 poena u proseku na 100 poseda.

Toronto je timski uspeo da uspori Milvoki, tačnije da bude jako, jako uspešan kada Baksi igraju pozicioni napad. Zanimljive brojke kažu da Milvoki uspeva da postigne tek 96 poena na 100 poseda nakon što prime koš i moraju da izvedu loptu, jasno je, Toronto ima više vremena da se namesti u odbrani. Baksi postižu 114 poena na 100 poseda nakon defanzivnog skoka i ogromnih 132 poena na 100 poseda nakon što nateraju Reptorse na izgubljenu loptu. Računica jasno govori da tim iz Viskonsina uživa u igri u tranziciji. To je ono što je Toronto uspeo da spreči, najviše zaslugom Kavaja koji se u ranoj fazi napada ne povlači Janisu kao većina igrača. Dovoljno je hitar i brz da iskoči visoko i uštopuje Grka u samom polasku.

(FOTO: Toronto Star)

Stoji, Janis je prilikom gotovo svakog napada udvajan. Nije ovo samo Lenardova zasluga, pažnja cele odbrane protivničkog tima je na njemu. Ali… I golim okom je vidljivo koliko mu Kavaj kao direktan čuvar ne odgovara. Njegovi pokreti su gotovo panični. Ne povlači iste poteze. Ne napada sa istim samopouzdanjem i neustrašivošću. Prvi put ove sezone Grk izgleda stidljivo.

Pored svega ovog, ne smemo zaboraviti da Kavaj u ovoj seriji igra bukvalno na jednoj nozi. U utakmici broj četiri se kretao kao šestdesetogodišnjak, a opet je Adetokunbu dozvolio da šutira samo 3 od 7 iz igre, podeli jednu asistenciju i načini dve izgubljene lopte dok ga je on branio. Bio mu je direktan čuvar u 34 poseda.

U petom, možda i prelomnom meču situacija je bila gotovo identična. Janis je uspeo da pogodi samo jednu trojku više. Impozantna je činjenica da mu je opet dozvolio da uputi samo 8 šuteva u čak 37 poseda u kojim ga je branio. “Kandža” prosto isisava život iz njega.

Kavaj Lenard je atomskom odbranom promenio tok ovog finala. Slomio je točak.

Podelite vest: