Lenard i Vanvlit za brejk i veliki trijumf u Milvokiju!

Milwaukee Bucks Plej-of Toronto Raptors

Lenard i Vanvlit za brejk i veliki trijumf u Milvokiju!

Milwaukee Bucks Plej-of Toronto Raptors
Autor: Uroš Živković Datum objave: 24.05.2019. Foto: theglobeandmail.com

Konačno smo videli brejk u ovoj seriji – Reptorsi su slavili protiv Baksa 105:99, poveli sa 3:2 u finalu Istoka i za dve večeri će imati meč loptu za plasman u veliko finale!

Domaći su odlično otvorili ovaj susret. Napravljena je i jedna promena u startnoj petorci, Malkolm Brogdon je po prvi put započeo jedan meč u ovogodišnjem doigravanju i odmah je krenuo silovito rafalnom paljbom iz daljine, kao i nekim odličnim prodorima. Ipak, navijače Baksa je najviše obradovalo konačno buđenje Erika Bledsoa, koji je sjajno krenuo, ubacio 9 brzih poena, pri šutu iz igre 3/4. U prethodna 4 susreta ove serije, on je redom ubacivao 9, 8, 11 i 5 poena.

Gosti su se jako mučili na samom startu, nije ih išao šut i ponovo je Kavaj Lenard bio jedini igrač koji je imao nekih rešenja u napadu. Nisu pomogle ni brze dve lične greške koje je napravio Paskal Sijakam, nakon samo 2 minuta igre, zbog kojih je momentalno morao na klupu.

Početak druge deonice je možda i prelomio ovaj meč. Zapravo, nije ovaj susret već tada bio prelomljen, ali je izuzetno loša igra domaćih dala gostima nadu, koji su, doduše ništa boljom igrom, ali ipak manje lošom, uspeli da se potpuno vrate rezultatski i sigurno je da su tada prvi put shvatili da, i pored lošeg starta, ipak mogu do trijumfa ove večeri. Baksi su ovu četvrtinu započeli šutem iz igre 1/13, i njihov konto u ovom periodu je stajao na 2 poena skoro čitavih 8 minuta! Nisu se zaista ni Reptorsi previše proslavili sa svojih 1/9 iz igre na početku, međutim, nakon par pogodaka počeli su polako da ulaze u ritam i da preuzimaju inicijativu koja im je i donela preokret.

(Foto: Frank Gunn/The Canadian Press)

U ovoj deonici se istakao Fred Vanvlit, kao neko ko je preuzeo odgovornost kada njegovim saigračima nije išlo i pogodio je neke vrlo bitne šuteve za tri poena, dok je izuzetan doprinos imao i u odbrani. Neverovatno možda zvuči, ali u par navrata je sjajno sačuvao čak i Janisa, iako, bez preterivanja deluje da je od njega niži i sitniji bar duplo.

Početak drugog poluvremena ponovo protiče u znaku tima iz Viskonsina. Prave brzu seriju od 14:2 i relativno brzo vraćaju razliku na dvocifrenu. Gosti iz Kanade nisu posustajali i pored nešto sporijeg početka i ove polovine susreta ponovo su strpljivo čekali svoju priliku. Problemi za Bakse opet nastaju ulaskom igrača sa klupe i gosti to koriste slično kao i u prvom delu meča. Na polovini treće četvrtine, broj poena igrača sa klupe iznosio je čak 24:5 u korist Reptorsa. Da ne bude sve baš toliko sivo, kada je klupa domaćih u pitanju, pobrinuo se iskusni Džordž Hil, koji je povukao u samoj završnici treće deonice i sa brzih 7 poena vratio optimizam i svojim saigračima i publici.

(Foto: Associated Press)

U poslednjem kvartalu je i Kavaj Lenard rešio da konačno bude i košgeterski aktivan. To je automatski značilo da se Milvokiju loše piše! Igrao je Kavaj sasvim dobro tokom celog ovog susreta, ali je ipak bio neuobičajeno tih što se tiče same realizacije i više je gledao da asistira i razigrava saigrače, da bi na početku poslednjeg dela počeo i da pogađa, i to u velikom stilu. Reptorsi su upravo nakon njegovih par pogodaka i dve uzastopne trojke ponovo stekli blagu prednost, koju više nisu ispuštali do samog kraja.

Još malo o Fredu Vanvlitu! Odigrao je svoj najbolji meč u doigravanju u karijeri. Njegova odbrana je bila na najvišem mogućem nivou, dok je u napadu pogađao svaki put kada je njegovom timu to bilo najpotrebnije i uz Kavaja Lenarda je najveći junak ove pobede. Meč je završio sa 21 poenom, a svaki je postigao šutem za tri poena i tih 7 trojki je ubacio iz fenomenalnih 9 pokušaja.

Upravo je doprinos igrača sa klupe i rešio ovaj susret. Klupa Toronta je nadigrala rezerve Milvokija 35:15, a od tih 15 poena domaćih, 12 je ubacio Džordž Hil. Jedno od pitanja koje bi se moglo postaviti stručnom štabu Baksa je kako su mislili da nadoknade Brogdonov učinak sa klupe stavljajući ga u startnih pet. On je opet odigrao izuzetno dobar meč, to nije sporno ni malo, međutim, u prethodnim susretima je njegov ulazak sa klupe održavao tu neku sigurnost u igri Baksa i garantovao da će ta druga postava sigurno imati adekvatan poenterski učinak. Ono što je još bilo primetno na ovoj utakmici je da su se Reptorsi upravo u tim trenucima vraćali u igru i stizali rezultat, kada su pretežno druge postave bile na terenu.

U pobedničkom timu je, uz već pomenute Vanvlita i Lenarda, koji je upisao 35 poena, 9 asistencija i 7 skokova, vrlo dobar bio i Kajl Lauri sa 17 poena, 7 skokova i 6 asistencija, dok je Paskal Sijakam zabeležio dabl-dabl sa 14 poena, 13 skokova i 3 blokade. Sijakam se posebno istakao u poslednjoj deonici, zajedno sa Markom Gasolom, kada su jednom nestvarnom odbranom zaustavljali napad za napadom domaćih i činili nepremostiv zid ispod koša.

Kod Baksa, najefikasniji je bio Janis Adetokunbo sa 24 poena, uz novo mučenje sa linije penala (svega 4/9 pogodaka), a imao je po 6 skokova i asistencija. Malkolm Brogdon je zabeležio 18 poena, 11 skokova i 6 asistencija, a Erik Bledso je, nakon sjajnog početka u nastavku nešto usporio i meč završio sa 20 poena, uz ne baš sjajnih 6/14 iz igre, trojke 2/7. Bruk Lopez je uz 16 poena imao i 8 uhvaćenih lopti.

Sledeći i, sasvim moguće, poslednji duel ovog finala Istočne konferencije na programu je u noći između subote i nedelje, takođe od 2 časa i 30 minuta.

Podelite vest: