Niksi izbombardovali Sikserse – analiza utakmice

New York Knicks Philadelphia 76ers

Niksi izbombardovali Sikserse – analiza utakmice

New York Knicks Philadelphia 76ers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 27.10.2021. Foto: Sportskeeda

Njujork Niksi su rešili i drugi derbi istočne konferencije u svoju korist, nakon što su u Medisonu u uvodnoj utakmici pobedili Boston, sinoć su isto učinili i protiv polufinaliste Istoka – Filadelfija Seventisiksersa, 112:99.

Krajnji rezultat i ne odaje utisak dominacije, ali to je svakako bio slučaj. Niksi su bili daleko bolji tim u ovom susretu, a poraz gostiju ublažili su Džordž Nijang i drugari sa klupe. Nijang je bio i drugi najbolji igrač tima na ovom susretu, posle Tobajasa Herisa, što svakako bode oči i trebalo bi da zabrine stručni štab tima.

Pred meč, jedan novinar Siksersa je napisao:

Filadelfija će mnogo više saznati o svom trenutnom stanju u večerašnjem meču, negoli u prethodna tri zajedno.

Ako je to zaista slučaj, ovaj tim ima ozbiljan problem.

Siksersi izgledaju kao da nisu prošli pripreme zajedno ili nisu radili skauting protivnika, što je na ovom nivou zaista nezamislivo. Nebrojano puta, u raznim situacijama smo mogli videti dva igrača Filadelfije u odbrani na istom čoveku. Nedostatak koncentracije i komunikacije jeste evidentan, ali ako se ove stvari ponavljaju više puta čini se da ni plan utakmice nije spremljen kako treba ili isti nije prenesen igračima na pravi način.

Niksi su ih prosto razmontirali u pik&pop igri, da li centralno, da li sa strane, ali pop igrač je konstantno šutirao potpuno otvorene, trening trojke. To je i rezultiralo nestvarnim procentima šuta za tri, te su igrači Njujorka pri kraju treće četvrtine pogodili čak 15 trojki iz 23 pokušaja, preko 65%. Kada ne postoji dovoljno uigranosti i komunikacije da znate da li preuzimate običan pik&rol ili ne, onda su neke zahtevnije rotacije u odbrani misaona imenica. Iz tog razloga Niksi su balansiranom, timskom igrom postepeno gradili prednost i u jednom trenutku vodili i sa 27 poena razlike.

Druga strana terena nije ništa bila bolja priča za Filu, dok sve pohvale idu na račun Tibodoa i momaka. Odlična timska odbrana. Ruku na srce, Filadelfija im je olakšala posao. “Baci Embidu na post i četvorica statičnih oko perimetra” je davalo rezultate prošle sezone, ali će ove po svemu sudeći ići malo teže, bar protiv boljih ekipa.

Niksi su imali strašan tajming prilikom udvajanja, spuštali vreme za napad, a onda prilikom Embidovog driblinga kretali u energično udvajanje. Obično je to radio Furnije sa vrha kapice, a donji igrač rotirao na njegovog. Igrač u suprotnom ćošku perfektno pozicioniran da može da ometa oba (ponoviću statična) šutera Siksersa i tako dozvoli igračima koji su rotirali da se “oporave” ka svom čoveku.

Velike zamerke na račun Doka Riversa zbog nedostatka kreativnosti. Siksersi ili igraju izolaciju na postu za Embida i Herisa ili pokušavaju da brzo reše napad u tranziciji, gde bolno nedostaje Ben Simons. Šta god ljudi mislili o njemu, ovaj momak rešava toliko puno stvari za Filadelfiju.

Nismo niti jedan put videli Embida u pik&rol napadačkoj akciji. Postavljeni pik Kamerunca rezultira ili u popu ili je to jalova egzekucija akcije u ranom napadu koja apsolutno ništa ne donosi. Heris i Embid pik se nije desio niti jedan put, a Tobajas je prethodnih godina bio jedan od najboljih nosioca lopte u piku u čitavoj ligi. Ali ajde, daćemo Riversu malo lažnog oduška i reći da su to neka oružja koja Siksersi čuvaju za bitnije utakmice i vreme plej-ofa?

Niksi sa značajno više zadovoljstva i samopouzdanja ulaze u nastavak sezone, u odnosu na (sada ih već možemo nazvati) rivale za vrh Istoka.

Jedna zanimljivost – Njujork je pobedio nakon čak 15 izgubljenih utakmica u duelima sa Filadelfijom. To je bio drugi najduži niz poraza od strane jednog protivnika u istoriji tima.

Potrudićemo se da u skorijoj budućnosti slične analize potkrepimo video materijalom koji će dodatno doneti na zanimljivosti.

 

Podelite vest: