Poku, Poku… Pokuševski

Oklahoma City Thunder

Poku, Poku… Pokuševski

Oklahoma City Thunder
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 08.04.2021. Foto: Sportklub

Nestabilan start sezone, nekako se sve činilo prebrzo za ovog mladog momka. Ali odlazak u ‘mehur’ razvojne lige, gradjenje samopouzdanja, nekoliko prelepih poteza i onda… bum!

Aleksej Pokuševski je neko ko se na početku sezone činio kao jako talentovan igrač, ali isto tako momak koji će na ozbiljne minute morati da čeka bar par sezona. Na oko krhke gradje, možda pomalo i fasciniran kvalitetom igrača, izgledao je kao da ne pripada na NBA terenima još uvek.

“Stvarao nam je ogromne probleme večeras. Mislim, kada pogadja svoje šuteve ovako, veoma je teško. Ima visok izbačaj i šutira jako brzo. Može da spusti loptu na parket na različite načine, fantastičan mladi igrač. Biće sa njim problema u godinama koje dolaze. Odgovara NBA stilu. Odgovara današnjoj ligi. Očigledno, imao je našu punu pozornost, pogotovo nakon što je pogodio te četiri ‘trojke’. Njegovi procenti nisu sjajni, ali šutira sa velikim samopouzdanjem i mislim da oni veruju u njega.”

Ovo je izjavio Džejms Borego, trener Šarlot Hornetsa, nakon sinoćnje utakmice. Meča u kojem je Pokuševski postigao 25 poena, najviše do sada u karijeri, iako nije nastupao uopšte u poslednjoj četvrtini zbog manjih problema sa kukom.

Sinoć je postavio još dva rekorda. Ubacio je sedam trojki, najviše za “rukija” u istoriji Oklahoma Siti Tandera. Da, istog tima koji je draftovao Kevina Durenta i Džejmsa Hardena.

Pokuševski i Maledon su obojica ubacili po 25 poena. Tako su pomerili granicu još jednom, postali prvi par “rukija” u istoriji lige koji su na istom meču ubacili 25 ili više poena, nakon što su pre par dana isto učinili i sa granicom od 20 ili više poena.

Od povratka iz Orlanda Pokuševski beleži 13.2 poena, 6.9 skokova, 2.9 asistencija – naspram 3.3 poena, 3.5 skokova i 1.5 asistencija pre “spuštanja” u razvojnu ligu. Prethodnih 5 mečeva donosi još dramatičniju promenu na bolje, Aleksej je najbolji igrač Oklahome trenutno sa 18.6 poena, 5.2 skoka i 2.8 asistencija, 46% iz igre i za 3 poena.

Od samog dolaska u ligu Poku je davao znake vanserijskog potencijala, nesvakidašnjeg igrača, krilnog centra koji se kreće, vidi teren i kontroliše loptu kao bek. Poslednje nedelje samo su potvrda njegovog talenta. Pokuševski ima šansu da postane, ne samo stabilan igrač, već košarkaš koji će biti lider jedne franšize u budućnosti, što su dve potpuno druge dimenzije. Neobični igrači, oni koji “savijaju” odbrane i izlaze iz kalupa očekivanog – to su u isto vreme i igrači koji najviše doprinose dešavanjima na parketu.

Imajte na umu, Aleksej je ubedljivo najmladji igrač NBA lige. Neće napuniti 20 godina do 26. decembra.

Podelite vest: