Analiza drafta, Orlando Medžik

Analiza drafta Orlando Magic

Analiza drafta, Orlando Medžik

Analiza drafta Orlando Magic
Autor: Datum objave: 14.08.2021.

5.pik - Džejlen Sags

Nakon što su Reptorsi sa četvrtog pika kao veliko iznenađenje izabrali Skoti Barnsa, po mnogima legitimnog naslednika Drejmonda Grina, na peti pik, ujedno i prvi izbor Medžika na ovom draftu skliznuo je kombo bek sa Gonzage, Džejlen Sags.

Džejlen Sags rodjen je 3. juna 2001.godine u mestu Sent Pauli nadomak Minesote. Po samom rodjenju, od Džejlena se očekivalo da će nastaviti porodičnu tradiciju uspešnih atletičara iz njegove porodice, obzirom na to da su njegovi preci decenijama dominirali po amaterskim takmičenjima širom Minesote. Ipak, sudbina je umešala prste i odvela ga na košarkaški teren. Nakon fenomenalnih rezultata u osnovnoj školi Sags je svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio na Minehaha Akademiji u Minesoti,  Već u prvoj godini srednje škole bio je na preko 20 poena u proseku što je bilo dovoljno da ga odvede na prestižnu MekDonalds utakmicu gde se sastaju najbolji srednjoškolski prospekti u državi. Zanimljivost je da je, pored fenomenalnih rezultata na košarkaškom terenu, Džejlen istovremeno bio kvoterbek u ekipi američkog fudbala svoje srednje škole, gde je bio takodje najbolji pojedinac. To ga je učinilo prvim učenikom koji je istovremeno dobio nagrade za najboljeg američkog fudbalera i košarkaša u istoj godini.

Nakon fenomenalne srednjoškolske karijere, na vrata porodice Sags zakucala je Gonzaga. Na prestižnom koledžu Sags se istakao sa 14 poena, 5 skokova i 4 asistencije u proseku, što ga je dovelo do toga da ove godine izadje na draft i zakuca na vrata NBA Lige.

Glavna prednost novog plejmejkera Orlanda jeste činjenica da se podjednako dobro snalazi sa loptom u rukama i u igri od lopte, Poseduje nevidjen mentalitet pobednika što ja dokazivao mnogobrojno puta i na Gonzagi, pa čak i na finalnom turniru. Što se tiče napadačkog arsenala Sags je veoma raznovrstan poenter, nije limitiran ni u kom segmentu igre što ga čini mnogo opasnijim po protivničke odbrane, balansira svoj stil igre tek toliko da ga skauti ne mogu svrstati ni u klasične poentere ni u “pass first” igrače. Šut za tri poena mu je pristojan, nije izraziti šuter, ali daleko od toga da se libi da preuzme odgovornost i uputi odredjen broj šuteva van linije za tri poena, što možda još uvek nije dovoljno za nivo NBA lige, ali sve predispozicije postoje da u godinama koje su ispred nas Sags postane svojevrsna pretnja i sa distance. To je ujedno i glavni problem što se tiče napadačkog dela igre Džejlena Sagsa, nekonstantni procenti šuta za tri poena, neretko čak i sa penala, to je nešto na šta će treneri Orlanda morati obratiti pažnju, pogotovo kada se uzme u obzir veliki broj igrača na spoljnim pozicijama koji nisu izraziti šuteri. Nešto što više karakteriše novu akviziciju Orlanda jeste fizička igra uz dosta kontakta, to je teren na kome se Sags snalazi fenomenalno i to je segment na kojem je pretežno bazirao svoju igru. Atletski je fenomenalan, dosta brz uz odlične kretnje, uvek je agresivan na lopti što u krajnjoj liniji pokazuje ratnički mentalitet koje poseduje momak iz Minesote.

Na drugom kraju parketa, u defanzivi, stvari nisu mnogo drugačije. Agresivan je na lopti, stav mu je pravilan što mu dosta pomaže kada je odbrana čovek na čoveka u pitanju. Činjenica da je u protekloj sezoni na koledžu imao bezmalo 2 ukradene lopte u proseku dovoljno govori o brzini njegovih ruku i aktivnosti i na liniji dodavanja, a i kada je u pitanju individualna odbrana. Tu dolazimo i do jednog od većih problema u Sagsovoj igri, gde preterana agresivnost na oba kraja parketa zna da se akumulira odredjenim brojem loših faulova koji u kasnijem delu utakmice limitiraju i njega i ekipu.

Sve u svemu, deluje da Džef Veltman i ostatak organizacije Orlanda može biti zadovoljan činjenicom da je Sags spao na poziciju broj 5, a sada nam samo ostaje da vidimo kako će se Sags snaći u dresu Medžika i da li on može biti taj tas na vagi koji ovu talentovanu ekipu može da načini još boljom.