Džonatan Ajzak, jedan od najboljih defanzivaca lige!

Orlando Magic

Džonatan Ajzak, jedan od najboljih defanzivaca lige!

Orlando Magic
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 24.12.2019. Foto: NBC Sports

Orlando nije ekipa koja će generisati previše pažnje od strane medija. Nisu “privlačni”, nemaju igrače sa zvučnim imenima, pa i nakon sjajnog drugog dela sezone i posete plejofu nakon više sušnih godina – Medžik jednostavno nije ekipa o kojoj će ljudi pričati.

To je jedini razlog zbog kojeg Džonatan Ajzak ne dobija više pažnje, ali verujte nam na reč – i to će se promeniti.

Krilo Orlanda je u svojoj trećoj sezoni u ligi. Pa i ako beleži najbolje proseke u karijeri, 12 poena i 7 skokova, nisu to brojke koje će skrenuti pažnju velikog broja ljudi. Ajzaka ne možete ceniti dovoljno, dok ne pogledate bar jednu utakmicu Orlando Medžika.

Svoje mesto medju najboljim defanzivcima lige Ajzak je cementirao utakmicom protiv Maveriksa, u Dalasu. Tada je propisno izmaltretirao Kristapsa Porzingisa i meč završio sa čak 6 blokada. Orlando je izgubio, 107:106, ali je jasno da ništa od toga nije išlo na dušu Ajzaka koji je umalo odigrao retko vidjenu 5×5 utakmicu. Meč je završio sa 13 poena, 10 skokova, 6 blokada, 5 asistencija i 4 ukradene lopte.

(FOTO: The Athletic)

Džonatan poseduje sve što je potrebno da jednog dana o njemu pričamo kao suverenom vladaru trofeja za najboljeg defanzivca lige, što je i njegov lični cilj:

“To je nešto što želim za sebe kada je reč o individualnim nagradama i nešto što želim u svojoj karijeri. Želim da budem najbolji defanzivac lige više puta i da se nadjem u najboljem defanzivnom timu. Ali pristup je od utakmice do utakmice i pokušavam da budem bolji u segmentima u kojima nisam toliko efikasan.”

Ajzak je dugačak i veoma brz, ali ništa od toga ne bi bilo bitno da nema prave instinkte i da nije dovoljno pametan da predvidi šta protivnički igrači žele da urade u svakom trenutku. Činjenica da je nabacio zavidnu mišićnu masu u odnosu na prve dve sezone u ligi samo je zaokružila Džonatana kao gotovo perfektnog defanzivca.

Pored pomenute utakmice protiv Dalas Maveriksa, Ajzak je imao još nekoliko mečeva u kojima je “zaključao” najbolje protivničke poentere:

  • Entoni Dejvis je taman izašao iz dva najbolja meča sezone u kojima je postigao ukupno 89 poena, da bi ga sačekao Ajzak i na kraju meča saldo Obrve bi glasio 16 poena i 6 od 20 iz igre. Najgori procenti u sezoni uz drugi najmanji broj poena u jednoj utakmici ove sezone. Dejvis je postigao manje samo u meču protiv Atlante koji su Lejkersi glatko dobili i u kojoj je presedeo poslednju četvritnu.
  • Paskal Sijakam je u priči za najkorisnijeg igrača lige i možda prvog košarkaša koji će u uzastopnim godinama podići trofej za igrača koji je najviše napredovao. U dva meča protiv Ajzaka postigao je ukupno 28 poena, šutirajući iz igre mizernih 11 od 40.
  • Al Horford, koji bi u prethodnim godinama prosto poput buldožera razneo Ajzaka, ove godine uspeo je da zabeleži 14 poena, ali uz tek 5 od 18 iz igre.
  • Ajzak je uspeo da spusti i prve violine Atlante i Klivlenda na visokim pozicijama, Džona Kolinsa i Kevina Lava, na 9 odnosno 11 poena.

Džonatan Ajzak je trenutno treći bloker lige sa 2,6 po utakmici. Što se ukradenih lopti tiče nešto je niže, na 25. mestu u ligi sa 1,4 po utakmici. Nakon poslednjih predstava u Orlandu imaju novi nadimak za svog najboljeg defanzivca, prikladan i te kako – ministar odbrane. Kome nije bilo dovoljno, neka izdvoji par minuta i neka se divi budućem prvom defanzivcu lige.

Podelite vest: