Toronto – Filadelfija: Gasol efekat i može li Filadelfija da pobedi na strani?

Philadelphia 76ers Plej-of Toronto Raptors

Toronto – Filadelfija: Gasol efekat i može li Filadelfija da pobedi na strani?

Philadelphia 76ers Plej-of Toronto Raptors
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 27.04.2019. Foto: libertyballers.com

Prošlogodišnji polufinalisti Istočne konferencije odlučiće između sebe koji tim će otići korak dalje i boriti se za ulazak u veliko finale.

Drugi put u istoriji i prvi od 2001. u plej-ofu sastaće se Toronto i Filadelfija. Jedini dosadašnji okršaj ovih rivala u doigravanju dobili su Siksersi u 7 utakmica, a seriju su obeležili Vins Karter i Alan Ajverson.

(FOTO: foxsports.com)

Obe ekipe su svoj put u prošlogodišnjem plej-ofu završile u polufinalu. Boston Seltiksi dozvolili su Filadelfiji samo jednu pobedu, a Lebronovi Kavsi ni toliko Torontu.

No, od tada se dosta toga promenilo. Sa mesta glavnog trenera Reptorsa otpušten je Dvejn Kejsi, a postavljen je njegov asistent Nik Nurs. Stigli su Kavaj Lenard i Deni Grin u velikom trejdu sa San Antonijom, a tokom sezone veliki dodatak rosteru stigao je u vidu Marka Gasola. Potpisan je i veteran Džeremi Lin. Predvođeni svojim novim liderom Lenardom, Reptorsi su pobedili na 58 utakmica, između ostalog i na 3 protiv Filadelfije.

U taboru protivnika su se dogodile promene u odnosu na prošlu sezonu, takođe. Iako je srž ekipe ostala ista, u vidu Džoela Embida i Bena Simonsa, kao dvojice lidera – stigla su neka nova imena.

Ratnički mentalitet, kompetetivnost i naporan rad došao je u vidu Džimija Batlera, a trejdom za Tobajasa Herisa kompletirana je jedna od najboljih startnih petorki u ligi.  Igrači poput Bobana Marjanovića, Majka Skota i Džonotana Simonsa dovedeni su da doprinose svojim kvalitetima sa klupe. Dakle, tim File se značajno razlikuje od onog prošlogodišnjeg, što nam nagoveštava klanicu u ovoj seriji.

(FOTO: hoopsrumors.com)

Jedna od ključnih stvari u ovoj seriji biće efekat Marka Gasola. Bivši centar Memfis važi za sjajnog defanzivca i mnogi visoki igrači se nisu naigrali košarke pored njega.  U prvoj rundi protiv Orlanda, Gasol je potpuno zaustavio glavnu napadačku snagu Medžika – Nikolu Vučevića, koji je na 5 utakmica prosečno postizao nešto više od 11 poena, uz 36% pogođenih šuteva.

Naravno, Džoel Embid je nešto sasvim drugo. Po mišljenju mnogih najbolji centar u ligi, kada je zdrav predstavlja nezaustavljivu silu. Ili ipak ne? U pet susreta protiv Gasola, Embid je prosečno beležio 14 poena uz šut jedva preko 34%, a imao je 4.4 izgubljene lopte u tim utakmicama. Gasol nije još uvek igrao protiv File u dresu Toronta, a na četiri ovosezonska susreta Embid je beležio 26.3 poena, 11.8 skokova, 3 asistencije i 1.8 blokadu po utakmici.

Sposobnost Gasola da zaustavi Embida biće od velikog značaja za ovu seriju.

Uz dužno poštovanje Demaru Derouzenu, koji se uspešno adaptirao i procvetao u Sparsima, Kavaj Lenard je nešto sasvim drugo. Dvostruki osvajač nagrade za najboljeg defanzivca lige, šampion i mvp finala 2014. je prilično impresivan rezime. Lenard se naigrao ozbiljnih utakmica, a tokom regularnog dela sezone se naodmarao i njegovo zdravstveno stanje je sjajno. Možda se neko neće složiti ali Kavaj Lenard je najbolji igrač u obe ekipe i Filadelfiju očekuju ozbiljni problemi sa njim.

A te probleme će probati da reše Ben Simons i Džimi Batler, koji će se gotovo sigurno smenjivati u čuvanju Kavaja.

(FOTO: sixerswire.usatoday.com)

Ben Simons je jedan od igrača na kog treba obratiti pažnju u ovoj seriji. Motor Siksersa je na 4 utakmice u regularnom delu sezone beležio 6.3 izgubljene lopte protiv Toronta, a na jednoj od tih utakmica imao ih je čak 11. Kavaj Lenard efekat.

Svoje duele vodiće i Deni Grin i Tobajas Heris, a Kajl Lauri će biti zadužen da juri Džej Džej Redika oko blokova. Lauri je inače rodom iz Filadelfije, tako će on sve utakmice igrati na domaćem parketu.

Otkrovenje sezone i verovatno vodeći kandidat za igrača koji je najviše napredovao – Paskal Sijakam, igrao je sjajno tokom cele sezone, a pokazao se i u seriji protiv Orlanda. Videćemo kako će se snaći protiv Siksersa, protiv kojih je prosečno ove sezone beležio nešto manje od 16 poena na četiri utakmice.

Toronto ima prednost domaćeg terena, a Siksersi u Kanadi nisu pobedili na 13 prethodnih utakmica. Poslednju pobedu ostvarili su 10. novembra 2012. Uključujući i plej-of, Toronto je na skoru 34-10 na svom parketu, dok je Fila 22-21 u gostima.

Možda ljubitelji košarke željnije iščekuju seriju između Baksa i Seltiksa, ali ovo će, takođe, biti pravi rat. Ipak, Toronto je kvalitetnija ekipa, sa boljom klupom, tako da verujemo da serija neće otići u 7 utakmica.

Reptorsi u 6.

 

 

Podelite vest: