Toronto – Filadelfija: Poslednji čin, sve ili ništa.

Philadelphia 76ers Plej-of Toronto Raptors

Toronto – Filadelfija: Poslednji čin, sve ili ništa.

Philadelphia 76ers Plej-of Toronto Raptors
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 12.05.2019. Foto: Bleacher Report

Nema puno boljih stvari u sportu od utakmice broj sedam, reći će američke kolege i mi ćemo se složiti. Toronto u odlučujućoj utakmici večeras dočekuje Filadelfiju, jedan čas posle ponoći po našem vremenu.

Obe ekipe su uložile sve da pobede ove sezone, pokeraškim rečnikom i jedni i drugi su “all in”, nema nazad. Toronto je pred početak sezone zamenio najboljeg igrača u istoriji franšize za samo jednu sezonu Kavaja Lenarda. Filadelfija je rizikovala dobar deo budućnosti i onoga što je nekoliko godina gradila da bi pozajmila Tobajasa Herisa i Džimija Batlera do kraja sezone. Išli su na sve ili ništa.

Borba prsa u prsa, šest utakmica dovelo ih je do ovog trenutka – samo jedna ekipa može u finale konferencije.

Kako smo došli do ovde?

Reptorsi su sigurno otvorili seriju i oduvali Sikserse u prvom meču. Kako to obično biva, prva utakmica je ostavila jak utisak i većina ljudi predvidjala je lak trijumf ekipi iz Kanade. Filadelfija se trgla i već u sledećem meču napravila brejk, da bi to potvrdili kod kuće izuzetno ubedljivom igrom. Siksersi su u ta dva susreta odigrali neverovatnu odbranu, zaključali sve osim Kavaja Lenarda i potpuno promenili izgled serije. Bukvalno sateran uz zid, Kavaj je u četvrtoj utakmici odigrao jednu od najboljih partija karijere i gotovo sam vratio brejk i prednost domaćeg terena Reptorsima. Naredne dve utakmice bile su neinteresantne, oba tima ubedljivo su slavila na svojim parketima i dovela nas do ovog trenutka, utakmice broj sedam.

Toronto u svojim redovima ima najboljeg igrača serije. Kavaj Lenard beleži preko 33 poena, 10 skokova i 4 asistencije u seriji. Ali da li je to dovoljno da donese prevagu?

Filadelfija ima mnogo dublji, neki bi rekli talentovaniji sastav, da li to možda više znači u ovakvoj situaciji? Ubedljivo najbolji igrač tima u ovoj seriji je Džimi Batler – 23 poena, 7 skokova i 6 asistencija po utakmici. Za razliku od Torontovih tri, čak pet igrača Filadelfije beleži dvocifreni broj poena.

Naš pogled na seriju, neke od značajnijih stvari koje su uticale na dosadašnje ishode i nešto što može doneti prednost timovima u večerašnjoj, krucijalnoj utakmici:

Duel Embid – Gasol

Mark Gasol je potpuno limitirao Džoela Embida ofanzivno. Kamerunac je do sada odigrao samo jedan kvalitetan meč na tom delu terena i to u trećoj utakmici kada je upisao 33 poena. Ipak, iako njegove brojke nisu bole oči nakon prošle utakmice, Embid je uspeo da se nametne te i te kako utiče na konačan ishod. Bio je na gotovo svakoj lopti u odbrani, ometao prodore igrača Toronta, koji su tokom utakmice postali jako svesni njegovog prisustva i to je uticalo na njihove odluke sa loptom u rukama. Gasol je u prošloj utakmici ponovo bio pasivan i to jako utiče na igru Toronta. Njegov ofanzivni učinak možda to i najdrastičnije pokazuje – Španac u 3 poraza beleži tek 6.3 poena, dok u 3 pobede ta cifra raste na 11.7 poena. Od druge utakmice Gasola po defanzivnoj šemi Siksersa brani Tobajas Heris. Mark se mora nametnuti ponovo u napadu kako bi svom timu dao mnogo veće šanse za pobedom.

Agresivnost Simonsa i Laurija

Faktor koji je obično odlučivao o igrama oba tima. Simons je jako kritikovan tokom cele serije. Batler je preuzeo sve više loptu u svoje ruke, a što je manje Simons ima u svojim, to je i manje koristan. U prvih pet mečeva serije beležio je tek 9 poena, 7 skokova i 4 asistencije. Medjutim na prošloj utakmici izleteo je iz tunela sa nevidjenom željom i agresivnošću, bilo je to vidljivo od samog starta. Tražio je šansu da napadne u tranziciji nakon svakog skoka, spuštao glavu za prepoznatljive prodore, bio agresivan na ofanzivnom skoku. Kada je u ovakvoj formi, igra Siksersa izgleda mnogo bolje.

Sličan slučaj je i sa Kajlom Laurijem. Kavaju treba pomoć. Kada god su mu je saigrači pružili od samog starta, Toronto je pobedjivao. Plejmejker Toronta je često znao da ima problema sa izborom poteza ove sezone. Po nekoliko puta u toku meča propusti otvoren šut kako bi prosledio loptu saigraču koji će na kraju imati mnogo teži pogled ka košu. To večeras ne smeti biti slučaj ukoliko Toronto želi do pobede. Mnogi se i ne sećaju, ali Lauri je svoj najbolji meč u karijeri i odigrao u utakmici broj sedam. Godina 2016. polufinale Istoka protiv Majami Hita, 35 poena, 9 asistencija, 5 trojki i ubedljiva pobeda Toronta. Lauri zna kako se igraju ovakvi mečevi nasuprot popularnom mišljenju.

Trojke i klupa

Možda najprostiji pogled na ovu seriju jeste broj pogodjenih trojki u pobedama timova, pre svega Toronta. Kada su igrači Reptorsa pogadjali otvorene šuteve pobedjivali su, kada to nije bio slučaj Filadelfija je odnosila pobedu. Kavaj Lenard će svoje doprineti, toliko je do sada pokazao. Ali koliko dobro budu šutirali starteri oko njega verovatno će odlučiti ishod ovog meča. Četiri preostala startera Toronta šutirala su 39% za 3 u pobedama tima, nasuprot 26% u porazima.

Klupa će biti još jedan bitan faktor. Toronto praktično da nema pomoć sa te strane, jedini koji je znao da bljesne jeste Serž Ibaka, produktivnost ostalih je izostala. Sa druge strane Filadelfija nije preterano kvalitetnija u tom pogledu, ali je dobila jednu odličnu partiju Grega Monroa, kao i konstantan doprinos Džejmsa Enisa i na poslednjih par utakmica Majka Skota. Ako bilo koji od timova dobije iole značajnih minuta nekoga sa klupe biće to veliko olakšanje starterima u utakmici sezone.

Ovakav vid najave za kraj možda zahteva i “X faktor” odsečak. Neka to budu Džej Džej Redik za Filadelfiju i Fred Vanvlit za Toronto.

Toronto strašno brani Redika u ovoj seriji. Pod time mislim na mnogo manji broj pozicija koje su mu dozvolili kako bi uopšte uputio šut kako košu. Redikovi procenti su i dalje odlični, ali Reptorsi jako dobro brane njegove kretnje kroz blokove, na vreme iskaču i limitiraju prostor potreban kako bi se šut uputio. U ovakvoj utakmici domaći bi mogli biti možda i previše posvećeni najboljim igračima Siksersa, što bi samo značilo manje pažnje i više prostora za Džej Džeja, a to bi moglo biti kobno. Jedna Redikova serija van linije za 3 poena možete preneti čitav momentum utakmice na stranu Filadelfije.

Toronto nije dobio apsolutno ništa od Freda Vanvlita u ovoj seriji. Nakon dve vrhunske sezone, pre svega u šutu za 3 poena, omaleni plejmejker se potpuno ohladio. Nije to neka posebna odbrana File, bilo je tu pregršt otvorenih šuteva koje on jednostavno ne uspeva da pogodi. Prosto rečeno ne igra sa istim samopouzdanjem sa kojim je igrao u prošlom plejofu. Da li je zakazala psihička priprema od strane Nika Nursa, ili nešto drugo muči Vanvlita sada je manje bitno. Fredi ima šansu da sve ovo obriše odličnim izdanjem u najbitnijoj utakmici sezone.

Podelite vest: