Filadelfija posramljena u Torontu, Reptorsi na korak od finala

Philadelphia 76ers Plej-of Toronto Raptors

Filadelfija posramljena u Torontu, Reptorsi na korak od finala

Philadelphia 76ers Plej-of Toronto Raptors
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 08.05.2019. Foto: Sports Illustrated

Doktorska disertacija igrača Toronta, Filadelfija je razmontirana, 125-89.

Filadelfija je ponovo bolje ušla u meč i pre svega dobrom odbranom stigla do 7 poena prednosti. Miksovali su defanzivne šeme koje su slali na Kavaja Lenarda i izgledalo je kao da to radi posao, Lenard do samog finiša četvrtine nije uspeo da upiše pogodak iz igre. Odgovorio je Toronto ipak istom merom, očekivano. Serijom 12-1 stižu do prve osetnije prednosti koju u balans vraća Batler koji pogodja sva tri bacanja u poslednjoj sekundi četvrtine. To je bio drugi put u prvoj četvrtini da je Džimi bio fauliran pri šutu van linije za 3 poena.

Toronto je zadržao momentum na početku druge deonice. Na teren se vratio Serž Ibaka, kojeg je u prvoj četvrtini povredio saigrač, Kavaj Lenard. Kombinacija visokih Serž Ibaka – Mark Gasol vezuje devet poena i tera Breta Brauna na tajmaut. Zanimljivo je da su Španci proveli više minuta zajedno na parketu u ove dve utakmice, nego li sveukupno u toku regularne sezone.

Sa previše neraspoloženih igrača Fila nije uspela da odbije ovaj nalet. Toronto stiže do +12 pored činjenice da je Kavaj u ovom trenutku šutirao 2 od 8 iz igre. Na drugoj strani Džoel Embid ponovo ne postoji, a jedina svetla tačka po navici je Džimi Batler. Nakon tajmauta Toronto je nastavio da melje, a za razliku od mečeva 2 i 3, igrači Toronta uspevali su da iskoriste prostor koji je oslobodjen pažnjom usmerenom ka Kavaju Lenardu. Sam Lenard uspeva da pronadje ritam preko linije za slobodna bacanja, a atmosfera u areni dostigla je tačku ključanja u poslednjim sekundama poluvremena kada “Kandža” silovito prikucava za maksimalnih +21.

Igrači Filadelfije u drugo poluvreme ulaze sa novom energijom. Toronto za nešto više od tri minuta trećeg perioda nije imao izradjen pogled ka košu, Siksersi su na drugoj strani postigli 10 poena i naterali Nika Nursa na prvi tajmaut. Pauza je stabilizovala Reptorse koji ponovo pronalaze čvrstinu u odbrani, kao i protok lopte na drugoj strani terena. Pogadjaju par šuteva u nizu i prednost odlazi na najvećih +24.

Filadelfija je u odredjenoj meri dobila Embida u trećoj deonici, ali je drugi “All Star” tim potpuno zakazao. Na kraju treće četvrtine Ben Simons je imao 7 poena na kontu, ali i 5 izgubljenih lopti, kao i 4 lične greške. Nije pomoglo ni što “probudjenom” Embidu u statističkoj koloni koja beleži izgubljene lopte stoji broj 7.

Na drugoj strani, Kavaj je izgleda odlučio da na svaku četvrtinu stavi pečat strašnim zakucavanjem.

Veliki problem imao je Toronto u prethodnim mečevima kada se Lenard nalazio na klupi. Koliko su “ostali” podigli nivo igre svedoči početak poslednje četvrtine kada bez svog najboljeg igrača na terenu prave seriju 9-0 i bukvalno overavaju pobedu. Bret Braun će uskoro baciti peškir i iz igre izvesti Embida već na 10 minuta pre kraja meča, a ubrzo i ostale startere.

Toronto je dominirao i u najdužem  “garbidž tajmu” ove serije. Na kraju za Sikserse sramotnih, 125-89.

(FOTO: NBA on TNT / Twitter)

Reptorsi izgledaju kao potpuno druga ekipa kada su i ostali starteri agresivni i kada se lopta u napadu više kreće. Jedan od ključnih poteza u seriji bila je i odluka Nika Nursa da postavi ogledalo na Embida u vidu Mark Gasola. Strateg Toronta bukavlno je upario minute Španca i Kamerunca, a Gasol odnosi prevagu debelo u ovom dvoboju.

Večeras su ih predvodili Sijaka i Lenard, sa 25 poena i 8 skokova, te 21 poenom i 13 uhvaćenih lopti. Pored dvojca još 4 igrača je meč završilo sa dvocifrenim učinkom. U timu iz Filadelfije jedini se istakao Džimi Batler – 22 poena, 7 asistenicija, 5 skokova.

Sikseri moraju da pronadju način da u igru uključe Bena Simonsa. Australijanac je kolateralna šteta plejade dobrih napadača koje Fila poseduje, ali pasivni Simons samo je još veći minus u igri celog tima. Možda i veće pitanje postavlja se oko zdravlja Džoela Embida. Nakon povrede kolena, Embid već treći put u ovom plejofu igra utakmicu prehladjen. Da li je sve to paravan za loše predstave ili je, još gore, Embid toliko nemaran da sebi kao profesionalnom sportisti na najvišem nivou sme da dozvoli da se u tako kratko vremenskom periodu tri puta razboli?

(FOTO: NBA on TNT / Twitter)

Odgovore na sva pitanja dobijamo u noći izmedju četvrtka i petka, u 02:00, kada se igra 6. meč serije.

Toronto je na korak od prolaska, Filadelfija na ivici provalije i ne piše im se dobro. Do sada je u istoriji plejofa odigrano preko 400 mečeva broj 5 u serijama koje su izjednačene na 2-2. U 82.4% slučajeva pobednik 5. utakmcie bio je i pobednik serije.

 

Podelite vest: