Čonsi Bilaps je novi trener Portlanda

Legende Portland Trail Blazers

Čonsi Bilaps je novi trener Portlanda

Legende Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 26.06.2021. Foto: Detroit News

Nekadašnji MVP finala lige, čovek koji je plenio staloženošću i inteligencijom, “Mr. Big Shot” – Čonsi Bilaps, novi je trener Portland Trejl Blejzersa prenosi Šams Karanija.

Ugovor još nije potpisan, ali je u načelu prihvaćen od strane Bilapsa. Ostalo je još da se utanače detalji vezani za dužinu i iznos ugovora.

Biće ovo prvi mandat Bilapsa kao glavnog trenera tima. Prethodnih par godina se takodje pominjao kao jedan od kandidata za otvorene pozicije širom lige, u jednom trenutku bio blizu i mesta generalnog menadžera Minesota Timbervulvsa. Na kraju se skrasio u Los Andjelesu i postao pomoćnik u stručnom štabu Tajrona Lua, svog velikog prijatelja.

Početak saradnje Lua i Bilapsa začet je još na startu prošle godine, tokom najtežeg perioda pandemije, dok Bilaps nije ni bio u stručnom štabu tima. Naime, ekipa u sastavu Čonsi Bilaps, Tajron Lu, Luov rodjak Džej Karter i bivši pomoćnik Kavalirsa, Dejmon Džouns, su se okupili u Bilapsovoj porodičnoj kući u Denveru tokom karantinskih dana. Preko pet sati dnevno analizirali su utakmice i situacije.

U tom periodu redovno su bili na liniji sa Dokom Riversom, ali i gledali sa svoje strane, kako bi poboljšali igru Klipersa. Vidjenja Bilapsa iz tog perioda značajno su uticala na igru Kavaja Lenarda i Pola Džordža ove sezone. Obojica sa velikim poštovanjem govore o svom pomoćnom treneru i daju mu veliki kredit za odlične igre ove sezone. Pre svega u napretku što se plejmejkerskih dužnosti tiče. Klipersi nisu imali istinskog pleja, te su Lenard i Džordž morali da naprave iskorak u organizaciji igre.

Sada će Bilaps imati priliku da trenira jednog od najboljih igrača lige na poziciji plejmejkera, Dejmijena Lilarda. Svakako da će i prva zvezda tima biti zadovoljna izborom uprave. Videćemo kakvi će potezi unutar organizacije biti nakon ovoga, pre svega što se sastava ekipe tiče. Mnogi očekuju “trejd” Si Džeja Mekoluma, a Jusuf Nurkić je u poslednjoj godini ugovora.

Ono što je sigurno, to je da željno isčekujemo trenerski debi jednog velikog igrača. Bilaps je vodio Detroit do titule šampiona 2004. godine protiv favorizovanih Los Andjeles Lejkersa, a na kraju serije krunisan je najkorisnijim igračem finala. Ako želite da se podsetite o kakvom se majstoru radi, evo njegovih deset najboljih poteza po izboru lige.

Podelite vest: