Ratnici počistili Blejzerse, u finalu nakon sjajnog meča!

Golden State Warriors Plej-of Portland Trail Blazers

Ratnici počistili Blejzerse, u finalu nakon sjajnog meča!

Golden State Warriors Plej-of Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 21.05.2019. Foto: The Japan Times

Strašan meč u poslednjoj utakmici finala Zapada. Portland Trejl Blejzers – Golden Stejt Voriors, 117-119. Šampioni su u velikom finalu ponovo!

Počelo je kao da se radi o meču regularne sezone. Timovi su pogadjali u visokim procentima, a na prvi tajmaut se otišlo sa rezultatom 16-20, nakon samo pet minuta igre.

Stiv Ker nastavlja da impresionira sa pripremom igrača uloge, koji ne prestaju da doprinose kada ih protivnici postave u sitauaciju da se od njih to zahteva. Ovoga puta Alfonso Mekini, koji startuje umesto povredjenog Andrea Igudale, ima već šest poena u prvoj četvrtini.

Za razliku od prethodnih utakmica ove serije, Dejmijen Lilard se pojavio na meču broj četiri i ima 7 poena već u prvom delu igre, bez promašaja, kao i 5 asistencija.

Na kraju izuzetno efikasne prve četvrtine, Ratnici vode 35-36. Stef Kari je i dalje nezaustavljiv, maši samo nemoguće, ima 12 poena, 2 skoka i 2 asistencije. Ipak i Portland konja za trku ima, a to je verovali ili ne Majers Lenard. Momak koji je odigrao strašan meč broj tri, sada to podiže na još viši nivo – postigao je 14 poena već u prvoj deonici.

U drugoj četvrtini poeni dolaze dosta teže, na obe strane. Nešto čvršće odbrane, ali i izmenjeni sastavi nisu ni blizu ritma u kojem su bili starteri. Tokom bukvalno cele deonice ekipe se smenjuju u prednosti, ali ona nije niti jednom bila više od jednog poseda. Mekolum iz driblinga pogadja trojku i Portland se odvaja na 53-48, što je nateralo Kera na tajmaut četiri minuta pre kraja poluvremena.

Kakvo poluvreme Majersa Lenarda!

Džastin Biber iz Portland postigao je 25 poena do pauze, što je njegov rekord karijere! Šutirao je 10 od 12 iz igre, 5 od 6 van linije za 3 poena. Toliko je oduševio, da je zaslužio i skandiranje imena od strane navijača!

Portland vodi “samo” 69-65, iako su na manje od minuta pre kraja poluvremena vodili sa 11 poena razlike. Ponajviše zahvaljujući novoj spektakularnoj partiji Stefa Karija. On je, takodje, postigao 25 poena. Bilo mu je potrebno samo 9 šuteva.

Trejl Blejzersi su konačno pronašli lek za bolest zvanu “treća četvrtina.” Na drugi deo meča izlaze spremni, Ratnici više ne smeju da hvataju Lilarda i Mekoluma u zamku nakon pik en rola – zasluga sjajne igre Majersa Lenarda, te dvojac domaćih uspeva da poentira u nizu. 78-72 Portland, tajmaut Ker.

Nije bilo pomoći. Raspoloženi Lenard potpuno je izbrisao računicu Golden Stejta. Potpuno su promenili defanzivnu šemu, a ubitačni dvojac je to nastavio da kažnjava. Lilard i Mekolum su kombinovali za 20 poena u trećoj četvrtini. Portland je par minuta pre kraja deonice stigao do maksimalnih +17.

Šampionski gen su ipak, ponovo su pokazali Voriorsi. Opet taj finiš četvrtine, kada se činilo da su u nokdaunu, igraju fenomenalnu odbranu i većinom iz toga postižu 9 poena u nizu i smanjuju na aktivnih 95-87 pred poslednji čin.

Portland je dobio zlata vrednih 6 poena Zeka Kolinsa i ponovo stigao do +11. Medjutim, Golden Stejt je znatno stegao odbranu, bilo je to vidljivo u svakom posedu. Limitrali su domaće na samo 3 poena u narednih 5 i po minuta i stižu do izjednačenja, Teri Stots je konačno tražio predah.

Mala zanimljivost: Stef Kari je promašio svoje prvo slobodno bacanje u četvrtoj četvrtini plejof utakmica, još od 2015. godine.

Portland izlazi nešto bolje iz tajmauta i uspevaju da dodju do poena. Erupcija oduševljenja nastala je nešto manje od dva minuta pre kraja meča. Majers Lenard trči kontru i silovito kuca preko Grina!

Koliko malo je potrebno Kleju, još jednom su na težak način naučili igrači Portlanda. Najmanji nedostatak komunikacije Mekoluma i Huda. Nerešeno.

Portland je promašio svoj šut, loptu je imao Kari pola minuta pre kraja meča. Najpre je izblokiran, ali dolazi do lopte i “hardenovskim” potezom se izvlači van linije za 3 poena. Svirani su koraci, a on je nakon ovoga imao drskosti da se pobuni.

Lilard je imao loptu u rukama u poslednjem napadu. Izborio se za odličnu poziciju, ali je promašio. Imamo produžetak!

Odlični Luni poenima nakon novog skoka u napadu prekida zatišje u produžetku. Igrale su se sjajne odbrane, a tada u junaka meča izrasta možda i Alfonso Mekini. Voriorsi nisu mogli da pronadju ništa u napadu nekoliko poseda za redom, a Mekini tada nakon ofanzivnog skoka vraća prednost na stranu šampiona. Blejzersi nisu stigli do poena, nakon čega Drejmond Grin pogadja ogromnu trojku za +4, 40 sekundi pre kraja meča.

Lilard je brzo smanjio, na drugoj strani Kari maši flouter i lopta je ponovo kod Dejma desetak sekundi pre kraja meča. Grin i Klej igraju strašnu odbranu, ali lopta ostaje u rukama Blejzersa 3,3 sekunde pre kraja meča.

Stots je pozvao tajmaut. Dejm je šutirao iz punog trka i promašio, pobeda i finale Voriorsi!

Na kraju, u taboru šampiona nestvarni Kari 37 poena, 13 skokova i 11 asistencija. U istom društvu Drejmond Grin, 18 poena, 14 skokova i 11 asistencija. Njih dvojica tako su postali prvi saigrači u istoriji koji su upisali tripl dabl na istoj plejof utakmici!

U taboru poraženog tima, fenomenalni Majers Lenard 30 poena, 12 skokova, sjajna igra u odbrani. Dejmijen Lilard 28 poena i 12 asistencija, Si Džej Mekolum 26 poena i 7 asistencija… Nije bilo dovoljno da se bar jednom pobedi Golden Stejt.

Ratnici ovim obezbedjuju 10 dana odmora pred početak finala, prvi meč igraće se tek 1. juna!

Podelite vest: