Analiza drafta, San Antonio Spars

Analiza drafta San Antonio Spurs

Analiza drafta, San Antonio Spars

Analiza drafta San Antonio Spurs
Autor: Datum objave: 27.08.2021. Foto: NBA.com Canada

41. pik - Džo Vizkemp

Džo Vizkamp rođen je 23. avgusta 1999. godine u Ajovi, gde je završio srednju školu i išao na koledž. Na početku školovanja bio je kvoterbek u američkom fudbalu, ali se ipak odlučio za košarku nakon povrede palca. Visok je 2.01m i igra na poziciji niskog krila.

Išao je u “Muscantine” srednju školu, u istoimenom gradu, koju je završio kao možda najbolji igrač škole ikada. Dobio je brojna priznanja, doveo svoj tim do prvog državnog takmičenja nakon 16 godina, u završnoj godini beležio u proseku 33.5 poena i 13.5 asistencija, a ukupno je postigao 2376 poena tokom školovanja. Već sa 16 godina pristao je da nakon srednje škole igra za Ajova koledž tim, a tamo je došao kao najbolji prospekt škole.

Kao brucoš beležio je 11,1 poen i skoro 5 skokova, šutirajući 42,4% za 3 poena, startovao je svih 35 utakmica i dobio priznanje “Big Ten” brucoški tim sezone. Prijavio se na NBA draft odmah nakon prve godine, ali se povukao. Na početku druge godine imao je malu povredu u vidu hiperekstenzije lakta, pa je imao poteškoća pri šutu. Sezonu je ipak završio uspešno, sa 14 poena i 6 skokova u proseku, imenovan je trećim timom “Big Ten” konferencije od strane trenera i novinara. U trećoj godini koledža napravio je iskorak i imenovan je drugim timom “Big Ten” konferencije, beleživši 14,8 poena i 6,6 skokova, a šutirajući odličnih 46% za 3. Prijavio se na draft, ali nije isključio vraćanje na koledž za svoju završnu godinu. Kasnije je ipak odlučio da izađe na draft, gde je izabran sa 41. mesta.

Prednosti

Džo je elitni šuter, što govore i njegovi procenti. Jedan od boljih igrača na ovom draftu. “Catch-and-shoot” je najbolje oružje iz njegovog arsenala, pogađa ga čak i defanzivcima u lice, gotovo stalno je u stavu i čeka loptu. Nikako ne želite da ga ostavite samog iza linije za 3 poena. Najopasniji je kada je u ćošku. Dobro šutira i nakon uručenja. Gotovo je sigurno da će pogoditi trojku ako njegov defanzivac ode ispod bloka. U tranziciji dobro širi igru i traži prostor. Kada odbrambeni igrač okrene glavu samo na sekund, Džo je već napravio dovoljno prostora sebi za šut, ukoliko dobije loptu. Neverovatno dobro i konstantno se kreće i otvara sebi mnogo prostora. Često se otvarao kao treći igrač i koristio “pick-and-roll” akcije da dobije prostor za šut. Zbog šuterskih sposobnosti igrači su primorani da mu priđu blizu, što on odlično koristi za prodor, ima dobar prvi korak. Ume da pogodi i iz “pick-and-roll“-a kada je on u ulozi plejmejkera. Solidno i proigrava saigrače u toj akciji.

Mane

Defanzivno je trenutno igrač manje na terenu. Spor je, lako ga prolaze, loše zatvara perimetar. Ima veoma spor prvi korak u defanzivi. Mnogo loše brani pik. Igrači su ga ‘bacali’ po terenu pri prodoru. Slabo brani igru leđima, o reketu da ne pričamo. Previše je mršav za NBA, pogotovo za poziciju krilnog centra, tako da će biti limitiran na nisko krilo pa čak i beka, bar dok ne očvrsne.

Situacija

Vizkamp je šuterska mašina za koju će Greg sigurno naći ulogu. Zasigurno će dobiti određen broj minuta, dosta zavisi od toga kako se uklopi u tim. Ako sa Sparsima poradi na svojim nedostacima, mogao bi biti jedan od boljih šutera u ligi.

Podelite vest: