Gilbert Arinas: “Zašto slavite na klupi, ja sam bio srećan kada bi moji saigrači promašivali!”

NBA Washington Wizards

Gilbert Arinas: “Zašto slavite na klupi, ja sam bio srećan kada bi moji saigrači promašivali!”

NBA Washington Wizards
Autor: Uroš Živković Datum objave: 25.05.2019. Foto: Sports Illustrated

Kontroverzni bivši NBA igrač, Gilbert Arinas, gostovao je u jednom podkastu i prisetio se kako je on posmatrao svoje saigrače i kako mu nije jasna sva ta međusobna podrška i bodrenje koji su danas izuzetno vidljivi u timovima.

To je audicija. Kad pogledam na igrače danas, uf… Ovo je stvar koja me jako iritira, a to je kada neko pogodi, saigrači se kao gađaju strelama, ili imaju neku ludu žurku na klupi, mislim… Ja sam bio je*eno ljut kada bih mečeve počinjao sa klupe! Znači, nema šanse da ću aplaudirati za sr*nja koja ti dobro radiš na terenu, ne želim da imaš dobru partiju.

– izjavio je popularni “Agent Zero” i nastavio:

Ma nema šanse, zaboravi na to, ja želim tvoje mesto u timu, ne želim da ti ide dobro. Kad promašiš šut, ja ću krišom da se radujem. Još samo dva, samo dva promašaja ili još dve izgubljene lopte i znam da ću ja ući da igram! I zato sad kad vidim svo to slavlje i neke kao plesove na klupi, kad saigrač pogodi, a ja se mislim, šta, ne želite da uđete vi da igrate?! Ja sam bukvalno bio tu da dam do znanja treneru da neko greši, vikao bih ‘Hajde čoveče, vraćaj se u odbranu’, ili bih govorio ‘Kako ga lako prolaze, stalno mu idu u levu stranu, zar to ne vidi’, ili nešto tako.

Ova izjava i ovakav stav izazvali su brojna negodovanja, a od igrača se među prvima oglasio Džered Dadli, koji je to okarakterisao kao gubitnički mentalitet:

Ne zanima me koliko novca zarađuješ ili koliko si dobar igrač, ako imaš takav mentalitet, košarkaški Bogovi te ne mogu nagraditi! Eto zbog čega je ključno imati dobre veterane u NBA ligi, zbog toga što postoje ovakvi igrači. To je bolest.

Arinas je imao sasvim solidnu NBA karijeru, indivudalno gledano (posle ovakve izjave, možda na njega i treba gledati samo kao na dobrog individualca), naročito igrajući za Vašington. U svojoj najboljoj sezoni prosečno je beležio 29.3 poena i 6.1 asistenciju po meču za Vizardse.

Na All-Star utakmicama nastupao je u 3 navrata, a toliko puta je bio izabran i u All NBA timove (jednom u drugu postavu, dva puta u treću). 2003. godine je proglašen igračem koji je najviše napredovao u ligi.

Ipak, mnogi će ga uvek više pamtiti po “zanimljivom” i kontroverznom ponašanju, kao što je donošenje pištolja u svlačionicu, ili hapšenje zbog posedovanja velike količine ilegalne pirotehnike, a tu je i nekoliko privođenja zbog remećenja javnog reda i mira.

Podelite vest: