Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 21.12.2020. Foto: Houston Chronicle

Sigurno najzanimljivije pitanje i ono na koje svi najviše priželjkuju da dobiju odgovor jeste – gde će Džejms Harden nastaviti karijeru?

Nakon sada već čuvenog zahteva za odlsakom, te cirkusa oko nedolaska na početak priprema, partijanja u Atlanti i Las Vegasu, male su šanse da Harden promeni mišljenje i ostane u Hjustonu.

Iako smo danima dobijali informacije da ne bi trebalo očekivati da Harden tako brzo napusti tim, da će Hjuston čekati apsolutno najbolju ponudu i neće žuriti jer je Brada ugovorom vezan još 3 sezone, Farbod Esnašari – novinara koji je prethodnih meseci stekao reputaciju jako informisanog u NBA krugovima, izjavio je da su pregovori sa nekoliko timova u odmaklim fazama i da Rakete žele da već u novu sezonu udju bez Hardena u svojim redovima.

Danas ćemo proći kroz sve opcije koje se najčešće pominju u spekulacijama. Bruklin, Filadelfija, Majami, Dalas, a od juče i Toronto i Boston.

Bruklin

Od prvog dana kada je Harden zatržio “trejd” Bruklin figurira kao jedan od glavnih favorita. Lako je povezati tačkice, Durent i Harden su u sjajnim odnosima još iz vremena provedenog u Oklahomi. Netsi takodje imaju plejadu mladih košarkaša koje bi mogli da pošalju u zamenu za nekadašnjeg MVP-ja. Ono što je pitanje našeg tima od samog početka spekulacija za Netse jeste, da li su momci koji su dostupni u pregovorima dovoljni za dovodjenje igrača veličine Džejmsa Hardena? Po našem mišljenju, ne, nikako.

Keris Lavert, Spenser Dinvidi, Džeret Alen. Sve jako talentovani košarkaši, ali niko od njih nema potencijal da postane ni blizu igrač kvaliteta Hardena, a istorija je pokazala da su razmene u 100% slučajeva “dobijali” timovi u kojima je završio najbolji igrač uključen u razmenu. Nije ni čudo što iz Hjustona nisu želeli ni da pomišljaju o pregovorima dok Netsi ne uključe Kajrija Irvinga ili Kevina Durenta.

Filadelfija

Daril Mori, dugogodišnji saradnik Hardena u redovima Raketa, sada vuče poteze u upravi Siksersa. Nije tajna koliko Mori poštuje Hardenove kvalitete i nema sumnje da će uraditi sve što je u njegovoj moći da Hardena upari sa Džoelom Embidem. Provlačila se priča kako žele da naprave veliku trojku Harden – Embid – Simons. Odmah možete da odbacite ovu zamisao. Ne postoji teoretska šansa da će Harden završiti u redovima Siksersa, a da u suprotnom pravcu ne ide Ben Simons. Ne postoji magija koju bi Mori mogao da izvede u ovom slučaju. Šta bi poslali u suprotnom, Tobajasa Herisa i 2 ili 3 pika prve runde? Ukoliko ovo prihvati bilo ko iz tabora Raketa trebao bi da bude momentalno, ne smenjen, već streljan.

Iz istog razloga ne čudi što je čak i Šams Karanija obeledanio kako je Simons uključen u pregovore od strane File. Mori će to nešto kasnije demantovati, ali ne bi bio ni prvi, niti će biti poslednji put da iz uprave tima poreknu, a nedugo nakon toga i trejduju svog igrača. Setite se samo situacije sa Džonom Volom od pre desetak dana.

Majami

Pet Rajli sve jače pritiska. Nakon što je Adetokumbo potpisao novi ugovor i nije više na talonu, čuveni stručnjak se očigledno okomio na Hardena. Mlado jezgro tima moglo bi da nastrada, jer je po svim indikacijama Hjustonova želja u ovim pregovorima Tajler Hiro. Adebajo i Batler su očigledno van diskusije, ali Hiro je igrač kojim Majami ne bi izgubio previše, bar ne u ovom trenutku i u poredjenju sa onim što bi Harden doneo. Po rečima upućenih novinara pregovori su toliko odmakli da se razradjuju sitnice razmene, a zapelo je oko Dankana Robinsona? Robinson jeste jedan od najboljih šutera u ligi, ali da li je baš on dovoljan da stopira ove pregovore? Hjuston očigledno želi da izvuče apsolutni maksimum, pitanje je koliko je Rajli spreman da plati. Zek Lou, jedan od najinteligentnijih novinara ESPN-a izjavio je kako je Hiro nešto najbolje što zainteresovani timovi mogu da ponude Raketama. Iako je potencijal ovog momka nesumnjiv, ne bismo se složili, mislimo da je to Ben Simons, ali svakako zanimljiv ugao gledanja.

Dalas

Jedna od opcija i timova koji su bili spominjani jesu Dalas Maveriksi. Momentalno smo odbacili to kao opciju. Stilovi igre Hardena i Luke Dončića su neverovatno slični i ne bi bilo logike da ova dva momka zaigraju zajedno. Ubrzo smo dobili i demanti, a preneo ga je pouzdani Mark Stajn.

Toronto i Boston

Dva tima koja su od juče izbili na čelo kandidata za dovodjenje Hardena u svoje redove. Masai Udjiri je poznat kao neko ko je spreman da povuče radikalne poteze i napravi šampionski tim. Setite se dovodjenja Kavaja Lenarda i oproštaj od ikone tima, Demara Derouzena, iako je Lenard imao samo godinu dana ugovora. Hardena bi dobili na 3 sezone. Džon Granato, novinar iz Hjustona, preneo je kako nepogrešiv izvor smatra da su upravo Reptorsi i Seltiksi trenutno favoriti za dovodjenje bivšeg MVP-ja. Što se tiče Toronta, bio bi to paket napravljen oko Paskala Sijakama, dok bi se Boston navodno oprostio od Džejlena Brauna.

Nesumnjivo, Džejms Harden je igrač vanserijskih kvaliteta. Ali da li se njegov mentalitet slaže sa onime što Toronto gradi već godinama? Da li bi se posvetio timu kao ostatak saigrača? Da li Harden uopšte želi u Kanadu?

Što se Bostona tiče, Braun i Tejtum su stubovi ovog tima. Ali Seltiksi već godinama pokušavaju da naprave taj iskorak. Nije išlo sa Irvingom, ali to ne mora da znači da će isti slučaj i sa Hardenom. Bilo bi zanimljivo videti Bradu u čuvenom zelenom dresu.

Ne ostaje nam ništa nego da maštamo i čekamo zvaničnu informaciju, a kao i uvek kada to bude slučaj, moći ćete da o tome da čitate na No Limits mreži.

Podelite vest: