Analiza drafta, Filadelfija Seventisiksersi

Analiza drafta Draft Philadelphia 76ers

Analiza drafta, Filadelfija Seventisiksersi

Analiza drafta Draft Philadelphia 76ers
Autor: Datum objave: 18.08.2021. Foto: Vesti online

50. pik, Filip Petrušev

Košarkaš koji je proteklu sezonu proveo u Megi Sokerbet je svakako glavni razlog zbog kog je mnogo naših ljudi ostalo budno tokom noći drafta. U pitanju je Filip Petrušev, Beograđanin koji je nakon sezone 2019/20 sa Gonzage prešao u Megu kako bi imao bolju odskočnu dasku za NBA.

Filip je prošao mlađe kategorije FMP-a i Partizana, da bi 2014. otišao u Baskoniju, tadašnju Laboral Kuću, u čijoj će školi košarke provesti dve godine. Tokom 2016. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde će se kasnije i afirmisati kao košarkaš. Po dolasku je pohađao srednju školu “Ejvon Old Farms”. Godinu dana kasnije prebacio se na Montverdi, akademiju u istoimenom mestu, na Floridi.

2017. godine Petrušev je izabrao da pohađa koledž Gonzaga. U sezoni 2018/19 debitovao je za Buldogse, dok je jednu sezonu kasnije proglašen za najboljeg igrača u svojoj konferenciji (Vest Koust) i našao se u društvu nekih od najvećih košarkaša svih vremena, poput Bila Rasela, Stiva Neša, Džona Stoktona… Nakon te sezone odlučio je da se vrati u svoju zemlju i zaigra za Megu, iz koje je i došao na ovogodišnji draft.

Filip će i narednu sezonu provesti u Evropi, pošto su Seventisiksersi poprilično dobro popunjeni na centarskoj poziciji, tako da trenutno mesta nema ni za Petruševa, a ni za Besija, o kome ćemo malo kasnije.

Srpski centar je ofanzivna “mašina”, u pravom smislu te reči. Definicija modernog centra. Dovoljno mobilan, sposoban da protivničku ekipu ugrozi na apsolutno svaki mogući način u napadu. Napada leđima, unutar reketa, van reketa, spolja, sa svih mogućih pozicija na terenu. Ima dobru formu šuta i veoma mekan izbačaj, idealan za centra. Dobar je u skoku, stalno se nalazi na pravom mestu u pravo vreme. Poznaje igru, donosi dobre odluke, čak ima i korektan pregled igre za igrača visokog 211cm. Jedna od najuočljivijih stvari kod Petruševa je igra u “pik en’ rolu”, za koju on takođe ima sjajan osećaj kada je u pitanju otvaranje.

Problem kod srpskog košarkaša javlja se kada dođemo na temu odbrane, pogotovo na postu. To je često problem i u ABA ligi, a nećemo ni pomišljati koliki bi bio u NBA-u. Njegov atleticizam ga u ovom segmentu dosta ograničava. Eksplozivni igrači često će namučiti Filipa, pa čak i oni ofanzivno nastrojeni koji nisu preterano fizički jaki. Dovoljno je snažan da igra pristojnu odbranu na obruču, tako da će protivnički igrači koji nisu preterano eksplozivni verovatno biti zaustavljeni u reketu od strane Filipa. U ovakvim situacijama još veću prednost imaće u odnosu na krilne centre, pozicija na kojoj će se sigurno češće nalaziti u NBA nego što je u ABA ligi. Ipak, kada bude spušten na četvorku susrešće se sa bržim igračima od sebe što može predstavljati problem jer Filipove lateralne kretnje i nisu baš najbolje. Petrušev svakako nije očajan atleta, ali nije ni blizu savršenog.

Lako je proceniti. Fantastičan napadački, za sada ispodprosečan odbrambeni igrač, što može stvarati probleme, ali prerano je suditi. Uz ovakav napadački arsenal svakako ima mesto u NBA ligi, ali uz potencijalno poboljšanu odbranu ide u sam vrh. Sve u svemu, Filip je veoma zanimljiv talenat, koji definitivno može imati budućnost u najboljoj ligi na svetu, a godine pred nama će pokazati da li će Srbija imati još jednog asa među najvećima.

Podelite vest: