Predstavljanje “rukija”: Detroit Pistons

Analiza drafta Detroit Pistons Draft

Predstavljanje “rukija”: Detroit Pistons

Analiza drafta Detroit Pistons Draft
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 14.07.2023. Foto: Detroit Pistons Twitter

5. pik

Asar Tompson

(Ausar Thompson)

Ne znam zašto pišem, mogao sam samo da prekopiram analizu njegovog blizanca, Amena. Šalu na stranu, radi se takođe o jako talentovanom igraču, koji igra na obe strane terena i ima potencijal da postane sila u ovoj ligi.

Asar je rođen 30. januara, 2003. godine u državi Kalifornija. Visok je 201cm, sa rasponom ruku od 208. Prethodne dve sezone igrao je u OTE ligi, koja se nalazi u predgrađu Atlante i prethodnih sezona gradi ime kao jedan od boljih programa za mlade igrače pred izlazak na draft. Tompson je bio MVP lige u prošloj sezoni.

Amena i Asara je otac već od malih nogu usmerio ka košarci i oko nje se vrtelo čitavo detinjstvo. Koliko to može biti loše za klince koji nisu baš fanatici za košarkom, čini mi se da je za ovaj dvojac to bio san. U nekoliko navrata sam već nabasao na klipove u kojima sam se oduševio poznavanjem istorije košarke, od obojice.

Hajde da krenemo malo i sa samim karakteristikama. Asarove kvaliteti šturo mogu stati u tri segmenta: defanzivni potencijal, osećaj za igru i nesebičnost. Neverovatne “alatke” u odbrani. Dužina, spektakularna hitrina i lateralne kretnje, sve predispozicije da jednog dana postane “All-NBA” defanzivac. Znao je da bude uhvaćen kako stoji previše uspravno dok je igrao na OTE, ali mislim da je veliki deo toga bila i činjenica da je znao da je nadmoćan i nije davao 100% u apsolutno svakom napadu. To se promenilo već u Letnjoj ligi, gde bukvalno u svakom napadu protivnik oseća njegovo prisustvo.

Ako ne gledate utakmice, već samo statistiku, za Asara ćete često moći da pomislite da ne igra ništa posebno, ali on je jedan od onih momaka koji zaista ne igra za učinak. Igra pametno, radi male stvari, nesebičan je i stavlja tim ispred sebe. Ne postoji statistika koja meri taj učinak. Ima veliki potencijal kao sekundarni kreator. Zna da podeli ekstra pas, zna da navodi pik&rol, odlično dodaje sa obe ruke. Širok repertoar, koji mu uz jako vešt dribling daje dodatnu dimenziju.

Kao i u bratovom slučaju, Tompson nije kvalitetan šuter. Mehanika je dosta čudna, ima tu puno rada, puno stvari da se promeni kako bi ličilo na nešto što daje nadu i bilo izdrživo u dužem periodu. To je jedina stvar za ne voleti kod ovog momka.

Prognoza

Nema tu puno priče, Asar će od prvog dana biti veliki deo rotacije Pistonsa i iskreno očekujem doprinos u ovim stvarima o kojima smo pisali od prvog minuta, što je retko za bilo kog “rukija”. Mislim da Tompson može da doprinese pobednički odmah.

(Džeri Vest i Asar Tompson)

Malo Tompsonove magije na defanzivnom delu terena.

Podelite vest: