Predstavljanje “rukija”: Hjuston Rokets

Analiza drafta Draft Houston Rockets

Predstavljanje “rukija”: Hjuston Rokets

Analiza drafta Draft Houston Rockets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 10.07.2023. Foto: Houston Rockets Twitter

4. pik

Amen Tompson / Amen Thompson

Jedan jako specifičan talenat je stigao u Hjuston. Možda atletski najbolji igrač ovog drafta. Amen Tompson je kao brzi voz. Voz možda i nije najbolje poređenje, jer je u pitanju jedan od najbržih prvih koraka koje ste ikada videli.

Tompson je visok 201cm, raspon ruku od čak 214, kao otprilike centar. Ništa ne bi bilo čudno, da dečko ne igra na poziciji plejmejkera.

Amen je igrač fantastičnog osećaja za košarku i jedan od onih koji ne forsira stvari, već uzima ono što mu situacija pruža. Veoma nesebičan i sa odličnim pregledom igre, što mu uz pomenute fizičke prednosti već donosi lepu karijeru u NBA ligi. Možda nije najbolji reper jer se radi o novokomponovanoj ligi OTE, ali niko, niko (!!!) nije uspeo da ostane ispred ovog momka. Kombinacija fizičke nadmoći i briljantne kontrole lopte je zaista impresivna.

Najveći “minus” ovog momka jeste šut spolja. Kritična mehanika, koja mi se nikako ne sviđa i mislim da će teško postati makar solidan šuter. Ako to uspe da nadomesti, definitivno gledamo u jednog od najboljih košarkaša lige u narednoj deceniji. Šut možda neće biti toliki problem za širinu terena kao što je to slučaj kod većine igrača slične problematike jer Amena ne možete ostaviti samog i sa toliko prostora. Potreban mu je jedan korak da dođe do obruča, da se izmigolji, uz perfektnu kontrolu tela, pronađe saigrača ili dobar ugao za poentiranje.

Retko radim poređenja, još ređe sa takvim veličinama, ali Tompson me zaista podseća na Lebrona. Mislim da… Ne, siguran sam da ni za jednog igrača otkada radimo ove prezentacije u prethodnih 7 godina nisam to napisao. Kombinacija atletske nadmoći, uz taj pregled igre i samu umešnost u dodavanju zaista se retko viđa.

Prognoza

Udoka je neko ko nikome neće dati bilo šta što nije zaslužio, pa tako i mi od Amena očekujemo da sezonu počne sa klupe, iza Freda Vanvlita, ali me ne bi čudilo da dvojac provede zajedno veliki deo vremena na terenu.

Podelite vest: