15 najboljih plejmejkera

Slobodni igrači

15 najboljih plejmejkera

Slobodni igrači
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 27.06.2023. Foto: Clips Nation

15. mesto

Ajo Dosunmu (OSL)

Proseci: 8.6 poena, 2.7 skokova, 2.6 asistencija, 1.2 izgubljene lopte, 49% iz igre, 31% trojke, 81% slobodna.

Plejmejker rođen 2000. godine. Visok 196cm, težak 90kg, sa rasponom ruku od 204cm. Poslednji klub za koji je nastupao je Čikago.

Mladi plejmejker Čikaga je defanzivni specijalista, ali da li je pokazao dovoljan napredak na drugom delu terena?

Iako je počeo 51 utakmicu u protekloj sezoni, po mom mišljenju nije kalibar za startera, bar za narednu sezonu. Problem je što ga protivnici toliko nisu poštovali ofanzivno, da je čak sedmi po broju upućenih “Wide-Open” trojki, odnosno trojki prilikom kojih je bio potpuno sam. Ni to ne bi bilo tragično da ih je pogađao u pristojnim procentima, a ne tek 31%, pogotovo u tim situacijama, kada je potpuno sam.

Defanzivno se radi, ne o potencijalu, nego već sada o jako kvalitetnom igraču i ovo će se svesti na čuvenu vagu, gde njegov naredni tim meriti koji tas je teži, kvalitetna odbrana ili minus faza u napadu. Dosunmu je, inače, jedan od najboljih defanzivaca na lopti, ali pre svega onih koji jure igrače u pokretu, kroz blokove, tu se po naprednoj statistici kotira kao sedmi najbolji u ligi. U principu, sistem za praćenje tih podataka meri koliko je ofanzivac uspeo da se odvoji od defanzivca tokom kretnji bez lopte i kroz blokove. Top 10 je sam krem defanzivnog dela lige.

Prognoza: Iznenadilo me je kada su Bulsi ponudili kvalifikacionu ponudu Dosunmuu, jer sam očekivao da će potpisati novi minimalni ugovor, ali ta QO (kvalifikaciona ponuda) u Dosunmuovom slučaju vredi 5.2M$.Kval. ponudom je Dosunmu postao ograničeno slobodan igrač, što znači da Bulsi mogu da izjednače sve ponude konkurentskih timova. Posle ovih dešavanja, očekujemo da ostane u Čikagu.

Podelite vest: