Najuspešniji “učenici” razvojne lige?

NBA

Najuspešniji “učenici” razvojne lige?

NBA
Autor: Datum objave: 22.10.2021. Foto: Sporting News

Većina igrača najjače košarkaške lige dođe jednostavnijim putem do same lige. Uglavnom je to nakon jedne ili više godina provedenih igrajući za pojedine koledž ekipe, koji se nakon toga prijave za draft i budu birani od strane jednog tima u ligi. Igrači sa vrhunskim talentom provedu dobar deo godina takmičeći se u najkvalitetnijoj i najboljoj ligi sveta, u međuvremenu, drugi igrači nemaju baš tako jednostavnu uzlaznu putanju.

Na sam draft se prijavi između 150 i 200 košarkaša svake godine, dok u NBA ligu bude izabrano 60 igrača. Nedraftovani igrači uglavnom završavaju igrajući u razvojnoj ligi ili se otisnu negde preko okeana. No, čak i izabrani igrači ponekad vrlo lako skliznu do razvojne lige od strane timova koji su ih izabrali. Tako oni završe u njihovim razvojnim timovima u kojima se prate razvoj i napredak. Nažalost, igrači koji provode svoje prve sezone igrajući u razvojnim timovima nemaju mnogo utakmica za svoje prve ekipe i tamo ostaju dobar deo svoje karijere.

Iako igrači u razvojnoj ligi nisu najtalentovaniji i najbolji, tokom godina ta liga je puno napredovala i razvila se. O tome govori i sama činjenica da je NBA liga napravila tim ”Ignite”, koji dovodi igrače direktno iz srednje škole i tako postaje prvi tim nakon Klivlenda koji je 2003. godine draftovao Lebron Džejmsa koji nije otišao na koledž, već direktno u najjaču ligu. Zapravo, 2003. godina je poslednja godina u kojoj je liga dozvolila atletama da direktno iz srednjih škola idu u NBA, bez odlaska na koledž.

Tokom poslednjih par sezona smo imali igrače koji su imali veliki uticaj na svoje ekipe u najjačoj ligi sveta, a neki su se čak domogli i onog najtežeg dela, a to je osvajanje šampionskog prstena. Dakle, prvo ćemo ukratko o igračima koji su imali uticaj na samu igru svojih timova, a zatim izdvojiti njih šestoricu koji su se najviše ostvarili.

Podelite vest: