Najuspešniji “učenici” razvojne lige?

NBA

Najuspešniji “učenici” razvojne lige?

NBA
Autor: Datum objave: 22.10.2021. Foto: Sporting News

Igrači sa manjim renomeom

Pa dakle, da krenemo redom:

Džerald Grin, draft 2005. godine, prva runda, 18. pik, biran od strane Boston Seltiksa.

Grin je jedan od onih momaka koji je prvo krenuo iz razvojne lige. U prvoj sezoni najjače lige sveta odigrao je 32 utakmice sa skromnim prosekom od 5.2 poena i 1.3 skoka po meču. U narednim godinama njegova uloga bivala je sve učinkovitija po tim u kojem je igrao, te je imao i veću ulogu u pojedinim momentima. Tokom karijere, Grin ima prosek od 9.7 poena i 2.5 skoka po utakmici. No, Grin je pre svega poznat po zakucavanjima tokom utakmica, te je u jednom navratu 2007. godine osvojio takmičenje u zakucavanjima koje je njegovo najveće dostignuće tokom karijere.

Set Kari, draft 2013. godine, nedraftovan.

Set Kari, mlađi brat Stefa Karija, krenuo je iz razvojne lige 2013. godine igrajući za ekipu Santa Kruz Voriorsa. Prve godine je već pokazao da kao i svoj stariji brat ima sjajnu ruku i da može pogađati u neverovatnim procentima. Set se do 2016. godine tražio u NBA ligi, sve dok nije potpisao za Dalas, gde dobija slobodu i minute da pokaže svoj potencijal, što je i uradio. Već u prvoj sezoni beleži 12.8 poena i 43% šuta za tri. To ga je otisnulo, pa je danas jedan od najboljih šutera lige gde trenutno brani dres Filadelfije.

Hasan Vajtsajd, draft 2010. godine, druga runda, 33. pik, biran od strane Kingsa.

Vajtsajd je jedan od onih igrača koji je takođe odmah po dolasku u ligu prosleđen u njihov razvojni tim na kaljenje. Tamo se nije snašao i godinama mu nije pružena prilika u najjačoj ligi sveta, sve do 2014. godine, kada potpisuje za Majami. Vajtsajd u prvoj sezoni po dolasku u ekipu sa Floride pokazuje svoj neverovatan defanzivan potencijal i već prve godine beleži dabl-dabl po meču od 11.8 poena i 10 skokova uz 2.6 blokade. Godinama ga krase neverovatne defanzivne sposobnosti, što dokazuje i to da je 2016. svrstan u drugu najbolju defanzivnu petorku lige. No, 2017. godine je osvojio nagradu za najboljeg skakača lige, gde je prosečno beležio fenomenalnih 14.1 skok po meču. Nakon ekipe Majamija igrao je za Portland i Kingse, a danas igra u ekipi Jute.

Kristijan Vud, draft 2015. godine, nedraftovan.

Vud je jedan od onih momaka koji nije imao sreće da se na početku svoje karijere oproba odmah u NBA, nego je morao ići težim putem. Kada kažemo težim, tako stvarno i mislimo, na šta nam ukazuje i njegov košarkaški put. Kristijana je 2015. godine potpisala ekipa Filadelfije na dvosmerni ugovor, te je tako igrao za njihovu filijalu, ali ne i za prvi tim Siksersa. Tako je bilo i naredne dve godine sa ekipom Šarlota i Milvokija. Da bi 2019. godine, Vud dobio šansu pred sam kraj sezone od ekipe Pelikansa, gde u 8 mečeva beleži neverovatne brojke od 16.9 poena i 7.9 skokova. No, Vud biva otpušten od strane Pelikansa, pa ga naredne godine potpisuju Pistonsi kao slobodnog igrača. Sam igrač je konstantno isticao da je potcenjen, ali je u Detroitu dobio šansu da stvarno pokaže koliko vredi. Naravno, to je i uradio beleživši 13.1 poen i 6.3 skoka po utakmici i to sve kao rezervni centar tadašnjem najboljem igraču Andreu Dramondu. Naredne godine potpisuje novi ugovor sa ekipom Detroita od 41 milion na 3 sezone i istog momenta biva trejdovan u ekipu Hjuston Roketsa gde je po prvi put dobio pravu šansu da pokaže sve što zna, što to i čini. Prosečno je beležio 21 poen i 9.6 skokova, postaje glavni igrač ekipe u kojoj je i danas, ali i neko na koga ekipa uvek može da se osloni.

Kendrik Nan, draft 2018. godine, nedraftovan.

Nan je kao i većina nedraftovanih igrača krenuo putem razvojne lige gde je morao da kali svoj put ka ligi. Nakon poslednje godine na koledžu Ouklend, Nan je neočekivano ostao nedraftovan. Njega su potpisali Santa Kruz Voriorsi sa kojima u toj sezoni beleži 19.3 poena, 3.8 skokova i 2.8 asistencije po utamici. Na kraju sezone Nan ostaje bez ugovora što nije promaklo velikom magu za igrače ispod radara, Petu Rajliju i franšizi sa Floride sa kojima Kendrik potpisuje dvogodišnji ugovor . Prve sezone u dresu Majamija beleži 15.3 poena i 3.3 asistencije po utakmici, da bi naredne poboljšao svoje procente šuta, ali isto tako i stigao sa svojim saigračima do samog kraja, do velikog finala u kom gube od ekipe iz Kalifornije, Los Anđeles Lejkersa. U sezoni 2021-2022, Nan na leto kao slobodan agent potpisuje dvogodišnji ugovor sa ekipom Lejkersa za koju trenutno nastupa ali je povređen, o čemu možete opširnije pročitati na linku.

A sada vam predstavljamo 6 najuspešnijih igrača koji su kroz razvojnu ligu pravili sebi put ka najjačoj ligi sveta.

Podelite vest: