Šta planira Bred Stivens?

Boston Celtics NBA

Šta planira Bred Stivens?

Boston Celtics NBA
Autor: Datum objave: 22.08.2021. Foto: Chowder and Champions

Slavna franšiza Boston Seltiksa do skoro je bila najtrofejnija u NBA ligi, sa 17 osvojenih titula a sada vrh dele sa svojim najvećim rivalima – Los Anđeles Lejkersima. U sezoni koja je više upamćena po Korona virusu nego po bilo kakvom sportu, Lejkersi su se domogli prstena i time se izjednačili sa timom iz Bostona.

Dok ”jezerdžije” sastavljaju tim za napad na još jedan prsten, šta se to ”kuva” u redovima Kelta?

Deni Ejndž, generalni menadžer tima, napušta tu poziciju i odlazi u penziju, a na njegovo mesto dolazi, ni manje ni više – Bred Stivens, glavni trener.
Bilo je za očekivati neku radikalnu promenu, međutim poprilično je iznenađujuće da je to baš Stivens. Kao jednog od najboljih trenera lige, smatram ga vrlo kompetentnim za poziciju predsednika košarkaških operacija, ali to ne mora da znači da će biti i jedan od najboljih na istoj.

Ko je u stvari Bred Stivens?

Stivens je 2013. godine došao na čelo Seltiksa direktno sa koledža. Međutim, period na koledžu je bio vrlo značajan za razvoj njegove trenerske karijere i sticanja imena kakvog danas ima.

Kao glavni trener Batler Buldogsa, Stivens je poobarao mnoge rekorde. Na čelu tima bio je 5 godina i za to vreme ostvario je skor od 139 pobeda i 40 poraza, što je ujedno i najbolji skor u istoriji jednog trenera, kada se govori o tom vremenskom periodu. Takođe, sa svojom 31. godinom postao je tek treći najmlađi trener u istoriji koji je svoj tim, u prvoj sezoni, vodio do više od 30 pobeda.  U dva navrata, biran je za trenera godine a isto toliko puta je predvodio Batler do same završnice NCAA lige.

Kada se, posle 5 godina na Balteru, odlučio da napravi korak dalje i započne NBA karijeru, Stivens je potpisao za Kelte i dobio tim koji je započinjao fazu obnove. Tokom ovih 8 godina, Kelti su imali i uspeha i neuspeha. Bilo je tu i odličnih plej-of izdanja, a fanovima je verovatno najdraža sezona kada su, predvođeni Ajzeom Tomasom, stigli do finala konferencije. Međutim, stiče se utisak da su Kelti ostali nedorečeni.

Deni Ejndž je povlačio sasvim korektne poteze u sastavljanju timova tokom svih ovih sezona. Dovodio je Kajrija, Hejvorda, Kembu i Horforda dok mu je verovatno najbolji potez bio to što je draftovao Tejtuma i to zamenom prvog pika za treći i time, ispostaviće se kasnije, ”uvalio” Markel Fulca Filadelfiji. Na prvi pogled, sve ovo deluje sjajno, međutim kada god je bilo vreme za svođenje računa, ispostavljalo se da to nije to. Bostonu se nije dalo, nešto je konstantno falilo.

Kajri Irving je napustio Kavse, kako više ne bi bio u senci LeBrona Džejmsa. Želeo je svoj tim, želeo je šansu da dokaže da ima to što je potrebno, da je lider. Stivens mu je tu šansu pružio ali kada je došlo vreme za dokazivanjem, Kajri je nestao. Doduše, mučile su ga i povrede, ali i kada je bio zdrav u plej-ofu nije pružao ništa. Gordon Hejvord je doživeo onu strašnu povredu na samom startu, a kada se oporavio nije uspevao da pronađe igru koja ga je krasila u Juti. Kemba Voker je u Šarlotu bio alfa i omega, za šta u Bostonu nije bilo prostora pa se samim tim i nije najbolje snašao.

Nakon prošle sezone i još jednog neuspeha u plej-ofu, postalo je i više nego jasno da Boston nema to što je potrebno za korak dalje. Tim je krcat mladim talentima koji se uspešno razvijaju, ali rezultati stagniraju. Stiče se utisak da Kelti stoje u mestu, ne mogu reći ni da su na sredini, nekako su nit’ tamo nit’ ‘vamo. Kada je budućnost tako nejasna potrebno je razmrdati stvari, pa se baš u takvom trenutku dešava, možda i preko potrebna, rokada na čelu Boston Seltiksa.

Stivens preuzima kormilo tima, a prvi potez bio je dovođenje novog trenera – Imea Udoke. Udoka je do sada radio kao pomoćni trener, a u utakmicama koje je vodio ima skor 16-8 i 2-0 u plej-ofu, dok mu je poslednji angažman bio u Bruklin Netsima. Trener koji tek treba da se dokaže i opravda poverenje koje je dobio od novopečenog generalnog menadžera.

Drugi potez, takođe bitan, bio je donošenje neophodne fleksibilnosti budžetu kluba. Furnije, Tompson i Kemba su otišli, a dovedeni su Džoš Ričardson, Kris Dan, Bruno Fernando i Al Horford, kome će ovo biti drugi mandat u klubu. Takođe, potpisao je i Denis Šruder za mnogo manje novce od onih koji su mu nuđeni u Los Anđelesu, nešto manje od 6M$, što je verovatno najbolji potez u mladoj karijeri Stivensa. Jasno je da će lider tima biti Tejtum dok će druga violina biti Braun, kao i do sada. Ali, da li su Kelti učinili dovoljno da ove momke okruže igračima koji će donositi pobede?

Podelite vest: