Denver – Portland: Osveženje i prijatno iznenađenje

Denver Nuggets Plej-of Portland Trail Blazers

Denver – Portland: Osveženje i prijatno iznenađenje

Denver Nuggets Plej-of Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 29.04.2019. Foto: sportingnews.com

Serija između Denvera i Portlanda nam donosi pravo osveženje, prijatno iznenađenje i jedno veliko “Jedva čekam”.

Velika šteta je što se Jusuf Nurkić povredio. Bili bi to epski dueli između njega i Nikole Jokića. Ljubitelji košarke sa ovih prostora bi se nauživali u utakmicama ove serije, a sasvim sigurno možemo da očekujemo veliku borbu i bez Nurkića.

(FOTO: denverstiffs.com)

Denver Nagetsi nam donose pravo osveženje u ovom plej-ofu. U stvari, bolje rečeno prava su novina, s obzirom da ih nismo videli u doigravanju punih 5 godina. Izabranici Majka Melouna vodili su pravi mali rat sa San Antonijom u prvoj rundi, ali su isplivali u 7 utakmica i poslednja su ekipa koja je obezbedila učešće u polufinalu neke od konferencija.

Nagetsi su najneiskusnija ekipa u plej-ofu. Mladi, zeleni, ali željni dokazivanja, krenuli su u doigravanje sa pozicije broj 2, odmah iza Golden Stejta. U prvoj rundi su, kao što smo spomenuli, izbacili daleko iskusniji San Antonio, a sada im je protivnik redovni učesnik plej-ofa Portland.

Ako su Nagetsi osveženje, Blejzersi su iznenađenje, i to svakako prijatno. Treće mesto na kraju regularnog dela sezone donelo im je duel sa Oklahomom u prvoj rundi. Bez Jusufa Nurkića i sa protivnikom takvog kalibra, mnogi su videli Oklahomu kao pobednika te serije. Predvođeni Demijenom Lilardom Blejzersi su isprašili Tandere i u 5 utakmica se plasirali dalje.

Posle prošlogodišnje bruke i “čišćenja” u prvoj rundi od Nju Orleansa, ovogodišnji nastup Portlanda je znato prijatnije iznenađenje.

Biće ovo treći put da se dve franšize sastaju u plej-ofu, a prvi od 1986. U pobedama je 1:1, a kada je reč o regularnom delu tekuće sezone, Nagetsi su pobedili na 3/4 susreta.

Ključno pitanje za obe ekipe staje u ime i prezime Nikola Jokić. Centar Nagetsa je odigrao fenomenalno protiv San Antonija u svom prvom plej-of pojavljivanju u karijeri. Beležio je skoro tripl-dabl na 7 utakmica protiv renomiranog protivnika, a ako tako bude nastavio, Blejzersima se ne piše dobro. Bez Jusufa Nurkića kao zaštitnika reketa, a sa (upitnim) Enesom Kanterom kao startnim centrom koji nije poznat po svojoj defanzivi, veliko je pitanje kako će Teri Stots postaviti taktiku za čuvanje Nikole.

(FOTO: sportsnews.resourceblog.net)

Sa druge strane Demijen Lilard izlazi iz serije protiv Oklahome u kojoj je razmontirao Tandere, Rasela Vestbruka, medije, publiku i sve ostalo. Plejmejker Portlanda beležio je prosečno 33 poena na 5 utakmica, uključujući i partiju sa 50 poena i “onim” pogotkom za pobedu.

Međutim, u tri utakmice protiv Denvera ove sezone u kojima Nagetsi nisu odmarali igrače, Lilard je beležio malo preko 18 poena, uz 33% šuta iz igre (20% za 3 poena). Odbrana Nagetsa je primoravala Lilarda da se oslobađa lopte, pa je superstar Blejzersa beležio 7.7 asistencija na tim susretima.

Da bi Portland imao šansu u ovoj seriji, Lilard je morati da bude na nivou iz serije protiv Oklahome, a njegov košgeterski učinak biće od izuzetne važnosti.

Još neka od pitanja koja se postavljaju biće kako će igrači Portlanda šutirati za tri poena protiv jedne od najboljih odbrana u ligi u ovom segmentu. Nagetsi su spuštali Portland na svega 32% pogođenih trojki na utakmicama u regularnom delu sezone.

Nagetsi imaju bolju klupu, ali igrači Portlanda su odmorniji. Denver, takođe, igra fenomenalno kod kuće, gde su sezonu završili sa 34-7.

Demijenu Lilardu biće potrebna pomoć Si Džeja Mekkoluma, a ukoliko Enes Kanter ne bude igrao na prvoj utakmici, Lenard i Kolins imaće ozbiljan zadatak u vidu čuvanja Nikole Jokića i Pola Milsapa.

Poslednja dva puta kada je Portland igrao polufinale konferencije, za protivnika su imali San Antonio (kasnije šampion, 2014.) i Golden Stejt (finalista, 2016.). Oba puta nisu imali mnogo šansi, ali sada je to drugačije. Zahvaljujući rasporedu i duelu dve supersile Zapada u vidu Golden Stejta i Hjustona u međusobnom okršaju, dve ekipe imaju šansu za finale konferencije…najmanje.

Ko će to iskoristiti – ostaje nam da vidimo.

 

Podelite vest: