Analiza drafta, Detroit Pistonsi

Analiza drafta Detroit Pistons

Analiza drafta, Detroit Pistonsi

Analiza drafta Detroit Pistons
Autor: Datum objave: 19.08.2021. Foto: Google

1. pik, Kejd Kaningem

Kejd Kaningem (plejmejker), 1. pik ovogodišnjeg drafta, je rođen 25.septembra 2001. godine u Arlingtonu (Teksas). U srednjoj školi nastupao je za ekipu iz rodnog grada Bouvi gde je, u prvoj seszoni beležio 15.2 poena, 6.4 skoka i 3 asistencije po meču. U drugoj sezoni Kejd se povredio nakon što je pokušao da zakuca na turniru u Hjustonu. Kaningem se u svojoj trećoj godini srednje škole prebacio na Monteverde akademiju na Floridi. Svoju ‘junior’ sezonu u Monteverdeu završio je sa prosekom od 11.4 poena 5.7 skokova i 5.5 asistencija. U svojoj poslednjoj sezoni u jednom od najboljih timova u istoriji srednjih škola Kaningem beleži 13.9 poena,  4.2 skoka i 6,4 asistencija na meču i vodi svoju ekipu do skora 25-0, te godine je proglašen Nejsmitovim igračem godine.

Kaningem je po završetku srednje škole bio među 25 najboljih prospekata u SAD-u. Dobijao je ponude od Kentakija, Djuka i Severne Karoline, ali se odlučio za Oklahoma Stejt nakon što su potpisali njegovog starijeg brata kao asistenta. Postao je prvi prospekt sa 5 zvezdica koji je nastupio za ovaj koledž još od 2012. U svom debiju za Oklahomu Stejt zabeležio je 21 poen i 10 skokova u pobedi protiv ekipe iz njegovog rodnog grada. Kejdov rekord sezone je 40 poena protiv ekipe Oklahome u pobedi svoje ekipe nakon produžetaka. Sezonu je završio sa prosekom  od 20.1 poen 6.2 skoka i 3.5 asistencija po utakmici.

Kejd Kaningem je izabran kao prvi pik na ovogodišnjem draftu nakon što je trenirao samo sa Detroit Pistonsima. Pistoni su pronašli svog potencijalnog superstara nakon mnogo godina. U Kaningemu su pronašli vodju i nekoga ko bi visokim koeficijentom inteligencije mogao da pomogne mladoj ekipi Detroita u ambicijama da postanu plej-of tim. Kroz srednju školu i koledž izrastao je u korektnog defanzivca kao i kvalitetnog plejmejkera sa sjajnim pregledom igre i osjećajem za asistencije. Nesebičnost u tranziciji, kao i dobar skok za svoju poziciju dovode njegovu ekipu do lakih poena u napadu. U pik en rolu ima neverovatno strpljenje i lakoća sa kojom kontroliše situaciju je neverovatna za tako mladog igrača. Pored pregleda igre, veština samog dodavanja je može da bude bolja. Loša preciznost pasova u pojedinim situacijama je nešto što bi Kejd mogao da popravi kroz karijeru. To ga je i dovodilo do velikog broja izgubljenih lopti, čak 4 u proseku po utakmici.

Kaningem koristi svoje telo od 203cm i 100kg da uđe u kontakt ili iskreira ugao protiv nižih plejmejkera što ga čini efikasnim sa 62% realizacije oko koša. Zna da iskoristi visinsku prednost u odnosu na niže protivnike kao i da koristi ‘flouter‘ desne ruke da pogodi preko visokih centara.

Kejd je sjajan šuter iz driblinga, voli da iskreira sam sebi šut za 3 poena, koji je konstantan iako šutira veliki broj nakon step beka, a zna i da se podigne u tranziciji. Sve u svemu odličan šuter za 3 poena sa prosekom od 40% iz 5.7 šuteva po utakmici prošle sezone. Još jedna osobina koja karakteriše momka iz Teksasa je neverovatna smirenost u poslednjim minutima utakmice. Mnogi skauti smatraju da je jedan od najboljih prospekata u istoriji u trenucima kada se lomi utakmica.

Sjajno koristi svoju visinu i duge, brze ruke kako bi sačuvao protivničke igrače, izvrstan defanzivac na lopti. Može da čuva pozicije od 1 do 4, ali je uspevao da se izbori i sa visokim centrima.

Kejd Kaningem nije veoma atletski nadaren i ne krasi ga brzina, pogotovo kada je guzva u reketu. Nedostatak eksplozivnosti dovodi ga često u situaciju iz koje proističu izgubljene lopte i ofanzivni faulovi. Takođe, mučio se protiv brzih plejmejkera zbog ne preterano dobre kontrole lopte. U NBA karijeri će morati da poboljša svoju kontrolu lopte koja je jedna od njegovih najvećih mana u igri.

Podelite vest: