Analiza drafta, Detroit Pistonsi

Analiza drafta Detroit Pistons

Analiza drafta, Detroit Pistonsi

Analiza drafta Detroit Pistons
Autor: Datum objave: 19.08.2021. Foto: Google

42. pik, Ajzea Livers

Ajzea Livers (nisko krilo) je izabran kao 42. pik na ovogodišnjem draftu. Rođen je 28.jula 1998.godine u Kalamacuu (Mičigen). U srednjoj školi je nastupao za ekipu iz rodnog grada. Mičigan je počeo da regrutuje Liversa u maju 2016.godine. Razmišljao je da poseti Kal, ali je odlučio da otkaže posetu i zaigra za Vukodlake.

Ajzea je svoje prve godine na Mičigenu bio rol igrač sa minutažom od 15 minuta po utakmici. Te godine je beležio 3.9 poena, oko 2 skoka i 1 asistenciju po utakmici. Sledeće godine, odlaskom Dankana Robinsona, Ajzea dobija značajniju ulogu. Na trećoj godini koledža Livers beleži 12.9 poena po utakmici, šutirajući 40% za 3 poena.

Nakon završene treće godine Livers se prijavio na draft, ali nakon što nije angažovao agenta ostavio je mogućnost povratka na završnu godinu koledža. U julu je objavio da će se vratiti na Mičigen. Livers završava godinu sa prosekom od 13.9 poena i 6.2 skoka. Prijavljuje se za draft i Pistonsi ga biraju kao 42. pika.

Šta donosi Livers Detroitu? Pre svega šut za 3 poena i širinu na klupi. Koledž karijeru je završio sa 42% za 3 poena. Konstantan šuter, što je veoma važno u današnjem NBA-u. Pravi snajper iz kornera koji je na 50% realizacije bez spuštanja lopte na parket. Veoma brz i efikasan šut, može da pogodi sa velikih udaljenosti i sa lakoćom je pogađao preko odbrambenih igrač.

Livers bi se najbolje mogao opisati kao prototip današnjeg ‘3&D‘ igrača. Vešt defanzivac na lopti, pokretne noge u defanzivi mu omogućavaju da čuva manje bekove. Sjajan osećaj za zatvaranje, ne ostavlja protivničkim šuterima prostora i forsira ih na teže situacije. Defanzivno, može pokriti pozicije 2, 3 i 4. Zna da koristi telo i snagu pa bi protiv slabijih centara mogao da bude uspešan na niskom postu. Veliki potencijal za nisku petorku.

Atletske sposobnosti mu omogućavaju da izblokira igrače kombinacijom brzine, visine i tajminga za skok.

Ajzea Livers je solidan atleta koji je dovoljno brz da u tranziciji pobegne defanzivcima. Ne boji se kontakta zbog svoje visine i snage.

Nije veoma efikasan oko koša, najblaže rečeno, nema elitnu završnicu. 70% šuteva koje uzima su skok-šutevi. Završnica levom rukom prilikom prodora je bila problem. Jedna od mana Liversa je dribling kao i šut nakon samog driblinga, što dokazuju jako slabi procenti u tim situacijama – 29,2%. Mehanika mu je sporija i nekonstantnija kada se diže iz driblinga što su defanzivci znali da iskoriste.

Livers je prototip igrača koji je tražen širom lige. Odličan defanzivac na krilu i dobar šuter. Videćemo koliko će se njegova igra preneti na NBA parkete i može li da se probije u rotaciju Pistonsa.

Podelite vest: