Analiza drafta, Detroit Pistonsi

Analiza drafta Detroit Pistons

Analiza drafta, Detroit Pistonsi

Analiza drafta Detroit Pistons
Autor: Datum objave: 19.08.2021. Foto: Google

52. pik, Luka Garza

Luka Garza (centar) je momak izabran sa 52. pozicije na ovogodišnjem NBA draftu od strane Detroit Pistonsa. Odrastao je u Vašingtonu gde je počeo da igra košarku zajedno sa svojim ocem Frenkom, koji je na koledžu igrao za Ajdaho. U prvoj godini srednje škole bio je visok 201 cm ali nije mogao da zakuca do svoje druge godine. Nastupao je za ekipu Maret iz Vašingtona gde ga je trenirao Čak Drisel, sin legendarnog koledž trenera, Leftija Drisela. Na poslednjoj godini srednje škole Garza beleži 24.6 poena i 11.7 skokova po utakmici. Napustio je srednju školu kao lider u poenima na Maretu.

Luka je, kao prospekt od 4 zvezdice, izabrao da zaigra za Ajovu pored ponuda Džordžtauna i Notr Dama. U svom koledž debiju Luka je imao 16 poena. Kao igrač prve godine po utamici je upisivao 12.1 poen i 6.4 skoka u proseku. Na drugoj godini se mučio sa blažim povredama, a sezonu je završio sa prosekom od 13.1 poen i 4,5 skokova. Kao ‘junior‘, 217 cm visoki centar, dominira u svojoj trećoj sezoni na Ajovi. Ubacio je 44 poena u porazu protiv Mičigena što je treći najbolji učinak jednog igrača u Ajovinoj istoriji. Te godine je u proseku imao 23.9 poena i 9.8 skokova i osvojio nagradu za najboljeg igrača u “Big Ten” diviziji i okitio se titulom najboljeg igrača u državi. Luka se prijavio za NBA draft 2020. godine, ali je ipak odlučio da provede još jednu sezonu na Ajovi. U četvrtoj godini na koledžu, nakon pobede nad Viskonsinom, Ajova je izjavila da povlače dres sa brojem 55 u Lukinu čast. Luka Garza je po završetku sezone opet proglašen ‘Sporting News’ igračem godine što mu je prvom pošlo za rukom od Majkl Džordana i 1984. godine. Beležio je 24.7 poena i 8.7 skokova kao senior.

Luka Garza je odigrao fantastično za Detroit u okviru Letnje lige, imao je u proseku 15 poena (sa skoro 2 pogođene trojke), 10 skokova i 2 blokade za 21 minut na parketu u proseku. Na kraju je dobio dvosmerni ugovor, što znači da će nastupati u razvojnoj ligi, a po potrebi će ulaziti u sastav Detroita.

Najveća snaga mu je igra leđima i igra iz pik end rola. Kroz karijeru, 73% šuteva koje je uzeo bili su oko koša. Centar starog kova. Brzo dizanje na polaganje čini njegovu igru u pik end rolu fantastičnom. Neverovatno je fizički jak kada se namešta za igru leđima. Zna da iskoristi ranu fazu napada da dođe do nižeg protivnika i iskoristi nadmoć, nakon čega mu je omiljeni potez poluhorog desne ruke. Kreira prostor koristeći laktove bez prekršaja. Ne boji sd kontakta, što uz briljantne finte šuta i smirenost donosi poene kada je ispod koša.

Momak koji ima pravo igranja za reprezentaciju BiH jeste centar kojem bi bolje “pala” neka od ranijih era lige, ali mora mu se odati priznanje što pored fizičkih nedostatak daje sve od sebe da se spremi za modernu košarku. Skinuo je kilograme pred draft, a prethodnih godina neumorno radi i na šutu spolja.

U seniorskoj godini na koledžu je za 3 poena šutirao neverovatnih 44%. Veoma konstantan i brz izbačaj za centra, što ga čini velikim potencijalom u pik end pop igri.

Pravo čudovište kada su u pitanju skokovi, kroz karijeru 8.7 u proseku po utakmici. Koristi sjajno snagu uz dobro pozicioniranje i praćenje lopte, u hvatanju ofanzivnih skokova u gužvi. Po ovoj osobini podseća na Nikolu Jokića.

Fizički nedostaci su očigledni. Muči se sa manjim bekovima, čak i viši igrači mogu da probiju pored njega. Manji broj kilograma i povećana mišićna masa trebali bi da mu pomognu u tom segmentu. Garza kroz koledž nije bio koristan ni kao zaštitnik obruča, često se sklanjao umesto da krene na blokiranje šuta, kako bi izbegavao dodatne poene za protivnike. Jednostavno nije bio dovoljno mobilan kako bi stigao da reaguje. Jake pik end rol ekipe, poput Mičigena, su ga napadale tokom cele utakmice.

Podelite vest: