Analiza Drafta, Los Andjeles Klipers

Analiza drafta LA Clippers

Analiza Drafta, Los Andjeles Klipers

Analiza drafta LA Clippers
Autor: Datum objave: 21.08.2021. Foto: tennessee athletics

33. pik, Džejson Preston

Znate kako svi vole priče gde igrač ni od čega dođe do zvezda? E, pa upravo gledamo u potencijalnog junaka takve bajke. Džejson Preston rođen je 10. avgusta, 1999. godine. Momak visok 193cm, rodom sa Floride, iz Orlanda, igra na poziciji plejmejkera. Džejsonu je majka umrla od raka kada je imao 16 godina. Nakon završetka srednje škole nije dobio ni jednu koledž ponudu, jer je beležio samo 2 poena po utakmici. Otišao je na Floridu da studra novinarstvo, ali je ipak je odlučio da se priključi košarkaškom timu. U tom trenutku, Džejson je imao 183cm i 64kg, sezonu je startovao u C timu, pa je nakon uspešnih partija prebačen u B tim, iz kog je ubrzo otišao u A tim. Ali zbog manjka minuta vraćen je u C tim, iz kog se ponovo izborio sa mesto u A timu. Svoj tim je vodio do 31-8 skora, porastao je 10cm tokom sezone i stekao iskustvo kao plejmejker.

Snimak svoje igre okačio je na Tviter, gde ga je primetio skaut Ohaja i poslao mu ponudu. Početak u Ohaju bio je težak, kao brucoš dobio je u proseku 25 minuta po meču, ali poenterski nije u potpunosti opravdao minute, beležio je 6 poena i 3.4 asistencije. Već u drugoj sezoni ličio je na igrača kakav je danas, predvodio je tim u ukupnom broju poena, ukupnom broju minuta, ukupnom broju asistencija, imao je najbolji procenat šuta iz igre kao i šuta za 3 poena. Bio je čak drugi u naciji po broju asistencija te sezone. Preston je sa stilom otišao iz koledž košarke, u poslednjoj sezoni beležio je 15.7 poena, 7.3 skokova i 7.3 asistencije po utakmici. Šutirao je vrhunskih 51.7% iz igre i 39.5% za 3 poena. Ohajo mu je dao šansu kada niko nije, a kako im se zahvalio? Predvodio je svoj tim do pobede nad Virdžinijom u prvoj rundi martovskog ludila 2021.

Prednosti

Odličan je paser, ima zavidnu košarkašku inteligenciju, što govore i brojni “double-double” i čak 2 “triple-double” učinka u svojoj 3. godini na koledžu. Ali brojke nisu merodavne i nisu pravi pokazatelj toga kakav je on zapravo dodavač. Šta više, mnogo je bolji nego što brojke mogu da pokažu. Igrao je u Ohaju i ruku na srce, nije imao jako kvalitetne saigrače, često njegovi maestralni pasovi nisu upisivali asistenciju, zbog slabe završnice. Ima odličnu ‘pick n roll‘ igru, što kao dodavač, što kao poenter, zna da pronadje “džep”. Ali i van pik Džejson ima izvanredan pregled igre, dodavanja u korner, pasovi bez gledanja, sve su potezi koji ga karakterišu. Veoma je kreativan, on je igrač od koga želite da pokrene kontru za vaš tim. Često je to i činio, što potvrdjuje broj skokova. Neverovatna kontrola lopte i brzina, kao da gledate iskusnog veterana, a ne koledž igrača. Svojim ‘hesitation‘ driblingom otvara mnogo prostora što sebi, što saigraču koji igra 2 na 2 igru sa njim. Na svu tu kreativnost i staloženost, Preston je solidan šuter za 3 poena i nema problem da “opali” iz daljine.

Voli da igra leđima, nije najsnažniji igrač na terenu, ali ima dobru tehniku, te je iz posta veoma opasan. Često, zbog svog odličnog pregleda igre, nađe otvorenog saigrača iako je okrenut leđima košu, a veoma dobro završava i sam. Karakterističan prodor mu je po desnoj strani, tu više koristi brzinu, dok kada probija po levoj strani oslanja se na kreativnu završnicu.

Mane

Dolazimo do dela koji nas vraća u realnost i objašnjenja zašto je takav dodavač bio tek 33. pik u ovoj klasi. Preston je užasan atleta, poprilično je spor, što mnogo utiče na njegovu igru na oba kraja terena. Čini se da nije spreman za NBA bekove, smatramo da će mnogi timovi koristiti to kada se on nađe na terenu. Loše brani pik, loše izlazi iz bloka. Takođe mora dosta da poradi na zatvaranju šuta za 3 poena, mnogo puta je ispao i ostavio protivniku dosta prostora. Manjak atleticizma znači i to da Preston retko koga može da pretrči i dođe do lakog polaganja na ovom nivou, pa se previše oslanja na svoju kreativnost i driblinge, što ume da dovede do sporog napada.

Živi od pik end rola, dakle ako nema dobar blok od svojih centara, što znači da ako to izostane neće imati puno drugih rešenja, što je često dovodilo do izgubljenih lopti. Nije konstantan na šutu iz driblinga, često ih uzima previše iako ih ne pogađa, što neće prolaziti u taboru tima koji cilja na titulu. Šut sa korakom unazad mu je poprilično loš, retko ga pogađa, tehnika je tu, ali rezultata nema.

Situacija

Džejson će biti tek četvrta opcija na poziciji plejmejkera, što znači da će retko, ako uopšte, dobijati minute. Verovatno će za svoje mesto pod suncem morati najpre da se bori u razvojnoj ligi.

Podelite vest: